ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте статута на тютюневите складове, цялата документация вече е при прокуратурата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:46 / 25.08.2016Коментари (5)7947
©
Отхвърленият проект на италианските собственици от дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, които искаха през 2010 г. да демонтират тютюневите складове
Във връзка с разследването на пожара в тютюневите складове в Пловдив, Министерството на културата предостави на Прокуратурата цялата налична документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отнасяща се до статута на емблематичните сгради.

Тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов" /по имената на улиците, на които се намират/. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Министерството на културата предостави на Прокуратурата и Констативния протокол за извършената спешна проверка на място по разпореждане на министър Вежди Рашидов заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив.

Проверката в "Тютюневия град" бе извършена от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата.

На компетентните органи на Прокуратурата бе предоставена и цялата налична документация от 2010 година, свързана с проекта за демонтаж на два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив.

Емблематичните сгради бяха спасени от събаряне, след като Министерството на културата отхвърля проекта на италианските собственици от дружеството "Р.И.П.А." ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа.

Припомняме, че италианските собственици тогава са искали да демонтират складовете, които са културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. "Иван Вазов" в Пловдив. В проекта им имаше и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с по няколко етажа. Министерството на културата отказва обаче да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани "Кудоглу" по името на големия дарител и благодетел на Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 110
01.02.2022 »
24.11.2021 »
29.11.2020 »
12.10.2020 »
09.10.2020 »
03.10.2020 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Живеем вече в други времена,цени се качественото и автентичното.Ще бъдат взети мерки за възстановяване на сградите,ще се разледва и ще се даде ясен знак,че в България вече не може да се продължава така.Ние като хора,а и всичко около нас ще се промени много в следващите 5 години.Ако този пожар бе станал преди 20 години,тези сгради в наши дни щеше да са в историята.
+8
 
 
Не може безхаберието на Министерството на културата да се тълкува като спасяване на складовете. Държавата не е вложила и една стотинка за запазването им, нито е принудила собствениците да го направят. Прокуратурата да потърси отговорност от чиновниците в общината и министерството!
+7
 
 
Мисля, че навремето Мин.на културата е блокирало една добра идея , как да се запазят сградите. От плановете ясно се вижда , че фасадите се запазват в оригиналния вид, а не се строи нещо съвсем ново.Благодарение на тази чиновническа политика се стигна до тотално саморазрушаване и донякъде логичен край на тези изоставени складове.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: