ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Фаза 1 на модернизацията на жп линията Пловдив - Бургас е пред завършване
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:47 / 27.06.2016Коментари (10)10166
©
Със средства от оперативна програма "Транспорт" 2014 - 2020 ще бъде построена жп линия до летище Бургас. Това казва в интервю за в. "Стандарт" генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев.

Новата жп линия е част от голям проект, който се финансира по оперативната програма - Фаза 2 на модернизацията на жп линията Пловдив - Бургас.

Фаза 1 на проекта Пловдив - Бургас е пред завършване. Сега се подготвя документацията за Фаза 2 и в момента текат процедурите за избор на изпълнители за обновяването на жп участъците Оризово - Скутаре и Завой - Зимница.

Индикативната стойност на Скутаре - Оризово (29 км) е 40,4 млн. евро, а на Завой - Зимница (7 км) - 7 млн. евро. Постъпили са 10 оферти, казва шефът на НКЖИ.

За останалите 8 лота по думите му процедурите ще бъдат обявени в най-скоро време. Индикативната стойност на цялата Фаза 2 на проекта Пловдив - Бургас е 320,9 млн. евро, а заедно със строителния надзор, техническата помощ и разходите за археология е 343,6 млн. евро. Ламбрев предвижда до средата на август да бъдат обявени процедурите.

Към Фаза 2 на проекта Пловдив - Бургас са включени и два лота - жп възел Пловдив и изграждане на жп връзка между Летище Бургас и жп гара Бургас.

Първият е на стойност 25,6 млн. евро, а вторият - 28,5 млн. евро.

"Надяваме се заедно с възел Бургас да направим и техническо проектиране на отсечката Бургас - Сарафово и евентуално - до к.к. "Слънчев бряг". Тази задача ни беше поставена от премиера Бойко Борисов в края на 2015 г. Мисля, че до летище Сарафово ще се справим без проблем. За отсечките Сарафово - Поморие и Поморие - Слънчев бряг обаче ще бъде доста по-сложно, тъй като там ще трябва да се отчуждават земи и със сигурност ще имаме проблеми с хората и екозащитни организации", очаква той.

Затова НКЖИ планира на първо време линията да стигне до Летище Бургас, за да може влаковете да поемат част от пътникопотока на самолетите. А след това да се работи по линията и до Слънчев бряг.


Още по темата: общо новини по темата: 45
14.03.2024 »
15.02.2023 »
13.02.2023 »
28.09.2022 »
20.04.2022 »
09.02.2022 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В този град не се строят неща, защото са необходими.
0
 
 
Разрушиха направената линия от Бургас до Поморие, с всичките възможни гари и съоръжения, пък сега ще дават луди пари да я изграждат на ново.
-1
 
 
На кой му трябва жп линия до Бургас ве нещастници, трамвай трябва от Слънчев Бряг до Созопол или айде до Бургас поне. Къде спахте досега бе главанаци, 500 хил населено място със селски път до него, не вярвам във обединена Европяа да има такива смешки
0
 
 
Като дъщеря на железничар, това може само да ме радва. За жалост, след напускането или пенсионирането на една голяма част от локомотивните машинисти, завършили ПЖИ, почти не останаха кадърни кадри, които да карат влаковете.
+2
 
 
Това с кометите и стрелите май не сте го домислили. Зимата едва ли ще става за този вид транспорт. ЖП транспорта е най-безопасният и удобен транспорт след въздушния и по цял свят е в развитие. Ще дойде време да няма дизелови мотриси за краднене на нафта, ще дойде време и за по-нови и удобни влакове и всички ще го използваме и няма да се сещаме за днес. Сега да не би с автобус да ти е много удобно, клепиш на седалката 2 до 5-6 часа (зависи до къде пътуваш). Имаш ли избор къде да спреш и да хапнеш - не, спират на определени места и ядеш квото има и за колкото ти го продадат. Пътуваш по селските пътища за да могат да обират пътуващите и да допълват автобуса колкото могат повече. Освен София-Пловдив не знам да има други директни автобуси, защото само по тази дестинация автобуса се пълни от раз. И кво излиза, че с автобус нито е комфортно, нито е бързо, нито е евтино. На ЖП само да оправят разписанията и да не закъсняват заради аварирали локомотиви и вече ще са много по-предпочитани от автобусния траспорт.
+2
 
 
Винаги съм се чудил защо вместо да се изгражда нещо толкова скъпо като ЖП линия, от Бургас не се изгради една удобна мрежа за придвижване до курортите по южното черноморие по море. Като малък съм се возил на "Стрела" от Варна до Балчик - пътуването е много удобно, бързо и живописно. Още повече, че ЖП гара Бургас е разположена в непосредствена близост до пристанището. За такива малки бързи корабчета като едновремешните "стрели" дори не е необходимо да има и пристанище - един обикновен кей ще свърши работа, както върши работа за "морските таксита" между Несебър, Влас и Сл.бряг.
на 27.06.2016 г.
+1
 
 
...и след 3-тото двучасово закъснение ще я ползват само местните римляни с ловки пръсти. Но от друга страна това ще раздвижи вътрешната търговия сред служителите на БДЖ, така освен дизел на пазара ще се появи и керосин.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: