ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски учителки с убийствено писмо до Кунева: Децата не са тъпи!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:28 / 30.06.2016Коментари (11)22571
© Bulfoto
Отворено писмо на пловдивските учителки д-р Иванова и д-р Вълканова:

Уважема Г-жо Министър, 

И през тази учебна година, както всяка предходна, съдържанието на теста за Национално външно оценяване (НВО) по математика в VII клас и получените от него резултати станаха предмет на бурно обсъждане в медийното пространство у нас.

Чуха се много непрофесионални и емоционални оценки и значително по-малко професионални такива.

Отговорните за съставянето и провеждането на теста институции обещаха поредните промени, сигурно някой е бил или ще бъде наказан и толкова. Дори негодуванието на поредните огорчени деца и родители вече затихва. Догодина отначало! Докога?

Интересът на обществото за пореден път беше насочен към големия брой слаби оценки. Данните са съществено негативни и обезпокоителни за образователните перспективи на нацията. 

От позицията на нашия значителен професионален опит в сферата на обучението по математика си позволяваме да твърдим, че популяризираните коментари волно или неволно изместиха извън фокуса на вниманието един много по-съществен и тревожен проблем - недостатъците на предложената изпитна тема. 

Те се изразяват предимно в некомпетентния подбор на задачите, неправилното им формулиране, несъобразяване с времетраенето и други недопустими от методическа гледна точка грешки. 

Ощетени са не тези ученици, които не желаят да бъдат научени, а диаметрално противоположната целева група - учениците, които съзнателно и целенасочено са се подготвяли за изпита. 

Тази група ученици реално притежават когнитивни качества (знания, умения, способности) да се представят много добре. За тях оценката от теста в голяма степен е определяща за по-нататъшното им израстване, поне в границите на системата за средно образование. Те масово не успяха да постигнат резултат, който да възнагради положения от тях учебен труд. 

Техните учители също не получиха морално удовлетворение за вложените усилия, които в много случаи далеч надхвърлят изпълняването на вменените им по силата на длъжностна характеристика служебни задължения.

Ето един показателен пример. В актуалната (НВО, 2016 г.) официална статистика за успеваемостта на учениците в област Пловдив се натъкваме на факта, че тези с успех, не по-нисък от Добър (4,000) на НВО по математика (I и II модул), са 1336. Същевременно броят на учениците с успех, не по-нисък от Добър (4,000) на НВО по български език (I и II модул), са 2808. 

Всеизвестно е, че категорията ученици, които визираме в посочения пример, са вложили равностойни, всеки според собствените си възможности, усилия в подготовката и за двата изпита.

Единственото логически правилно заключение, към което насочва цитираната статистика е, че тестът по математика се е оказал приблизително 2,1 пъти по-труден за математически грамотните ученици от този по български език и литература. 

Предполагаме, че статистическите данни в останалите области от страната са аналогични. Разбираемо е абстрактното съдържание на математиката като наука да затруднява ученици на възраст 13-14 години повече от учебно съдържание, пряко обвързано с говоримия език, но чак пък два пъти!

Ситуацията поразително напомня поучителния епизод с изпитването на Радините ученички. Няма ли кой да попита днешните деца нещо в стила: "Нашето А, Б, Райно, кой го написа?"? Пред вестник "24 часа" (Прохазкова, 2016) С. Гроздев посочи поименно недостатъците на много от задачите, включени в I модул. 

Поддържаме изцяло и неговото компетентно мнение, и това на Н. Райков (пак там), че голяма част от подбраните задачи са не толкова трудни, колкото неразбираеми за учениците поради факта, че не се формулират по този начин в учебниците. Искаме да насочим внимание и към много други опорочаващи достоверността на изпитните резултати обстоятелства.

Приложеният анализ аргументира наличието на недопустими недостатъци на теста за НВО по математика за VII клас, проведен на 20 май 2016 г.

Опитът ни с реакциите на административно ориентираните образователни институции сочи, че е много вероятно той да не бъде взет под никакво внимание при подготовката на изпитните материали за следващите учебни години. Въпреки това, изразяването на мотивирано становище е наш професионален дълг. 

Заставаме твърдо зад позицията, че основните причини за ниските резултати от изпита за НВО по математика в VII клас не са нито ниското равнище на математическа компетентност у желаещите да учат ученици, нито вменяваните на техните учители некадърност и безхаберие и се надяваме този път Министърът на образованието и науката да ни подкрепи в името на едно по-качествено и по-хуманно училищно образование.

Госпожо Министър, по силата на Вашите правомощия и на заявената Ви воля за резултатна промяна, Вие можете да защитите в публичното пространство авторитета на учителите и да предприемете необходимите мерки за синхронизиране на изпитните материали със съвременните изисквания за качество на педагогическите изследвания. Ваш дълг е да го направите. 

Надяваме се, с Ваше съдействие, отговорните експерти в МОН най-сетне да проявят настоятелност и воля за откриването на методически грамотни и компетентни в конструирането на дидактически тестове специалисти. 

Поддържането на настоящата тенденция да се опорочават резултатите от труда на съпричастните ученици и учители може да доведе само до окончателен срив на интереса към учебния процес по математика от страна и на едните, и на другите.

Рискът за обществото е огромен!


Още по темата: общо новини по темата: 42
30.08.2016 »
29.08.2016 »
24.08.2016 »
22.08.2016 »
20.07.2016 »
04.07.2016 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Няма и да се променят нещата скоро. Много от така наречените деца (тук говорим за над 6-7 клас), не са тъпи, те са прости и неграмотни! Не може ученик 7ми клас, да не може да напише 2 изречения с правописни грешки! Малко са децата, които искат да научат нещо и се стараят, полагат неимоверни усилия, за да са в час с така наречената образователна система. Останалото е пълнеж. На учениците не им пука, защото знаят, че ще минат и няма да повтарят. На учителите също им е все едно, защото знаят, че повтарящи не трябва да има! Всяка година нови простотии в учебниците. Всяка година едни 15-20 милиона лева, които се усвояват чинно от знайни и незнайни слуги. Тези, които искат да учат, го правят въпреки всичко! В циганските махали е още по-страшно. Училища с огромни бюджети! И за какво! За да се слушат маанета в коридорите, псувни по учителите и това е. Цял ден са на топло зимата, лятото на хладно. По цял ден са пред смартфоните, повечето пушат и толкова. Няма възпитане у дома.
+1
 
 
Дано някой от Министерството Ви чуе и разбере!
0
 
 
Истината е в гърча. Гърчете ги и не им пишете измислени тройки, а ги късайте да повтарят.
+1
 
 
не са тъпи но не полагат усилия. повечето ги интересува само да минат в горен клас и го постигат с преписване. всеки ученик може да постигне добри резултати в училище ако отделя по 30-60 минути след училище за да си напише домашните
на 30.06.2016 г.
0
 
 
Професионалисти тръгнали да обясняват на Кунето Пръмова... Най-много да им отговори виевато, но без да им каже нещо. Какво очаквате от червената кукувица?! Оставка на тая измислена министърка!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: