ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски езиковед обясни защо са неграмотни децата ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:31 / 19.07.2016Коментари (9)4798
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Разговорът за българската грамотност не трябва да се води само кампанийно. Това каза доц. д-р Теофана Гайдарова, университетски преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и председател на комисията за проверка и оценка на изпитните работи в коментар на слабите резултати на редовния изпит по езикова култура. 

По думите й се говори за грамотност, образование и култура само около 24 май, след зрелостен изпит и кандидатстудентска кампания. 

"След това сериозни и много тежки неща от живота отнемат вниманието от проблемите в образованието. Това не трябва да се случва. Необходимо е непрекъснато да мислим за тези неща", коментира Гайдарова. 

Според езиковедът падането на границата за прием в университетите поради големия брой свободни места е един от катализаторите на процеса, водещ към ниска езикова култура. 

"Държавата позволи да има много на брой висши училища, които не са необходими в малка страна като България. Също така трябва да отчетем и факта, че много деца заминават да учат в чужбина. В момента се приемат деца, родени през 1997 година, а на всички е известно какво се случваше тогава и колко малко деца се раждаха. Това също има значение", подчерта университетският преподавател. 

На въпрос дали липсата на мотивация е единствената причина за слабите резултати на изпитите по езикова култура в страната доц. д-р Теофана Гайдарова каза, че причината е комплексна - започва от обществото, от училището и е вплетена във всички сфери на живота. 

"Децата не са убедени, че добрата обща и езикова култура ще им донесе успех и просперитет в живота. Не ги караме да осъзнаят, че знанията по българска граматика са необходими, за да си осигурят трайни речеви умения за общуване в различните социокултурни сфери и в разнообразните житейски ситуации, в които човек попада ежедневно. За това сме си висовни ние, ние си направихме такива децата", смята езиковедът.


Източник: радио "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Защо не започнем от източника на причината за неграмотността? Според мен това е семейството и родителите. Как детето ще е грамотно, като майка му и баща му надали са прочели и "Винету" ... Как в къщи да контролират и да проверяват домашните на отрочето, като те самите са неграмотни. Такива неграмотни родители, продукт на чалга поколението, тепърва ще "възпитават" и подпомагат децата си в овладяването на знанията. Вярно, че форумите не са мерило, но дори и тук всеки втори коментиращ е меко казано със слаба езикова култура, да не говорим за пунктуация и членуване на подлог и допълнение. Аз не съм филолог, инженер съм, но когато учех в прогимназията, просто нямаше как да не науча граматика. Имах учители на ниво и продукта им (ние учениците) излезе достатъчно грамотен. И в никакъв случай не съм съгласна, че общата култура и грамотността не са фактор, както казва Sceptic!! Надявам се иронизира, като призовава "Учете спокойно, деца!", защото ако не, то е жалко!!
"A man who does not think for himself does not think at all". Oscar Wilde
на 19.07.2016 г.
+3
 
 
Като бивш студент на Теофана Гайдарова се изкушавам да направя едно малко опровержение. Езиковата грамотност, за съжаление, няма почти никакво отношение към бъдещата реализация в днешно време. Аз самият завърших филология преди около 20 години. Работя като преводач. Старая се да давам качество на продукта. Но в момента, в който на пазара се появи друг преводач с 1 лв по-ниска цена, клиентът бяга там - независимо от грамотността и качеството на пунктуацията. Учете спокойно, деца!
на 19.07.2016 г.
+3
 
 
Това го слушам и на други места по света. И в топ учебни заведения се оплакват, че рядко имат нещо изключително качествено като интелект и умения. Университетите са си бизнес като всеки друг. Важно е да се правят пари на всяка цена. Българските учебни заведения имат просто лоши, некомпетентни мениджъри. А преподавателката не е ли чувала за нейни колеги с хотелчета по морето, които си отскачат до работата само, щото трябва да препитат някое магаре, за да вземат едни пари... А не се ли пита защо с години тъпчеха уч. програма на студентите с ненужни часове, за да има хорариум за определени хора. То от глупости не оставаше време за същественото. Имах една колежка, която за да проговори на съответния чужд език по специалността, плати яко и отиде на лятен езиков курс в чужбина.
на 19.07.2016 г.
+1
 
 
Аз виждам проблема в началните учители - там изискванията са сведени до нула. Те не са учители. Те са занаятчии - ден да мине, друг да дойде. Има някои зрънца, които правят изключение, но са прекалено малко. Пък и защо да е задължително образованието до 8-ми клас? Кому са нужни неграмотници с дипломи от 8-ми клас?
+6
 
 
Не е проблемът в многото университети, процесът на ограмотяване започва много преди това. В днешно време много малко деца четат книги, сега всеки е пред компютъра, пуцат игрички и зяпат фейсбук-а. Това няма как да ги ограмоти и от там следва бедния речников запас и неграмотното писане, ама няма к'во да се направи.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: