ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Искаме 160 млн. евро за охрана на границата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:40 / 14.09.2016Коментари (0)2789
© Plovdiv24.bg
"Всички трябва да разберат, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Затова успешната защита на България е в наш общ интерес". Това заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, който заедно с премиера Бойко Борисов направи обход на граничното преградно съоръжение в района на ГКПП - Лесово.

Премиерът Орбан е у нас по покана на Борисов за обмен на мнения преди срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в Братислава. На работна вечеря в Бургас снощи, в която участва и министър-председателят на Сърбия Александър Вучич, беше дискутирана темата за справяне с мигрантската криза в Европа и подпомагане на държавите, подложени на най-силен натиск.

Премиерът Борисов и правителството са свършили много работа, но не е справедливо България сама да поема защитата на границата си, защото не защитава само себе си, а всички нас, подчерта Виктор Орбан.

Той допълни, че щом приемаме, че именно тук се решава бъдещето на Европа, и подкрепата на Европа трябва да бъде насочена към България. На срещата в Братислава ще направя всичко възможно България да получи в максимална степен необходимата й помощ, заяви Орбан.

Той сподели отличните си впечатления от охраната на границата. 

"Тук много точно разбират какъв е действителният живот, няма европейски приказки, тук сме в абсолютната действителност. Най-големият проблем в Европа е наивността, на нея се основава политиката за мигрантите в Европа и затова имаме проблеми и 1 милион мигранти. 

Това е последица от добронамерената наивност. Когато става въпрос за сигурността, трябва да стоим с двата крака на земята", коментира Виктор Орбан.

Премиерът Борисов припомни огромните усилия на страната ни за задържане на мигрантския натиск към Европа и доброто сътрудничество с Турция и Сърбия.

"Трябва да е ясно, че тези граници са общи и общ е интересът да бъдат решавани проблемите на граничните държави. Като истинска шенгенска граница на Европа, считайки за наш дълг, сме го правили сами. Имали сме огромни затруднения, но сме изпълнявали дълга си. 

Бюджетът ни, обаче, не може да издържа на този натиск и затова подчертах неколкократно, че не искам да чувам само да се говори за солидарност с България. На срещата в Братислава ще настоявам за охраната да се отпуснат незабавно 160 млн. евро. От нашата страна на границата се веят българският и европейският флаг. Време е всеки от тях да си заслужи мястото", подчерта Борисов.

Министър-председателят Орбан гарантира подкрепата на Унгария за това искане: "Аргументът ми е много прост - ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в ЕС, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на България, която е в ЕС". Премиерът Борисов може да разчита на нас в Братислава, посочи той и допълни: 

"Не може да се защитаваме за сметка на другия. Това не е добрата логика. Трябва да съединим силите си, както сме го правили в миналото. Трябва да начертаем южната граница и там да съсредоточим техниката, средствата и живата сила. Трябва да го правим помагайки си един на друг, а не за сметка един на друг".

Унгарският премиер, който е един от лидерите във Вишеградската четворка, посочи, че въпросът за подпомагане на България е обсъждат в рамките на групата. Заедно ще излезем в подкрепа на България в Братислава, ще видим там какво решение ще се вземе и спрямо общата европейска помощ ще се разберем Вишеградската четворка с какво ще подпомогне България, посочи той.

И двамата премиери призоваха Гърция да спазва задълженията си като шенгенска държава, като посочиха, че на срещата в Братислава ще очакват отговори по този въпрос.

Министър-председателят Борисов посочи коректността в отношенията с турските власти и подчерта, че ролята на преградното съоръжение не е да ни пази от Турция, а от нелегалните мигранти. 

"Бях първи в Турция и затова си навлякох прибързани коментари. След това пред същите тези флагове застанаха лидерите на ЕС и НАТО - Шулц, Могерини, Расмусен. За ултиматум не се говори вече. 

Днес благодаря на всички колеги в Европа за разбирането, че, хубаво-лошо, споразумението с Турция работи и мигрантската вълна сега е в пъти по-малка; че разбраха, че да поставяш ултиматуми на най-голямата икономика в Европа не е начинът.

Видяхте, че и турските колеги станаха по-диалогични. Облекчаване на визовия режим винаги може да се постигне за определена категория лица. В България има хора, които ежедневно пътуват - какъв е проблемът, когато се знае кои са? Другите остават на масата на преговорите", посочи Борисов.

В отговор на въпрос относно процедурата по избор на генерален секретар на ООН Виктор Орбан отбеляза историческата възможност за страните от Централна и Източна Европа да излъчат кандидат. 

"България има много жени, които са уважавани в света и са талантливи. Кого ще излъчи страната обаче е нейно суверенно решение. Моля се да не проиграем шанса си - ако сегашният кандидат не получи достатъчно подкрепа, да не дадем възможността на други, а да я запазим за страните от този регион.

Уважаваме комисаря Георгиева, делегиран от България, тя извоюва голямо уважение за себе си и за България, с радост бихме я подкрепили. Но кого ще излъчи България, е въпрос на българското правителство. Възможността за Централна Европа е в ръцете на България", каза Орбан.


Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: