ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Прокуратурата повдигна обвинения на главния архитект на Пловдив, грози го затвор!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:25 / 22.07.2016Коментари (13)11607
© Plovdiv24.bg
След анализ на събраните в хода на образуваното от Окръжна прокуратура - Пловдив по случая със събарянето на тютюневия склад досъдебно производство доказателства, които сочат на извършени в периода 04.10.2010 г. - 09.02.2016 г. множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство днес към наказателна отговорност бяха привлечени Румен Русев - главен архитект на Община - Пловдив и Георги Бранеков - представител на "Одрин 8" ЕООД.

Спрямо Русев е повдигнато обвинение, че при условията на продължавано престъпление, извършвайки близо 60 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство -охранителната зона на групова недвижима културна ценност /групов паметник на културата/ - Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив" - система от улични ансамбли, включваща "Тютюнев склад на ул. Одрин", обявена за такава от Националния съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата на 22.03.2000 г. - престъпление по чл.277а ал.4, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Сред извършените от Русев нарушения са и такива по издаване на заповеди, свързани с изменение на регулационните планове, вместо кмета на Община - Пловдив и без да са налични изискуемите от закона предпоставки и съответни съгласувания /вкл. с Министерство на културата/ и разрешения за това; презаверяване на скици-визи в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията и при липса на актуален документ за собственост на "Одрин 8"ЕООД; издаване на две разрешения за строеж на последното дружество за "Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг" и за "Общежития" при липса на изискуемите за това документи, вкл. при липса на инвестиционен и идеен проект, одобрени и оценени по надлежния ред, и при липса на съгласуване с Министерство на културата; презаверка на описаните разрешения за строеж, без да са били отстранени нередностите в документацията на "Одрин 8" ЕООД и след представяне на пълномощно, отнасящо се до несъществуващ в кадастралната карта на гр. Пловдив имот.

За организирането на допуснатата от обв. Русев противозаконна дейност в защитената територия, към наказателна отговорност за престъпление по чл. 277а, ал.6, вр. чл. 26, ал.1 от НК е привлечен управителят на "Одрин 8"ЕООД - Георги Бранеков.

При претърсване и изземване в ползвани от дружеството помещения е било намерено и иззето преправено Удостоверение изх. № 5578/09.08.2010 г., издадено от Министерство на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство. Преправката е била в частта от съдържанието, удостоверяваща статута на "сградата на ул. "Одрин" № 8, кв. 165, пл. 610 в гр. Пловдив", като наместо действителния текст е било вписано, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност и същата попада "извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност "Тютюнев склад на ул. "Одрин" в Пловдив и "е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със

© Plovdiv24.bg
Румен Русев
статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник". 

За двукратното използване на така преправения документ пред Община - Пловдив - за издаване на разрешения за строеж, обв. Бранеков е привлечен към наказателна отговорност и за документно престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Спрямо всеки един от двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 2000 лева.

Предвиденото от Закона наказание за престъплението, свързано с противозаконна дейност в защитената територия, за което са обвинени Русев и Бранеков, е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 15 000 лева.

За използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

По делото е приобщена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като тези практики продължават да се разследват.

Съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и на основание нормите на Административно-процесуалния кодекс и Закона за устройство на територията, Окръжна прокуратура - Пловдив е подала протест до РДНСК - Пловдив, Южен централен район, с който се иска да бъде отменено като нищожно издаденото от Главния архитект на Община - Пловдив на "Одрин 8"ЕООД разрешение за строеж, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад. Предстои да бъдат атакувани по надлежния ред подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.


Още по темата: общо новини по темата: 100
03.01.2024 »
11.11.2023 »
18.03.2023 »
20.01.2023 »
04.02.2022 »
23.11.2021 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
като вземат пари . лошо няма . като плащат плачат !
+1
 
 
Абе то май е по-добре да си дилър или крадец, ще получиш по-леко наказание от това да направиш административно престъпление :)
на 22.07.2016 г.
0
 
 
Само не ми е ясно, защо тази сграда която е паметник на културата, но въпреки това е частна, ще се охранява от полиция ? Това не е ли в противоречие със закона ? Нали полицията охранява общественото и държавното имущество, а не частното ??? Това означава, че освен нарушенията които е извършил главния архитект, същите продължават и то като се използва полиция за да охранява частна собственост и частни интереси !!!! Крайно време е да се спре с беззаконията без значение кой ги е извършил !!!!!!!
на 22.07.2016 г.
0
 
 
Време е и за Район Централен,има също много за арестуване
+3
 
 
Да си понесе пълната отговорност, но дано не е много шум и после нищо.
+7
 
 
Този Русев яко е нагазил в кереча! Ужким тиха вода, ама виж ти какви ги е вършил. Сега е моментът Тотев да покаже, че става за нещо и да направи един честен открит конкурс за нов главен архитект.
+2
 
 
Досега не сме имали главен архитект на града, кандидат за затвора. Обвинението е доста сериозно. Голям срам за нашата местна власт!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: