ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Работници от датска фирма край Пловдив обявяват стачка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:48 / 16.06.2016Коментари (13)33052
©
Едночасова предупредителна стачка започват следващата седмица работниците в датската фирма "Викинг", базирана до пловдивското село Радиново. Те настояват за увеличение на заплатите, които не са променяни от няколко години и са средно около 600 лева.

И в момента работещите във фирмата са в символична стачка и носят на реверите си лентички с българския трикольор, съобщи лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев пред БНР.

Той уточни, че 100 души вече са подкрепили подписката за обявяване на стачка, тече и втора подписка за избор на стачен комитет.

Кръстев обясни още, че 86 от всичките 152-ма работници във фирма "Викинг" са наети като общи работници. От вчера фирмата се проверява от Инспекцията по труда в Пловдив. Сигналът е подаден от работниците към КТ "Подкрепа", откъдето е препратен в инспекцията.

Чрез анкети с работниците се установява дали има разминаване между действителната работа, която извършват работниците, и посоченото в длъжностните им характеристики. 

Ако се установи такова разминаване, ще бъде уведомена Националната агенция по приходите, тъй като чрез изплащането на по-ниски заплати и осигуровки на работниците се ощетява бюджетът, а работодателят плаща и по-малки данъци, обясни Атанас Кръстев.

Той подчерта, че продължава практиката чужди работодатели да пренасят производството си у нас заради евтината работна ръка.

Същевременно, фирма "Викинг" произвежда лодки и корабно оборудване, работи се с лепила, затова към работодателя има допълни изисквания за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, както и за допълнителни плащания на работниците.

Не е решен и проблемът с пътуването на работниците до фирмата. Повечето от тях са от близките села или от Пловдив, но плащат със собствени средства пристигането до работното си място.

В момента тече процедура на колективен трудов спор, тъй като при преговорите за сключване на колективен трудов договор, представителите на работодателя са отказали да изпълнят съществени искания на работниците, каза още Атанас Кръстев.

Датската компания "Викинг лайф-сейвинг екуипмънт" специализира в областта на морската безопасност. Тя произвежда спасителни салове и лодки, спасителни жилетки, водолазни костюми и корабно оборудване.

Компанията има производствени предприятия в Дания, Норвегия, Тайланд и България.

На българския пазар датската фирма стъпва в началото на 2014 година. Тогава част от производството е пренесено в България. Наета е сграда в "Тракия икономическа зона" край Пловдив, привлечени са местни работници, пренесено е производствено оборудване.

Изпълнителен директор на българския клон на компанията "Викинг лайф-сейвинг екуипмънт продъкшън БГ" е Кристина Винклер. А отговорът на въпроса защо датската компания построи завода си край Пловдив е - икономическата изгода.

Тя се измерва с евтината работна ръка и плащане на по - ниски данъци и такси към държавата.

Потвърждава го стачната готовност на работещите във фирмата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.06.2016 г.
0
 
 
Респект за хората които имат съзнание, смелост и доблест да се борят за павата си. Докато ние останалите пак по лесния път я караме - да даваме съвети от клавиатурата си.
0
 
 
Тук трябва хубава проверка! От това което прочетохизлиза че тия произвеждат яхтено оборудване, което е безбожно скъпо да си купиш ако ти трябва. Така че задължителни проверки и глоби ако се окаже... Тук не е третия свят.
0
 
 
Продължавайте да се радвате на "чужди инвестиции"
+5
 
 
Българина започна да се събужда, силно се надявам това да не остане само единичен случай,крайно време е да отстояваме правото за нормален живот и заплащане,като в европейска държава,а не да сме подлогата на Европа!!!!!
+7
 
 
Дано да се събудят и от другите заводи
+4
 
 
Ей мама му стара кой от където дойде и гледа да ни клати.
+8
 
 
Браво на тези хорица! Събудете се бре , българи и действайте!!!"
+6
 
 
Почна се. Очаквайте включване и от други заводи от прословутата ТИЗ. :) Аутсорсингът значи евтина работна ръка, ма кой да знае...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: