ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Скоростна железница ще свързва българското с гръцкото море
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:42 / 01.08.2016Коментари (10)5113
©
Скоростна железница да свързва пристанището Бургас на Черно море и Александруполис на Егейско до 2 години. За това са се разбрали премиерите на България и на Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас по време на съвместното заседание на двата кабинета в резиденция "Бояна".

"Трябва да откроим Александруполис и Бургас и да ги свържем с бърза железница. Така ще свържем двете морета, заяви след разговорите Ципрас. От българска страна железницата е готова почти изцяло между Бургас и Свиленград. Остава малък участък Бургас- Карнобат. Гърция пък има нужда от около 2 години, за да електрифицира своя участък.

Според българския министър на транспорта Ивайло Московски проектът може да бъде финансиран по плана "Юнкер". Създаването на терминал за втечнен газ в Александруполис и ускореното изграждане на газовата връзка също са били договорени от двамата премиери.

"Съвсем скоро двамата енергийни министри ще обявят процедурите за обществени поръчки и да започва изграждането", заяви Бойко Борисов.

Според българския премиер по газовата връзка, както Гърция ще може да ползва газ от българския хъб "Балкан", така и ние ще можем да черпим от терминала за втечнен газ в Александруполис.

"Така си гарантираме, че нито една от двете държави не може да бъде заобиколена при новите газови коридори, откъдето и да минат", обясни Борисов.

България и Гърция ще настояват за по-единен Европейски съюз, а не ЕС на две скорости, обявиха и Ципрас и Борисов. Българското настояване ще е страната ни да бъде приета в Шенген още в края на тази година и затова ще получим подкрепата от гръцкото правителство, стана ясно от изявлението на Борисов.

"Има още много въпроси за миграцията, които не са решени и ние държим да имаме единен ЕС", заяви още Борисов от името на двамата министър-председатели.

Алексис Ципрас също подчерта, че двете страни трябва да водят обща политика, както в ЕС, така и спрямо останалите държави на Балканския полуостров.

"Ние сме двата стълба на стабилност в региона, още повече като погледнем какво се случва, включително и последните събития в Турция", заяви Ципрас. 

Тази година се очаква 1 млн. българи да посетят гръцките плажове и това е своеобразен рекорд, каза още гръцкият премиер. Той покани Борисов скоро да се срещнат в Александруполис, за да проследят как се движат общите енергийни и транспортни проекти на двете държави.


Източник: "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ахаххахаха ама вижте снимката есе едно Тиквоний му казва на тоз бастун,а той "хее стига е,майтапиш са" рџ?‚
0
 
 
Имам чувството, че гръцката страна е агитирала нашата за реанимиране на проекта за изграждане на петролопровод Бургас - Александруполис. Но засега се мълчи за пред медиите.
Aнонимен
на 01.08.2016 г.
+2
 
 
А бе няма лошо, ама от де локомотиви за тея тренове? На пе**ли ли ще минаваме?
+3
 
 
От това ползата я виждам само една: стоя си в Гърция на плажа и вместо да отида до капанчето да пия една мастика, хващам влака и отивам за 30 минути до Бургас на бира с цаца, вземам една боза и кифла с мармалад за детето и се връщам!
+2
 
 
Добре де, че то от Бургас до Свиленград единствения вариант за придвижване на влак по съществуващите трасета, е Бургас - Нова загора - Стара Загора - Димитровград - Свиленград, което е към 300 км. дължина!! Между Нова Загора и Симеоновград също има жп линия, която може да съкрати това разстояние, но тя понастоящем се използва само за товарни превози и не е модернизирана, до колкото знам. Единствената "високоскоростна" жп линия е Пловдив-Свиленград, по която обаче продължават да си се движат "бързи" влакове, теглени от 40-50 годишни локомотиви. Дайте малко повече инфо по кое трасе ще се движи тая високоскоростна железница, че ако трябва да се минават 250-300 км. само от българска страна...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: