ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Отделяме афганистанци от сирийци в бежанските центрове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:20 / 29.08.2016Коментари (2)4100
©
Част от бежанските центрове стават от затворен тип, а бежанците вече ще бъдат отделяни по нацоналности. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

На първо място настанените ще бъдат разделени по данни и националност, поради разликате между поведението на афганистанци, иракчани и сирийци. Мярката е предприета след размириците при бежанския лагер в Харманли. Този център ще бъде преструктуриран от лагер от отворен в затворен тип. Ще бъде засилена и охраната. 

След него ще бъдат направени премени и в други бежански убежища, но още не е ясно в кои. По думите на Бъчварова бежанските лагери са пълни на 60% и засега не се предвижда изграждане на нови. Евентуално може да се добавят допълнителни съоръжения.

Отчита се снижение на бежанския натиск спрямо миналата година с 20/30%, но се променя структурата им - повечето са афганистанци и иракчани за сметка на сирийците. По думите й има голяма разлика в поведението между различните по националност бежанци.

Според Бъчварова, колкото и военни да мобилизираме, няма как да решим бежанския проблем, ако не бъде задействано споразумението между ЕС и Турция, включително и договора за реадмисия с южната ни съседка. Тази тема била поставена на масата при срещите на премиера с президента и премиера на Турция, а след това и на тази с германския канцлер Ангела Меркел.

Министърът заяви още, че по време на срещата й с вътрешния министър на Германия, както и на тази между министър-председателят Бойко Борисов с канцлера Меркел, основното искане на България било да се засили диалогът между Турция и ЕС, за да бъде задействано споразумението им възможно най-скоро. 

В противен случай имало риск страната ни да се превърне във "вторичен, междинен, търпящ последствия обект заради ситуация, зависеща от други страни", както самият министър посочи. А и последствията за Европа щели да бъдат "дестабилизиращи". 

По нейно наблюдение разговорите ни с Германия са дали ефект, защото изказванията на Меркел последните два дни било по посока на нашата позиция. Осен тива ЕС гледали на Турция като на потенциален член и затова диалогът имал своето бъдеще.

"Ситуации, които са следствие от политически решения, би следвало да бъдат решени именно с политически средства", каза тя в подкрепа на искането ни за единно решение. 

Бъчварова посочи още, че имало и друга алтернатива за нас, която се състои в това да изготвим двустранно споразумение само между България и Турция, но това не било прието на сериозно от германска страна , а и можело да изостри отношенията ни с ЕС. Основната причина да го отхвърлум като вариант била, че настояваме за общи европейски решения.

Темата "България в Шенген" също била засегната в Берлин. Резултатът бил, че вече имаме достъп до визовата система на Шенген, въпреки че не сме страна членка в него. Силовият министър заяви, че е в общ интерес да бъдем включени, защото така ще можем да пазим границата по-добре. Според нея това, че са ни дали достъп до визовата им система е именно в посока към този интерес.

Румяна Бъчварова обяви още, че сме поскали помощ под формата на машини за видеонаблюдение, високо проходима техника и офицери от ФРОНТЕКС. Очакваме да ни осигурят 300 офицери, 60 от които поляци.

Вътрешният министър обърна внимание и на проблема с разпределението на бежанци из различните членки на Съюза. По нейно мнение някои страни предпочитали да изпращат помощ за държавите, които са най-потърпевши, но не искали да приемат бежанци.


Източник: Монитор


Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Едно време за незаконно пресичане на държавната граница най напред се стреляше и след това питаха кой е и откъде е,а пък сега си се разхождат по границата все едно им е бащиния,да влязат в употреба КАЛАШНИЦИТЕ.А по повод приемането ни в Шенген аз мисля,че е по добре да изчакаме защото по този начин турците които напират да минават безвизово или по облекчен режим ще им се налага да вадят виза за преминаване през България тъй като няма да сме членка на Шенген и безвизовия режим няма да важи за нас.Това е мое мнение и не ангажирам никой с това!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: