ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Нов кървав атентат във Франция с много жертви шокира света
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:38 / 15.07.2016Коментари (2)5924
© EPA/БГНЕС
80 души загинаха, 18 са тежко ранени, много други по-леко във френския град Ница, където камион се вряза в празнуващо множество снощи.

След това от камиона е бил открит огън, съобщи телевизия БФМ, цитирана от агенциите. Шофьорът е стрелял няколко пъти с пистолет, преди да бъде убит, поясни АФП.

Жертвите на нападението в града на Ривиерата са над 80 души измежду излезлите на известната "Английска алея" да гледат празничната заря по случай националния празник на Франция - 14 юли, Деня на Бастилията.

Много от загиналите са деца, съобщи по-късно президентът Франсоа Оланд.

"Камион се е врязал в множеството, като е изминал дълго разстояние, което обяснява изключително големия брой жертви", каза Себастиен Юмбер, префект на южния департамент Алп-Маритим.

"Всичко сочи, че действията на шофьора са били преднамерени. Произвел е и няколко изстрела по множеството. В камиона са открити много оръжия, а също и гранати", каза ръководителят на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг и бивш кмет на Ница Кристиан Естрози пред телевизия БФМ.

Била е открита едва неактивна граната и фалшиви дълги огнестрелни оръжия, уточни обаче по-късно Франс прес.

Френският президент Франсоа Оланд, който беше в Авиньон, се връща спешно в Париж, съобщиха от Елисейския дворец.

"Президентът проведе телефонен разговор с премиера Манюел Валс и министъра на вътрешните работи Бернар Казньов. Връща се в Париж и веднага отива в сградата на министерството на вътрешните работи, където е започнал работа кризисен щаб", съобщиха от президентството.

Оланд ще проведе тази сутрин заседание на Съвет за отбрана в Елисейския дворец, след което ще отиде на мястото на трагедията.

Премиерът Манюел е заминал спешно за Ница, каза говорителят на френското министерство на вътрешните работи Пиер Анри Бранде. Той каза също, че в Ница в момента се провежда специализирана операция.

"В града е задействан специален план за действие, предвиден за ситуации с многобройни жертви - каза Бранде. Няма взети заложници."

През нощта избухна пожар в подножието на Айфеловата кула в Париж. Били чути и взривове. Инцидентът след празничната заря, около 23,45 ч. местно време, не е предизвикал паника.

Малко по-късно полицията съобщи, че случайно се е запалил камион с фойерверки на близък до кулата мост над Сена.

Парижката префектура призова към спокойствие: 

"Не разпространявайте паника. Няма никакъв пожар на Айфеловата кула - случайно се е запалил камион на моста Йена. Огънят е потушен".

Италия затегна контрола на границата с Франция след атаката в Ница. Както съобщи агенция АНСА, проверяват се всички автомобили, идващи от Франция

Властите на италианската област Лигурия, която граничи с френския Лазурен бряг, предложиха помощ в приема на хора, пострадали при снощната трагедия в Ница, заяви губернаторът Джовани Тоти.

"Област Лигурия е готова да подпомогне френските власти, като им предостави своите болници в пограничната зона за настаняване на ранени", посочи той в Туитър.

Италия е засилила и мерките за сигурност по летищата, гарите и на обществените места.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че осъжда нападението в Ница и предложи на Франция всякаква помощ в разследването.

"От името на американския народ осъждам най-решително тази, както изглежда, ужасяваща терористична атака във френския град Ница, при която са загинали и са били ранени десетки невинни граждани", посочи Обама.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп написа в Туитър, че поради събитията във Франция отлага планираното за днес обявяване на кандидата си за вицепрезидент.

ООН скърби заради трагедията в Ница, обяви Фархан Хак, говорител на генералния секретар. Той изказа съболезнования към семействата на жертвите.



Още по темата: общо новини по темата: 15
27.07.2016 »
19.07.2016 »
17.07.2016 »
17.07.2016 »
17.07.2016 »
16.07.2016 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Крайно време е вече Исляма да бъде обявен за психическо заболяване и да бъде забранен на световно ниво като изключително расистка, подтисническа и престъпна религиозна идеология, раждаща ментални изроди, несъвместими с разума на нашата планета!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: