ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Архитектите: Искаме спешно укрепване на останалите здрави фасади на складовете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:19 / 23.08.2016Коментари (3)4009
© Plovdiv24.bg
Отворено писмо на Камара на архитектите в България - регионална колегия Пловдив във връзка с опожарените складове:

От години пловдивските архитекти и пловдивската културна общественост изразяват притесненията си относно съдбата и състоянието на недвижимото културно наследство на Пловдив и особено на сградите от Тютюневия град.

Смятайки за важно опазването на идентичността и духа на това място от града ни и във връзка с избирането на Пловдив за европейска столица на културата през 2019, Камарата на архитектите в България, Регионална колегия Пловдив организира в рамките на Архитектурен форум Пловдив 2016 национален архитектурен конкурс, озаглавен:
"Тютюневият град на Пловдив - идентичност, обновяване, приобщаване".


Основна цел на конкурса е на база на направените професионални предложения да се изведат насоки и направления за развитието на тази територия, които да бъдат предоставени под подходяща форма на община Пловдив.
За съжаление точно, когато конкурсът е в ход се случиха последните събития, които засегнаха знакови сгради от тютюневите складове, опожарени пред очите на всички.


Тези събития преляха чашата на търпение ни и станаха повод за обръщението ни към цялата общественост с нашето отворено писмо.

Настояваме Община Пловдив и Министерство на културата да предприемат спешни действия за аварийно укрепване на останалите след пожара фасади от тютюневите складове.
Дървените подови и конструктивни елементи са безвъзвратно загубени, но външните монолитни фасадни стени са с минимални поражения и укрепването им в настоящия момент ще ги обезопаси, съхрани и даде възможност за тяхното реставриране и вписване в бъдещите архитектурни решения при възстановяване на пострадалите сгради.


Настояваме за спешни законодателни промени.
Очевидно Законът за културното наследство в сегашния си вид не защитава в достатъчна степен паметниците на недвижимото културно наследство. Затова категорично настояваме за:


- Да се създадат законови условия за подпомагане на собствениците на сгради паметници на културата от страна на община и държава.
Това би могло да стане чрез данъчни облекчения, чрез поемане на разходите по подръжка на фасадите от общински или държавен бюджет, чрез обезпечаване на средства за изграждане и поддръжка на техническата инфраструктура, чрез създаване на целеви фондове и т.н.
- Да има законови правила, с които да могат да се конфискуват имоти- недвижими културни ценности в полза на общината или държавата, когато техните собствениците не полагат нужните грижи или ги похабяват чрез начина, по който ги ползват.
- Действията при доказано умишлено унищожаване на културна ценност да се криминализират.
- Да се подобри ефективността от работата на държавните и общински контролни органи, отговорни за опазването на културното наследство, които към настоящия момент търпят основателна критика.


Продължаваме работата по архитектурния конкурс за Тютюневия град.

Съветът на КАБ Пловдив взе решение, да не спира работата по архитектурния конкурс след събитията по опожаряване на тютюневите складове, а напротив да разшири конкурсното задание с концепция за бъдещото развитие на тази територия при новите условия, която да положи началото на интензивен процес от събития и културни мероприятия за навременното опазването на Тютюневия град.

Съвет на КАБ Регионална колегия Пловдив



Още по темата: общо новини по темата: 110
01.02.2022 »
24.11.2021 »
29.11.2020 »
12.10.2020 »
09.10.2020 »
03.10.2020 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Някой сече орехи, друг пали сгради, трети строи в резервати... Сит търбух, за култура глух! /малко перифразирано, но вярно/
-1
 
 
Да има законови правила, с които да могат да се конфискуват имоти- недвижими културни ценности в полза на общината или държавата, когато техните собствениците не полагат нужните грижи или ги похабяват чрез начина, по който ги ползват..... и аз го искам това :) веднага блока пред нас да се обяви за недвижима културна ценност и да се конфискува от законните му собственици прасета които са го самосанирали по най циганския начин :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: