ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Швейцарци проверяват как се харчат парите им в "Столипиново"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:53 / 04.07.2016Коментари (10)5784
© Plovdiv24.bg
Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер ще посети ромския квартал "Столипиново" в Пловдив утре като част от официалното й посещение в България. Това съобщиха от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Тя ще разговаря с учители, деца и родители от началното училище "Найден Геров" и детската градина "Лилия", както и с лекари и персонал в медицински център "Изток". 

Две начални училища, детска градина и медицински център са целеви обекти на проекта "Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи в Община Пловдив", чието изпълнение ще стартира през септември 2016 година със швейцарско финансиране. 

Планира се изграждането на две нови сгради - за Образователен център "Столипиново" и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности в периода до април 2019. 

С общ бюджет от 1, 077, 500 лева (633,800 швейцарски франка) проектът е насочен към дейности в образованието и здравеопазването, които са ключови за ромското приобщаване. Целевите райони са "Столипиново", най-големият ромски квартал в Европа и съседният град Куклен, където има компактна група роми. 

Маргинализацията на "Столипиново" е пример за концентрация на много негативни тенденции: голяма безработица, голям брой деца, отпаднали от училище и неграмотност.

И в двата района - "Столипиново" и Куклен, проектът цели да подобри достъпа на ромските деца до детска градина и училище, като подобри качеството на преподаването и поощри родителите да изпращат децата си на училище. 

В сферата на здравеопазването проектът ще работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и да засили здравната профилактика и семейното планиране.

Проектът в Пловдив е част от Програмата за социалното включване на роми и други уязвими групи с общ бюджет 8 088 500 швейцарски франка, от които швейцарският принос е 6 920 000 франка. Три български министерства - на труда и социалната политика, на образованието и науката, както и здравеопазването, осигуряват общо 15 процента съфинансиране. 

Програмата (2013-2019) е насочена към ромски деца между три и десет години в големи български градове, като цели по-добрата им социализация, образование и интеграция и по този начин увеличи шансовете им за работа. 

Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства за облекчен достъп до медицински услуги и осведоменост за здравната профилактика, контрол на раждаемостта и грижите за децата.

Проектът подкрепя изграждането и ремонтирането на начални училища, детски градини и здравни центрове. Овластяването на ромите чрез култура и спорт е третият стълб на Програмата. 

Досега четири големи общински центрове (Бургас, Монтана, Русе и Сливен) изпълняват интегрирани проекти съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.). Скоро към Програмата ще се присъединят общините Пловдив и Шумен. 

Основният партньор на Програмата е Министерството на труда и социалната политика, министерствата на образованието и здравеопазването допринасят освен със съфинансиране още с експертиза и разработване на политики.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
да ако искат да им купят по една кола на мангалите и да ги хранят до животно ама не от моя джоб.
+1
 
 
Като човек живял 15 години в Швейцария ви казвам, че ромите в Швейцария са интегрирани. Има много и някои от тях продължават да се опитват да живеят по техния начин на каравани, но това в Швейцария е невъзможно поради многото забрани за каквото ви хрумне и изкючителния контрол от страна на полиция и държава. Повечето роми не се различават по нищо от останалите швейцарци. Това са постигнали швейцарците, разбира се с лека дискриминация през 70те и началото на 80те години.
+1
 
 
Хвърлени пари на вятъра Мангал и образование що е то.Те имат над пет училища и толкова детски градини .Не ходят а учителите им взимат заплати без да ги учат.80 хлд мангала от тях и 1000 не могат да пишат и говорят български.За нищо не става това племе.
+2
 
 
А те въобще в Столипиново ли се харчат или. ..?
+2
 
 
:Д как да се хар4ат като вси4ки останали хварлят трохи а другото се пребира в на някои джоба
+3
 
 
а те за тва ли миха и ароматизираха....
+3
 
 
Ми да проверят бе ако им стиска да влезнат в мааалата
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: