ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ откри новата учебна година с над 3200 първокурсници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:37 / 30.09.2016Коментари (0)3594
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С над 3200 първокурсници откри днес новата си академична година Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". Цифрата отговаря на 90% от акредитирания държавен прием, обясни ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов

Предвид демографската криза, пловдивската алма матер е единственият държавен университет от класически тип, който може да се похвали с подобно запълване на местата, категоричен е ректорът.

Официални гости на откриването на новата учебна година бяха кметът на Пловдив Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

Поздравителен адрес към академичното ръководство, преподавателите и студентите бе изпратила министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Днес Пловдивският университет открива 56-ата си академична година, като все така е вторият по големина и значимост в страната университет, с водеща роля в Южна България. Общият брой на студентите е над 20 хил. души. 

"Те се обучават в 28 направления във всички 9 факултета, 2 филиала и един колеж. След месец стартират и над 120 магистърски програми", допълни проф. Козлуджов.

Той подчерта, че обучението в ПУ "Паисий Хилендарски" се развива и усъвършенства паралелно с непрекъснато променящия се в икономическо и техническо отношение свят. 

"Студентите не просто получават знания по избраната специалност, но придобиват и умения за справяне с всички аспекти на живота. Образованието и образоваността не са само прагматика, защото високата образованост олицетворява развитието на човешкия интелект", смята проф. Козлуджов

В приветствието си към студентите той включи и притча от древен Китай. Ученици попитали своя учител колко дълго трябва да чакат промяната към по-добър живот.  

"Много дълго, ако чакате. А може и да не я дочакате", казал учителят. "Не чакайте промяната, а действайте. Живейте пълноценно", прикани студентите проф. д-р Запрян Козлуджов.

През м. май т. г. Община Пловдив обяви, че ще поеме разходите по обучението на 50 студенти в новата специалност "Софтуерно инженерство" във Факултета по математика и информатика на ПУ "Паисий Хилендарски", припомни пред присъстващите зам.-ректорът по учебната и издателска дейност доц. д-р Мария Стоянова. 

Освен годишната такса, общинската управа ще осигури стипендии и общежитие за младежите от други населени места. 30 от студентите ще бъдат бесарабски българи от района на Одеса, а останалите 20 кандидатстват за специалността по общия ред - с изпит, с матура или с отлична оценка от олимпиада или друго национално състезание.

Целта е да се създадат кадри за IT и аутсорсинг сектора, който в последните години отбелязва 15-20% ръст в града. Според кмета Иван Тотев образованието и образователните процеси са от водещо значение в Пловдив, тъй като градът е изправен пред голямото предизвикателство на непрекъснато увеличаващите се инвестиции и търсенето на компетентни и високобразовани експерти. 

Близо 40 хиляди са студентите, които се обучават във всички пловдивски висши училища. Похвално е, че ръководствата на тези университети реагират адекватно на променящата се икономическа среда и създават уникални и насочени към бизнеса специалности, смята градоначалникът.

"Тук можем да преценим на какво сме способни. Тук животът ни се променя по един или друг начин. Нека сами си дадем повече шанс. Нека не поставяме граници на съзнанието си! Пожелавам на всички колеги да останат будни! Преподавателите ни нека да ни носят вдъхновение! Нека направим крачката заедно!". Така първокурсничката по инженерни технологии Калина Кръстева се обърна към присъстващите студенти.

Председателят на Студентския съвет в ПУ "Паисий Хилендарски" Светослав Енчев с кратко приветствие обяви, че на 12 октомври се организира информационна среща за първокурсниците.

По традиция символите на университета - знамето, ключа и издание на Паисиевата "История славянобългарска", бяха предадени тържествено от абсолвентите на първокурсниците. Програмата за откриването на учебната 2016/2017 г. бе закрита с изпълнения на студенти по музика от Педагогическия факултет на Пловдивския университет.

Днешната церемония се проведе в Спортната зала на ПУ "Паисий Хилендарски" на бул. "България" №236А.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: