ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Божествено красива пловдивчанка вдъхнови фотограф за нещо уникално
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:22 / 13.09.2016Коментари (12)23825
Габровският фотограф Радослав Първанов се влюби безумно в Пловдив и градът под тепетата неусетно стана негово творческо вдъхновение за старта на един уникален национален проект, който ще увековечи красиви български в народни носии.

23-годишният габровец направил преди година и нещо специална фотосесия на едно красиво момиче от Пловдив. Девойчето е 18-годишно и се казва Илиана Аризанова. Учи в Търговската гимназия. Момичето не била фотомодел, но фотосите с Илиана станали много добри - доста професионални и вдъхновяващи. Така се родила нетрадиционната идея на Радо.

А после, както често става - това негово вдъхновение прераснало в национален фотографски проект, който досега не е правен у нас. Той е първи, затова е и уникален...

Сега Радослав наистина гори от желанието да покаже на света колко красиви са българските жени, особено когато те са пременени в традиционните народни облекла по места.

Иска със своите фотоси да докаже още колко пищни и уникални са родните носии и колко много история и автентичност се крие чрез тях в българските градове и села.

"Роден съм в Габрово, но с времето бях очарован и се влюбих в Пловдив. Този древен град започна да ми става все по-интересен.

През октомври 2014 година снимах една млада пловдивчанка в народна носия, направихме фотосите в Стария Пловдив и в центъра на града. Именно тези снимки много ме вдъхновиха да създам този мой проект, с който да покажа българки на места с културно и историческо значение", разказва непринудено Радослав. 

"Тогава снимах много красиви носии в Пловдив и в областта. Стана страхотно, запалих се... Последваха снимки и в други китни местенца в България с пременени в народни носии красиви наши момичета. Така моята идея прерасна в голям проект. 

Сега вярвам, че този мой проект ще срещне обществена подкрепа и ще мога да покажа на света, колко красиви са българските жени, колко пищни са нашите носии и колко история се крие в градовете и селата ни. Ще се радвам колкото се може повече хора да научат за тази моя идея, защото има какво да покажем на света от България.

Искам обаче да кажа на всички: "Аз обичам Пловдив"! Нека всички да го чуят, защото този град истински ме вдъхнови и ми даде началото на тази моя прекрасна идея!, обяснява разпалено той.

Проектът на Първанов е изцяло фотографски и няма комерсиална цел. Фотографът планира да излъчи и видео като презентация. Всичко той прави досега на свои разноски, от любов към България и българското, без някой да го финансира.

"Започнах това, защото исках да събера нещо красиво и да го покажа на хората, допълва Радо. Сметнах, че това не е много лесно, дори е трудно, трудоемко. Но аз обичам да ми е трудно. Реших се и направих списък къде ще снимам".

След Пловдив, Радослав снима на историческия комплекс Етъра, после в революционната Копривщица, в Казанлък, София, Перник, Велико Търново и в град Шипка. 

"Сега ще снимам в Петрич и Рупите, Мелник, после в Плевен, Балчик, Карлово, на връх "Свети Никола", Габрово и Трявна, разкрива плановете си млдият фотограф.

Досега е направил над 3000 фотоса, а като обиколи и планираните вече нови дестинации, снимки сигурно ще минат поне 8 000.

С тази уникална колекция Първанов има амбициите на само да покаже естествената красота на българката, но и красотата на историческите места и българското традиционно женско облекло. Да покаже богататите традиции, да рекламира българщината. Да популяризира България и българското.

"Винаги подчертавам, че името на проекта е: "Българки на места с културно и историческо значение", защото моята идея не е само реклама пред хората от чужбина, които ще дойдат в България. Искам проекта ми да успее да събуди максимално много патриотични чувства и усещане у хората, у зрителите.

Искам да покажа, че тук историята е жива чрез традициите и ние трябва да пазим нашата култура и наследство. Проектът ми е некомерсиален и е изцяло авторски, в него ми помага Петър Ризов, който също е фотограф. 

Облеклата - понякога момичетата са от родолюбивите клубове и ги имат, а понякога те танцуват, често се случва и да шием специално за случая дрехите. 

Организацията е изцяло моя - от разговорите, разрешенията, таксити и какво ли още не - докато стигнем до модела и датата на снимките. Всичко е доста трудоемко и отнема много време, но смятам, че си струва. Това е мисия", допълва Радо.

И издава, че като приключи и изпълни своя проект, ще направи национална изложба, която да обиколи България и света.

Първата експозиция обаче е резервирана за Пловдив, защото красотата и атмосферата на този град е бил голямото му творческо вдъхновение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На хубавото не може да кажеш че е грозно...само такива дето не виждат красотата и не се възхищават от нея правят такива изказвания..Аз съм жена и на мен много ми харесва.Това е една чудесна идея и един страхотен проект да се показва нашето -БЪЛГАРСКОТО, ХУБАВОТО..на пук на тези ,които искат да ни премахнат от картата на света.....,но ...няма да стане!!!
0
 
 
Наистина имаме красиви Български Жени и Народни носии нека видят по света тази красота
+2
 
 
...КАТО ОТ КАРТИНА НА ЗЛАТЬО БОЯДЖИЕВ
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
0
 
 
МЛАДОСТТА Е КРАСИВА...
+1
 
 
Браво на идеята и реализацията й!!! Успех на младия фотограф!! А долу пишещите (без "минавам оттук") както винаги специалисти по всичко!! Как един път не се разминахте без да намерите за какво да критикувате!!
+3
 
 
Страхотна идея,но кадрите са потресаващи :(
+3
 
 
Много хубаво, браво на това младо запалено момче! Аз не бих нарекъл начинанието му точно "проект", по-скоро си е точно начинание, но е чудесно, че все повече млади хора изявяват интерес към изконните ни ценности и древен фолклор. Българките че са красиви - красиви са, въпреки лудите опити през последните години да се наложи един модел на подражание, на външен вид, който мога да определя по-скоро като "к**венска" отколкото като красива и привлекателна външност. Носиите ни - те не просто са красиви и богати, всеки който иска може да се позаинтересува малко и ще открие, че орнаментиката, вплетена в носиите, не се прави само за красота, а носи в себе си дълбока символика, използвана още от древни времена и предавана от поколение на поколение именно чрез носиите. Колкото до историческите места - не знам дали повечето от нас го знаят, но България е на второ място в света по значими културно-исторически обекти, при това отчитайки факта, че едва ли повече от 10% от реално съществуващите такива в страната ни са социализирани (повечето от останалите просто се рушат). Така че да, има много какво да покажем не само на света, но и на самите нас!
+4
 
 
Страхотна идея! Дано да успее! Така ще вдъхнови хиляди и хиляди българи и българки да се гордеят!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: