ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бащата на загиналия българин при атентата в "Сарафово": Не разбирам какво ми говорят в съда, като изоставен съм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:22 / 27.09.2016Коментари (0)4278
©
"Не разбирам какво ми говорят в съда. Не знаем какво да правим и какво да искаме." Това коментира пред "България Днес" Ахмед, бащата на загиналия при атентата в Сарафово шофьор Мустафа Кьосев. 

Той единствен от почерненото семейство се яви в залата и трудно разбираше какво се случва в разговорите на съдията с преводачите и маститите адвокати на другите пострадали при терористичния акт.

Адвокатът на Ахмед - Петя Керанова, не само че не присъстваше в залата, но явно и не беше разяснила на човека каква е неговата роля в процеса. Съпругата и дъщерята на загиналия българин също не бяха в залата, тъй като не знаели, че трябва да се явят.

"Надяваме се да ги хванат терористите, но не разбирам какво е това обезщетения. Какво трябва да направя? Само разбирам, че трябва адвокат, а не знам къде е", объркано отговаряше на въпросите Ахмед, който трудно говори български.

Семейството му е от Юруково и сякаш е забравено от Бога. Поне това е усещането на Ахмед след смъртта на сина му. Дошъл за процеса срещу терористите, но трудно се ориентира в София. 

Още по-сложно е да разбере какво трябва да прави в Специализирания съд. Казва, че се чувства изоставен на произвола на съдбата вече близо 5 години.

"Докато дишаме, няма да преживеем загубата. Казват, че времето лекува, но не е така. До ден днешен никой от властта не се е интересувал как живее семейството ни", казва Ахмед.

След взрива на летището в Бургас от 18 юли 2012 година грижата за овдовялата му снаха Емине и осиротялата му внучка Салихе падат на грохналите му плещи. Преди експлозията в Сарафово синът Мустафа е подкрепа за всички тях и за самия него.

Той издържал семейството си и възрастните си родители до момента, в който мъж на име Ел Хюсейни с ливанско и френско гражданство се самовзривил със самоделна бомба в неговия автобус. И така Мустафа Кьосев, мъж на 36 години, в разцвета на силите си, просто не се върнал от работа.

С него загинаха още петима израелски туристи, а ранени бяха 35 души. В понеделник повечето от потърпевшите и близките на загиналите чужденци бяха представлявани от адвокати. Други не присъстваха в залата, защото не били уведомени за заседанието.

Ахмед беше там. Сам, защото не знаел, че трябва да вземе Салихе и Емине, които са наследници на загиналия му син. "Не знам какво да ви кажа, нищо не разбирам. Знам, че трябва да идвам, ама детето е непълнолетно, как да го водя", казва Ахмед, говорейки за малката Салихе. 

Така началото на процеса срещу атентаторите от Сарафово започна с фалстарт. След близо 4-годишно разследване прокуратурата прати на съд задочно Мелиад Фарах - австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. В обвинителния акт срещу тях е записано, че в периода 28 юни - 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на камикадзето Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Двамата мъже са обявени за международно издирване. "Едва ли ги търсят, ама дано ги намерят", обезнадеждено звучи Ахмед, чиито очи са пълни със сълзи. Казва, че не вярва да вземе пари, макар той и семейството му истински да се нуждаят от тях.

Междувременно адвокатите на някои от пострадалите обясниха, че израелските туристи се притесняват кой ще им покрива разходите за пътуванията до България, ако започнат да идват и по дела. "Вече 4 години ги разтакават напред-назад. Ако вие сте на тяхно място, ще идвате ли пак по дела и всичко за ваша сметка да е, сякаш малко сте преживели?", пита риторично единият от юристите.

За да си спестят пътуванията, израелските туристи са упълномощили адвокатите си да искат обезщетения от подсъдимите Мелиад Фара и Хасан Хасан. Същевременно мизеруващото семейство на българина Мустафа Кьосев дори не знае как да направи това, за да получи компенсации за тежката съдба, която ги сполетя.

"Доказателствата срещу клиента ми Мелиад Фара са косвени!", категорична е служебната му защитничка Калина Тодорова. Така на практика намекна, че до присъда срещу задочно съдените чужденци едва ли ще се стигне, тъй като за това са нужни преки доказателства. Тодорова поясни, че най-вероятно клиентът й Мелиад Фара се издирва, но няма идея къде е, тъй като е назначена за негов адвокат от съда.

При атентата бяха убити 7 души. Израелските туристи е трябвало да бъдат превозени от летище Сарафово в Бургас до хотел "Хризантема" в Слънчев бряг. Обвиняемите Фарах и Хасан са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел относно личната неприкосновеност и сигурността на територията на България. 

Според прокуратурата само това, че извършителят не е успял да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел, е предотвратило по-голям брой жертви.

Съдебният състав прецени, че заради трудностите при призоваване на чуждестранните свидетели най-вероятно те ще бъдат разпитвани по видеоконферентна връзка. Делото ще продължи на 10 ноември.



Още по темата: общо новини по темата: 170
18.07.2023 »
19.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: