ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проговори бившият ректор, обвинен в далавери за хиляди левове!
Автор: Васил Динев 08:39 / 01.10.2016Коментари (2)2817
©
Проф. Ваньо Митев е академик от 2015 г. в областта на клиничната медицина. Роден е на 26 март 1954 г. в Русе. Завършил е медицина в София, специализирал е във Франция. Той е най-младият ни професор, след като получава научната титла през 1998 г. 

Бил е заместник-ректор на Медицинския университет в София и два мандата негов ректор, както и два мандата председател на Съвета на ректорите в България. Носител множество награди, доктор хонорис кауза на пет университета в Европа. Ето какво разказа професор Митев пред вестник "Труд" за обвиненията във финансови злоупотреби.

- Какво е становището ви по обвиненията за безстопанственост и престъпления по служба?

- Не мога да проумея как след като оставих университета със сто милиона приходи, увеличих 4-кратно броя на чуждестранните студенти, увеличих 3-4 пъти приходите на преподавателите мога да бъда обвиняван в безстопанственост или друго престъпление. Също така почти цялата стара база (вкл. половината от студентските общежития) бе ремонтирана и то по време на криза и намаление на бюджета на университетите с 30% през 2009 г.

- Конкретните обвинения срещу вас са следните: премахването на студентския стол; изнесеното обучение; броят на чуждестранните студенти; високата ви заплата и изплащаните суми по граждански договори - на вас и близките ви, както и командировките ви. Какво е становището ви по конкретните обвинения?

- Започвам едно по едно: Старата сграда на студентския стол не е премахната. Избран е изпълнител, който ще започне да работи, след като се получи разрешение за премахването. Защо искаме да премахнем старата сграда на стола? Защото на негово място искаме да построим модерна сграда с бюджет около 42 млн., която ще представлява административно-учебен комплекс, в който, естествено, ще има и студентски стол. Поне такива бяха намеренията ни.

- Защо бяха?

- Защото ако бъдат изпълнени препоръките на одитния доклад, вследствие на което приходите на Медицинския университет-София ще спаднат драстично, не знам дали ще има достатъчно средства за построяването на сградата и другите подобни.

- Нали има 100 млн. в университета?

- Със сто милиона го оставих. Не знам вече колко са останали, защото тази година ще приемем два пъти по-малко студенти от планираните. Това се равнява на загуба за университета от около 8 млн. лв. само за тази година. В дългосрочен план загубата ще е 8 млн. по 6 учебни години, т.е. 48 млн. лева. Отделно ако се спре изнесеното обучение, за което имаме разрешение от предходното ръководство на МОН, загубите за бюджета ни ще са катастрофални.

- Незаконно ли е това изнесено обучение?

- Изнесеното обучение е 100% законно. То беше проверявано от същия вид одит и 3 години никой не е твърдял, че е незаконно. Изведнъж се решава, че е незаконно. Изнесеното обучение е голям престиж за университета ни. Чуждестранните студенти също. Не разбирам защо искат да съсипят университета ни. Преподавателите, които преподават навън, вземат по 25 евро на учебен час. 

Това е чисто, защото всички са командировани и суми за път, спане и храна им се предоставят. Допълнително - повишават квалификацията си. Защо МОН иска да ни проваля като институция? Това ли е функцията на Министерството на образованието и науката? Какво им пречат високите ни заплати? Сами сме си осигурили средствата за тях. Не са ни подарък от никого. Не са държавен бюджет.

- Кажете сега за високите ви заплати и хонорари?

- Високите заплати в университета, не само моята, са гордост за мен и екипа ми. Как се е стигнало до тези високи за България заплати? Много просто - всяка година вдигаме заплатите с 10-30%. Така е увеличавана и моята. Не виждам защо научните работници да не вземаме високи заплати. 

Това престъпление ли е? Не разбирам как е възможно от МОН да ни "препоръчват" да намаляваме заплатите си, които сме си осигурили със собствени средства. Никога не бих допуснал подобно вмешателство в академичната автономия на университета по мое време. 

Именно чуждестранните студенти и изнесеното обучение са основните ни източници на приходи, с които именно толкова много увеличихме заплатите. Много е жалко, че настоящият ректор на МУ-София планира да изпълни безпротиворечиво тези гибелни за университета препоръки, без ни най-малко да им се опълчи. Тя нарича най-големите ни постижения "порочни" практики. Всичко е с цел да бъда дискредитиран..

- А хонорарите ви?

- Тези т. нар. граждански договори, по които са ми изплащани възнаграждения са главно по проектно финансиране. Те не са от бюджета на университета. Университетът не е ощетяван по мое време.

- А хонорарите на близките ви?

- Те са само няколко на брой и са на ниска стойност - до 2000 лв., и за реално свършена работа. Защо не беше посочено това в медийното пространство? Също така искам да подчертая, че обявените в публичното пространство суми не са реалните.

- Какви са сумите?

- Интересно е, че тези въпроси не са повдигнати в одитния доклад. Прокуратурата ежедневно се подхранва с псевдоинформация от проф. Миланова. Получил съм 43 100 лв., а не посочваните в медийното пространство над 60 000. 

Това беше потвърдено от главната счетоводителка на университета, вече бивша, въпреки обстоятелството, че нито една проверка от НАП по нейно време не е констатирала каквото и да е нарушение. Тези суми не са необичайни за хората, които печелят големи проекти и извършват усилена научна дейност. 

Още нещо искам да подчертая: Не ме е срам от получените възнаграждения по проектната ми дейност. Аз съм учен и се боря всички учени да получаваме подобни суми, защото го заслужаваме.

- Командировките?

- Това са мероприятия, на които са участвали представители и на други държавни или частни университети. Възвращаемостта е 4-кратното увеличение на броя на чуждестранните студенти. Това малко ли е? Рекордът ни е 140 новозаписали се студенти след една презентация на университета в Лондон. 

Не е имало случай след командировка поне един студент да не се е записал - това носи на университета 48 000 евро за цялостното му обучение. По едно време бяхме достигнали студенти от 86 държави в света. Но набирането на студенти далеч не е всичко свършено.

Имаме много сключени договори за сътрудничество, започнали научни разработки, като най-стойностната е след посещението ни в Иркутск, покани за гостуване на наши преподаватели - от университета в Санто Доминго, който е най-старият в Америка, основан е през 1531 г. и е с над 170 000 студенти, и т.н.

Интересното е, че тези командировки са били одитирани преди от МОН и не са откривани нарушения. Не мога да си обясня защо се изнасят данни за периоди от първия ми мандат, които многократно са били одитирани, без да са откривани проблеми. Сега всичко е проблем.

- А обвиненията за незаконен прием на чуждестранни студенти без изпит по химия и биология?

- По този параграф всички медицински ректори трябва да бъдат дадени на прокурор. Както и за 10% комисиони, които даваме на тези, с които имаме договори за набиране на студенти. Години наред приемаме чуждестранни студенти платено обучение с оценките им по химия и биология, както се приема в Западна Европа.

Никога не сме имали проблем с одитите на МОН. Навсякъде по света се дават комисиони за набиране на студенти. Ние даваме 5% за набрани студенти под 10, а над 10 - 10%. В останалите медицински университети в България се дават по 15% (в Пловдив 10%). Световна практика е да се дават по 15%, при това всяка година, а ние даваме еднократно. 

Одитът ми вменява вина, че с дадените комисиони съм ощетил университета. Даваш 800 евро, университетът получава за цялото обучение 47 200 евро и това се отчита като вреда?!

- Какво става и какво ще стане в университета?

- Какво става ли? Опитваме се да свикаме общо събрание, за да отзовем настоящия ректор. Настоящият ректор обаче всячески се опитва да осуети провеждането на общо събрание.

- Защо искате да я отзовете и защо се опитва да провали събранието?

- Събранието е свикано въз основа на искане на повече от една четвърт от числения състав на общото събрание на МУ-София. Искаме да я отзовем, защото обеща да работим в екип и да продължи възхода на университета. Виждате какво се случва. Университетът ни е в колапс. А защо се опитва да саботира общото събрание, не мога да отговоря. 

Все пак посочва в общественото пространство, че е избрана почти с пълно мнозинство именно от това общо събрание, пред което сега, по неясна за мен причина, се страхува да се изправи. На обвинението, че общото събрание е свикано поради констатациите в одитния доклад, това е лъжа. 

Предварителният одитен доклад е бил в Ректората на 12.09.2016 г., а общото събрание е свикано на 02.09.2016 г. А организирането му - много преди това. Университетът ни се руши със страшна сила. В Ректората е същинска сеч. Уволняват се хора, които са служили почтено и безупречно по 25-30 години, с огромен опит. 

Заради тях Сметната палата ни завери финансовия отчет без забележки, университетът се сочи за пример на финансова стабилност, АДФИ не откри пропуски и всичко това по време на въпросния одит на МОН, който буквално ще ни срине.

- Какво ще стане с Вас?

- Не знам. Искам да запазя добрия академичен тон и се опитвам да се въздържам от силни емоции, но обидата е неизмерима. Персоналните атаки срещу мен са толкова силни и добре организирани, че не знам какво да направя. 

Може би трябваше да не оставам тези сто милиона, както ми го казваха много хора. Може би щеше да е по добре да оставя университета на минус и да моля за държавна помощ - тогава нямаше да съм обект на прокурорско разследване. 

През годините съм защитавал автономията на университетите, най-вече по време на двата ми мандата като председател на съвета на ректорите. Това не се харесва на много хора. Има и голям финансов ресурс в университета и може би това е една от причините да се иска моето дискредитиране. Сега съдбата на университета, точно преди 100-годишнината му, е в ръцете на общото събрание на МУ-София.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре е, че се публикува позицията и на другата страна. Ако са верни изнесените от него факти, тогава не знам какво да мисля. Не изключвам да има и театрална постановка на министър Кунева/Пръмова. Едно е университет да печели и се развива, друго е да го заблокират само и единствено на държавен бюджет - тогава няма да има развитие.
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 01.10.2016 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: