ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България спира строителството на молове? Ето основната причина!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:07 / 10.08.2016Коментари (10)10945
© Plovdiv24.bg
Допреди няколко години България неизменно присъстваше в челото на всички класации за строителството на шопинг центрове в Европа. Откакто обаче т.нар. "трета вълна" молове заработиха, страната ни рязко тръгна към дъното на същите класации.

Единственият незавършен модерен търговски център в София - Plaza West в "Люлин", чието бъдеще е под въпрос заради молбата на гръцкия конгломерат Marinopoulos за защита от фалит, както и няколкото мола в процес на завършване или в ремонт (основно в Пловдив), ни нареждат на 26-то място в Европа по строителна активност в търговския сегмент през първата половина на годината, показва класация на консултантската компания CBRE.

След нас са само Латвия, Хърватия и Унгария, а непосредствено преди нас са Ирландия, Литва и Норвегия - държави с добре наситени с модерни търговски площи държави.

Начело на класацията остава Русия с над 2,6 млн. кв.м нови търговски площи в строеж. Втора е Турция с над 2,2 млн. кв.м, а на трето място е Украйна с над 600 хил. кв.м.

С обем на строителството от около 100 хил. кв.м, което ги поставя в средата на класацията, са Румъния, Холандия, Чехия, Германия, Швеция, Белгия.

Моловете в България - битка за надмощие и препозициониране

Много от проектите за търговски центрове, които се "родиха" преди кризата, не бяха реализирани. Това са основно проекти в областни градове, като Русе, Шумен, Сливен и други, както и няколко в София - Forum Sofia Mall до Residential Park на инвестиционната компания Atrium, Civis Center Sofia на испанската Riofisa зад Централна гара и други.

Единствените нови площи, които пазарът очаква, са на Plaza в столичния кв. "Люлин" и на "Марково тепе мол" в Пловдив, който се довършва от нов инвеститор.

Някои проекти затвориха врати в очакване на ново бъдеще - няколко търговски центъра в Русе, един във Варна, който беше превърнат в болница, първият открит мол в Бургас, който беше повлечен заради кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), осигурила финансирането за реализацията му.

Други се опитват да се препозиционират на пазара, както например първият модерен търговски център в България Citi Center Sofia, "Галерия Пловдив" и други.

Основните причини, заради които строителството на молове в България е пред точка на замръзване, са няколко. Първата е високите нива на незаети площи - 13% за София и 19.6% за страната, коментира за Investor.bg Христо Асенов, директор "Брокерски услуги" в консултантската компания MBL|CBRE.

Източник: investor.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И за какъв х.й им беше изобщо да ги строят?Колко хубаво си беше със сергийките.....хем купувача се спазаряваше хем продавача продаваше.Сега като ги направиха тези молове с цел алчност убиха целия бизнес .
+1
 
 
Основната причина е че хората станаха още по тъпи
+3
 
 
Усетила се Мара, да си я побара, ... на фона на всеобщата беднотея ,този изкуствен лукс е излишен, ...
+4
 
 
Ужас!!! Като няма нови молове къде ще ходят на разходки тъпите селски пръчки? Защото пределено не ги ползват за пазаруване...
+8
 
 
от написаното не става видно България да спира строителство на молове :) по скоро е сработил пазара и строителството само се регулира :)
+7
 
 
Основните причини, заради които строителството на молове в България е пред точка на замръзване, са ЧЕ МАСОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОТРЕБИТЕЛ Е ГОЛТАК
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: