ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Президентът: Пловдив е съкровище под открито небе
Автор: Васил Динев 15:51 / 14.09.2016Коментари (14)19709
Имам удоволствието да съм тук в Пловдив, един от най-древните градове в света, най-старият жив град в Европа, свидетел на разцвета на 8 цивилизации. Със своите отлично запазени културни паметници, с пищно украсените възрожденски къщи, с музеите и галериите Пловдив е едно съкровище под открито небе и не случайно бе избран за Европейска столица на културата през 2019 година.

Това заяви президентът на България Росен Плевнелиев, който откри в Етнографския музей 12-ата Среща на държавните глави на страните от групата "Арайолуш", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Нашата основна цел днес е да не позволим на Европа да изпадне в криза на ценности, криза на липса на солидарност и единство. Без значение дали говорим за миграция или за сигурност, трябва да стоим рамо до рамо. 

Всеки член на нашето семейство трябва да допринесе за това. Не можем да си позволим да пренебрегнем нито една държава членка. Днес никоя държава в ЕС не е периферия", категоричен беше президентът, който отново се обяви за стартирането на нови проекти за интеграция, които да укрепят единството в ЕС.

Държавният глава посочи, че европейските граждани днес приемат за даденост мира, отворените пазари и граници, но са притеснени от миграцията, тероризма, безработицата, бюрокрацията и все по-ниската представителност и легитимност на политическите елити и от загубата на национална идентичност.

"Миграционната криза води до ново разделение в ЕС, а зависимостта "от пазачите на портите на Европа, като Турция, Египет, Либия и други, става все по-голяма" и предизвиква възход на европейските популистки и евроскептични партии, което ограничава възможностите за постигането на общи решения", предупреди Росен Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че именно във време, в което националистическите партии подхранват страховете на хората и набират сила, а омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и агресивният национализъм са във възход, трябва да покажем силата на нашите ценности и единство. 

"Европейският съюз е преди всичко съюз на ценности. Ако ценностите си отидат, остава само геополитика и интереси. Останем ли само в полето на геополитиката и тесните национални интереси, се връщаме обратно в 19 век", заяви държавният глава и призова за засилване на капацитета за разрешаване на кризи на европейските институции, като единствено средство за справяне с общите предизвикателства.

Пред лидерите от групата "Арайолуш" Росен Плевнелиев определи като опасно преминаването на границата на популизма от все повече европейски политици, както и залитането на много граждани по аурата на силни лидери, подценявайки най-важното - институциите и закона.

"Днес в Европа има много проблеми и много работа за вършене. Какво трябва да се направи? Трябва да се избягва всякаква по-нататъшна ескалация от всички. Трябва да се вземе една криза и да се реши бързо и устойчиво, а по останалите да се постигне прогрес. 

От изключително значение за преодоляването на кризите е да бъдем единни. Единството на държавите в Европейския съюз е ключът към постигането на мир и стабилност в Европа", каза още българският държавен глава.

"За да погледне напред, Европа има нужда от визионери, но за да върви напред, Европа има нужда от силни институции. Всеки от нас трябва да допринесе за възстановяване на доверието в европейските институции. 

Брюксел не е удобно извинение за национални провали. Вместо всички да се оправдават с Брюксел, да подкрепят Брюксел", апелира още президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците в срещата.

На 15 септември в Националния исторически музей в София държавните глави на страните от "Арайолуш" ще дискутират историческата трансформация на Балканите от поле на интереси на Великите сили към интегрална част от Обединена Европа.





Още по темата: общо новини по темата: 10
14.09.2016 »
14.09.2016 »
13.09.2016 »
12.09.2016 »
11.09.2016 »
10.09.2016 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сигурен съм, че не си е писал речта той!
0
 
 
Много ни е разкопано съкровището,Пловдив е компот в момента
0
 
 
Не съм чул за някой, който си е оставил "съкровището" на улицата под открито небе и да не се е разделил с него ;)
0
 
 
Така е,Само дето пловдивчани се придвийваме трудно из града ,тези дни рСџВ?"
+2
 
 
Клоуните винаги са център на внимание
0
 
 
Е, сега президентът пак ще си навлече сериозен гняв с поредното от своите.....как бяха?.....ммммм.....а, да - "непремерени и неприемливи" изказвания! Какви са тези културни съкровищници, най-древни градове в Европа и патриотични изблици?! Можеше просто да каже, че България е малка, нищожна и беззащитна държава, дължаща съществуването си на панславянството. Можеше и да заведе гостите да отстрелят някое рядко животно из планините. Ето, това вече щеше да е президент на "народа"!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: