ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте защо обявиха Пловдив за новото индустриално сърце на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:14 / 29.09.2016Коментари (21)17575
©
Пловдив е новото индустриално сърце на България. Тук най-големият проблем за работещата индустрия е липсата на квалифицирани кадри. Тези факти дискутира днес кръглата маса "Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив". Подписан бе първият меморандум между Община Пловдив, представителите на бизнеса и Министерството на образованието и науката.

Образователно-индустриален борд, който да насърчава и съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели, беше официално създаден днес в Пловдив по време на конференция "Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив".

Споразумението за неговото учредяване подписаха вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, кметът на града Иван Тотев, управителят на клъстер "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев и икономистът от неправителствената организация "Индъстри уоч" Георги Стоев.

"Това е пилотен проект с амбиции моделът да бъде пренесен и в други области на страната. Бордът ще подпомага разработването на иновативни ефективни практики на сътрудничество между училищата и работодателите за преодоляване на недостига на умения на секторно ниво", заяви министър Кунева. 

"Той ще подсигурява вземането на информирани решения, свързани с изготвянето на план-приема в училищата и адаптирането на учебните програми. Ще съдейства за популяризиране на професиите и по достъпен начин ще подпомага с адекватна информация решенията на родители и ученици за обучение в професионални гимназии. 

Този борд, с целия институционален и професионален ангажимент на участниците в него, ще съдейства за реализирането на успешни конкретни партньорства между работодателите и професионалните училища от областта", подчерта Меглена Кунева

"С него ние ще гарантираме, че няма да има оправдания за неслучващи се партньорства поради липса на желание, капацитет и ангажимент от страна на професионалните училища. Всякакви административни, правни и комуникационни въпроси ще могат да бъдат решавани с помощта и съдействието на образователно-индустриалния борд", каза още вицепремиерът.

Като министър се ангажирам чрез участието на представител на Министерството на образованието и науката в борда, че професионалните гимназии в региона ще бъдат много по-отворени и готови да посрещнат реалните нужди на бизнеса, каза министърът. 

План-приемът няма да се прави без да са отчетени по най-добрия начин потребностите на бизнеса. Професионалното образование не може повече да се развива на исторически принцип. То трябва да е отворено, гъвкаво и адаптивно към нуждите на бизнеса, както днес, така и утре. 

Трябва да се модернизира, а за това не са достатъчни усилията на държавата и общините, нуждаем се от силното съдействие на бизнеса, посочи още Кунева. По думите й професионалните гимназии се нуждаят от по-добра материална база, от квалифицирани учители в съвременни бизнес условия и от стипендии и общежития за учениците. 

Меглена Кунева беше категорична, че доброто професионално образование е възможен път за успешна професионална и житейска реализация и затова е необходима среда, която да привлече към него родители и ученици.

Вицепремиерът цитира данни, според които Пловдив, освен традиционните работещи индустрии - машиностроене, хранителна промишленост, селско стопанство, козметика и химия, в момента привлича нови индустриални компании, както и такива, специализирани в областта на информационните технологии и аутсорсинга, в които вече работят над 4 хиляди души. 

По думите й "Тракия икономическа зона", която е една от най-големите и бързо растящи индустриални зони в страната и в която има повече от 120 предприятия, в следващите 2 години ще има нужда от над 1000 инженери, химици, софтуерни специалисти плюс още 2000 средни специалисти с висока квалификация. 

В същото време в област Пловдив има развита мрежа от професионални гимназии - 83, с над 10 000 ученици. 

"Важно е да събудим интереса на децата към специалности като "Производство на сладкарски изделия", "Промишлена електроника", "Технология на полимерите", "Мехатроника", "Технология на машиностроенето", "Кетъринг", "Ресторантьор", "Земеделско стопанство", "Мебелно производство", "Автомобилна мехатроника" и други, каквито кадри се търсят в зоната", каза още министърът.

На конференцията в Пловдив присъстваха над 120 работодатели и над 80 директори на професионални гимназии.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Квалифицирани кадри има, най големия проблем на тези е, че не им се плащат големи заплати, като за нормални хора.
0
 
 
Браво. Уважавам действията ви. Който иска да открива градинки и тоалетни.
+1
 
 
Пчелички трябват....за такива трътли като Кунева. Някой трябва да им изкарва парите на тези лаладжии с кръглите маси,дето вода потни не пият! Проблема не е в липсата на квалифицирани кадри а в проблема с заплатите.Ако производителността на труда е 2 или 3 пъти под тая в ЕС,не върви заплатите да са по ниски от 6- до 10 пъти.Някой я прибира тази разлика.Пробвайте на ЗАСЛУЖИЛИТЕ да дадете по големи заплати,за да стимулирате някой да учи и да се изучи за да взима и той такива заплати.Като знае колко давате,как да се мотивира някой да учи за пчеличка!
-2
 
 
Обявиха Пловдив за индустриално сърце на България, за да може полуграмотните мрънкалници, които не могат да си напишат името правилно да спрат да ламтят за заплати от по 2000лв стартово.
+2
 
 
Ще учат децата ни да работят не да разсъждават.ПУ да ви е ....... Май...... Юни и юли
+4
 
 
Евтина работна ръка от околните села със заплата като в третия свят!
0
 
 
Много се говори за развитие на индустрия ИТ бла бла бла.Но хайде кажете какви са заплатите или ви е срам защото са на нивото на Видин,Хасково и Ямбол?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: