ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Записват втора вълна студенти в ТУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 12.09.2016Коментари (2)3838
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
От днес в Техническия университет - филиал Пловдив започва записването за обучение през учебната 2016/2017 година на ученици, които сега са защитили с матура средното си образование. Вузът започва учебната година от позиция №1 в областта на техническите науки по българската рейтингова система. 

"За новата учебна година в Пловдивския филиал на Техническия университет - София са записани 350 студенти по бакалавърските програми и ще бъдат приети 150 студенти по магистърските програми. Най-голям е интересът към специалността "Компютърни системи и технологии", където нашите студенти имат предимство пред колегите си от другите вузове", каза директорът на Техническия университет - филиал Пловдив проф. Въльо Николов. 

Причината е в това, че получават задълбочени инженерни познания по хардуера на компютрите, но са обучени също така да разработват и софтуер за нуждите на компаниите, в които ще работят. Сред чуждестранните студенти, които също започват да се записват от днес, ще доминират отново тези от Гърция и особено от северна Гърция. 

Южните ни съседи изпращат децата си в Пловдивския технически вуз заради по-доброто качество на обучение и относително ниските цени в страната ни. И защото дипломите на Техническия университет са признати в ЕС, САЩ, Канада, както и в азиатските страни. 

"Знаем със сигурност това, защото наши завършили студенти работят в компании в тези страни", обясни проф. Николов.

Проучванията сред новите студенти през последните 2 години показват рязка промяна в мотивацията им. Преподавателите на първокурсниците изясняват от неформални разговори със своите студенти, че те са готови да започнат да стажуват и да работят по специалността още от 2-3 курс на обучението си. 

На практика всички студенти, завършващи филиала на Техническия университет започват работа още със защита на бакалавърска специалност по инженерните и информационните науки, а при магистратурата те вече работят и учат. 

"За това се говори в семействата на нашите новопостъпващи студенти и натежава при вземането на семейно решение къде да учи детето", каза проф. Николов. 

Най-много студенти-първокурсници през 2016/2017 година отново ще има от Пловдивска област. Периметърът на новоприетите студенти обаче е от всички 6 области на Южен централен район на България. 

Голяма част от записващите се сега студенти от другите области ще живеят в общежитията на вуза, където има 400 места. Чуждестранните студенти по-често предпочитат да бъдат на квартира. 

Днес в Пловдивския филиал на Техническия университет се записва да учи специалността "Компютърни системи и технологии" Христо Булгуров. 

Той идва заедно със сестра си Теодора, която го подкрепя в решението му да промени живота си в друго поприще. Христо Булгуров вече получи дипломата си на специалист по парково строителство.

"Брат ми обаче мечтае от две години да завърши като програмист и да си създаде своя собствена софтуерна компания", казва Теодора. 

Тя разказа, че Христо Болгуров не е успял да се дипломира през май заради лошо стечение на обстоятелствата. 

"Беше подготвен за изпитите, сутринта взе колата ни и тръгна с нея, но заради инцидент не успя да стигне навреме и сега се яви на матура, като се справи отлично", каза Теодора. И е убедена, че новоприетият студент ще бъде упорит в желанието си да получи знания по компютърните науки.

Филиалът на Техническия университет-София в Пловдив ще открие новата учебна година на 26 септември /понеделник/ в 10 часа сутринта. След тържественото откриване ще се проведат срещи на факултетните ръководства със студентите-първокурсници, записани за редовно обучение в бакалавърска степен, когато ще им бъдат връчени студентски книжки. 

"Отделяме специално внимание на новите ни студенти, които искат да получат допълнителна помощ по основни дисциплини като математика. За тях има извънредни и безплатни колективни и индивидуални занятия с нашите преподаватели", каза проф. Въльо Николов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От друга страна, за съжаление няма почти никаква възможност за реализация за некомютърните специалности.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: