ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
За една коалиция, която решавала заедно – гущерът си къса опашката, яхнал куц кон
Автор: Любомир Минчев 13:29 / 18.07.2016Коментари (0)6238
© Plovdiv24.bg
Здравко Димитров и реформаторите взаимно си вредят. Тази оценка беше направена още когато се пръкна коалицията "Здравко Димитров - Да решаваме заедно" преди местните избори в Пловдив. След осем месеца стана ясно, че нито са решавали заедно, нито са искала да решават заедно. Логично една мъртвородена коалиция се разпадна. Тя беше замислена като част от Ветрилото и се съдра като него. Безславно! 

Пепа Деведжиева вече говори неща, които й говорихме преди осем месеца - не решавали заедно, нямало и знак, че в коалицията имало хора на РБ. Преди изборите не знаели това. Айде де!

Поведението на реформаторите в Пловдив беше водевилно преди изборите, продължи и между двата тура. Депутатът Димитър Шишков от партията на Кунева съобщи, че лично той ще гласува за Славчо Атанасов, по-късно го подкрепи и самата Кунева. На лидерска среща между РБ и Бойко Борисов обаче е взето решение блокът да подкрепи Иван Тотев, за което най-силно е настоявал лидерът на СДС Божидар Лукарски. Радан Кънев е предложил соломоновско решение - да се гласува по съвест.

Така Реформаторският блок съвсем олекна в Пловдив. Неадакватните решения на местните лидери доведоха до политическата грешка да бъде подкрепен Здравко Димитров. А той със листата си съвсем ги обезличи. Между двата тура се чудеха как да излязат от конфузното положение. Беше невъзможно - останаха в капана на грешните си решения. И изведнъж решиха, че е време гущерът да скъса опашката си.
Да сте виждали реформатори да се веят на дедовия между два тура на изборите? В Пловдив, разбира се. Това бяха хора с гузна съвест и затова ни караха да гласуваме по съвест на втория тур. Днес си късат опашката пак заради гузна съвест.

Не може да не сте виждали и реформатори, които усещайки, че победата на Иван Тотев е неизбежна, панически сменяха позициите си и говориха глупости пред угрозата да останат извън управляващото мнозинство в ОбС.

Не се забравя гърченето на реформаторите между двата тура- грозна гледка. Най им се радваше Здравко Димитров, който остави СДС без представител в местния парламент. А те останаха в капана на политическата си глупост. И от капана се опитваха да извиват ръцете на победителите. Беше прекалено нахално.

Реформаторите заложиха в Пловдив на куц кон, но им трябваше осем месеца да го изрекат на глас. Събраха политическа смелост, но това е смелостта на страхливеца, който усеща, че губи всичко.

И сега какво? Надяват се, че този срамен период е приключил и ние сме склонни да го забравим. Но така лесно - с едно разграничаване, не се излиза от политическия капан. Очевидно е, че реформаторите късат с влиянието на Здравко Димитров върху решенията на групата в ОбС. Не са решавали заедно. Не искат повече да решават заедно. Било грешка и край.

Губи Здравко Димитров, който също трябва да плати цената на политическата си грешка. Остава с двама общински съветниици и няма друг избор, освен личните договорки с Иван Тотев, ако все още са възможни.

Преди осем месеца написах, че Димитров прави груба политическа грешка с кандидатурата си за кмет на Пловдив. Той успя временно да осребри загубата си, но това не променя факта, че завърши първият етап от доказателството за грешката.

Оттеглянето на четиримата от РБ - Савина Петкова, Пепа Деведжиева, Божидар Здравков и Айри Мурад, съвсем не ги облича в бяло. Госпожа Деведжиева обяви, че няма да бъдат опозиция на ГЕРБ. Но новият лидер на ДСБ в Пловдив - Йордан Иванов, вече зададе курс към остра опозиционност. Рискът реформаторите в Пловдив да се озоват в ситуацията от преди осем месеца е съвсем реален. Ще се наложи пак да изясняват нещо много важно - какво да правят със сиренето в капана. Деведжиева и останалите са готови да твърдят, че по-добро не са опитвали. Иванов и Кънев им предлагат друго меню. Този сблъсък ще получи отговор след президентските избори. Особено, ако реформаторите се държат така,както на местните.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: