ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обясниха на жителите на "Столипиново" как да не правят по много бебета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:45 / 27.09.2016Коментари (40)10189
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Успешно приключи проект на Медицинския университет в Пловдив за изграждане на капацитет на преподавателите за здравно обучение на етнически малцинства, включително от ромски произход.

"Изгради се капацитет на 22 преподаватели от МУ - Пловдив за образователна подкрепа на граждани от етнически малцинства, включително ромски произход, проведоха се 6 паралелни обучения на 300 представители на ромската общност от "Столипиново", Кюстендил и Стара Загора относно заболявания, представляващи здравен и социален проблем сред малцинствени етноси и хора в неравностойно социално положение", посочиха от МУ-Пловдив. 

Българските лектори-експерти насочиха тематично обученията към предотвратяване на вродени детски аномалии, отглеждане на кърмачета, обучение за ХИВ/СПИН, чревни инфекции с диариен синдром и семейно планиране.

Петима норвежки лектори, представители на партньора CBRNM Net и Института по професионално и обществено здраве в Осло, проведоха семинари по "Специфика на обучението на етнически малцинства" и "Обучение на ромската общност в областта на професионалното здраве". 

През септември се осъществи мобилност на екипите на МУ - Пловдив и на Фондация "Рома 1995" - Пловдив в Норвегия за обмяна на опит. Осъществена бе среща с представители на норвежки НПО, на специалисти по обществено здравеопазване и психосоциален статус на етнически малцинства в болницата Sørlandet Hospital, Кристиансанд с представители на Община Кристиансанд, с регионалния представител на "Армия на спасението". 

Проучен бе ценен и полезен за МУ Пловдив опит. От норвежкия партньор Д-р Ларс Соефтестад от CBRNM Networking бяха разработени и тиражирани две тематично-образователни издания, предоставени на преподавателите и на представители на ромската общност. 

Беше придобита образователна техника за иновативни методи на преподаване, за семинарни зали за обучение на целевите групи и след приключване на проекта.

Образователните и учебно-методическите дейности спомогнаха за социално-образователни резултати, изразени в мултиплициране на образователните програми от различни медицински специалности между представители на етнически малцинствени групи, включително от ромски произход. 

Изгради се трайно сътрудничество между Университета и партньорските организации за продължаващо използване на образователния ресурс и комуникация между медицинските специалисти и представителите на ромската етническа общност и след приключване на проекта.

"Проектът допринесе за утвърждаване на МУ - Пловдив като водеща институция при превенция на заболяванията в България, специфични и социално проблемни за групи от етнически малцинства, в т.ч. ромски произход. 

Изградиха се нови компетенции за Академичния състав на университета в спецификата на обучения, фокусирани върху здравето на представители на ромския етнос. 

Представителите на ромския етнос подобриха знания, информираност и практически умения в сферата на основни здравни области и превантивни практики и програми, насочени целево за малцинства и хора в неравностойно социално положение", отбелязаха от МУ-Пловдив. 

Общата стойност на проекта е 226 954.85 евро, като безвъзмездната финансова помощ е 90%, а с 10% той е съфинансиран от МУ Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ако са им говорели на български ,нищо не са разбрали!рџ?Љрџ?Љрџ?Љ
+1
 
 
ьок секиш суз бре ром . Нещо такова са им казвали предполагам
+1
 
 
Смян в залата. !!!!!Голями обяснения и помощи .......
0
 
 
Токава информация не се усвоява от неграмотни люде!
+1
 
 
Това е пълен абсурд-как, къде и най-вече на кого ще се "обяснява" как да не се правят бебета????? По много или по малко - ами че те са неграмотни и много от тях и български не говорят. Като ги гледам тези от снимката-ясно е кой ще лапне парите за това "обучение" - фондацийки, НПО-та и пр.!! После ще пълнят домовете с деца с неясна съдба!! Измет долна!! Не трябва циганка с повече от две дете да получава детски за другите. Нека си викат за дискриминация и пр. простотии. Иска се силна ръка на управляващите, но май това няма да го доживея!!!
+1
 
 
Що няма емотикони да се плесне човек по челото.
0
 
 
Хаха да не са луди да работят като нас.... рџ?‚рџ?‚рџ?‚Естествено че бе бе та а ние ще си ги одглеждаме!!!
+2
 
 
Не трябва да им се обяснява а да се скопява.
+2
 
 
Колкото мигрантите разбират от това, толкова и нашите цигани разбират ! Да не им се дават помощи, никой не им е длъжен да им гледа чаветата !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: