ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив показаха невиждани чудеса, хората останаха впечатлени
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:44 / 01.10.2016Коментари (0)9377
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
За 10-та поредна година Университетът по хранителни технологии в Пловдив бе домакин на Европейската нощ на учените. Преподаватели, студенти, докторанти и гости се включиха в шест научни работилници, които демонстрираха научни разработки на преподаватели от престижния ВУЗ. 

За първи път акцент бяха бобовите и житни култури. Хляб с вино и орехи предизвика истински фурор сред посетителите на УХТ. На щанда на преподавателите и студентите можеха да се дегустират и хляб със семена, погача с маслини и сух лук, софт ролс, бяла и черна багета, приготвени специално за нощта на учените от български и френски студенти. 

Сред новите асортименти бе и здравословен хляб със 100% лимецово брашно и топинампур. Друго иновативно постижение на учените е пита, обогатена с протеини от нежитен произход, подходяща за спортисти. 

Плод на 6-годишна разработка на катедрата е функционалният хляб "Топи", предназначен за болни от диабет тип 2 и е клинично изследван с доказано намаляване на гликемичния индекс. Той е тестван в две независими болници и се произвежда от УХТ по поръчка повече от година, като се радва на търсене сред диабетици. 

Гордост за учените са и безглутеновите тестени изделия - толумбички и понички на база брашно от амарант, както и солени бисквити с билки, нови щадящи технологии за смилане на зърнени култури с цел запазване на биоактивните вещества, както и нови видове фуражи.

Вниманието на малчуганите привлече щандът на катедрата по микробиология и органична химия, където сами приготвяха бадемово, соево и овесено мляко. Там те научиха, че продуктите са изключително здравословни и могат да се консумират заедно с арония, стафиди или плодове. 

На място можеше да се дегустира и соево кисело мляко, което в момента не се произвежда в България. Разработка на преподавател от УХТ обаче вече има приложение в Япония и се радва на огромен интерес от потребителите. 

Научните сътрудници разказаха, че добавките на пробиотичните бактерии намират приложение не само в хранително-вкусовата, но и в козметичната индустрия. А децата бяха вперили поглед в химичните реакции, докато родителите разпитваха как да разберат дали в каймата има скорбелни продукти. 

Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра "Хранене и туризъм". Сред най-предпочитаните бяха бонбоните от леща, фурми, орехи, какао и пудра захар. На щанда предложиха и специалитет с извара и булгур, както и богата гама сладкиши с нахут, фасул или булгур.

Не липсваха и продукти от чия и киноа. Специално за посетителите на Европейската нощ на учените, ръководени от д-р Джузепе Аккардо, италиански студенти, от Сицилия, които учат в Пловдив, приготвиха пици и паста за гостите. 

За първи път в Нощта на учените децата бяха привлечени не само от научните експерименти, но и от фокусите на меджик Марио от IV курс на специалност "Кетъринг", който създаде истински празник за малчуганите.
©
 

Проведен бе и благотворителен търг на рисунки на възпитаниците на Средното специално училище за деца с увреден слух "Проф. д-р Ст. Белинов". Специални гости на УХТ - Пловдив бяха възпитаници от Дома за деца, лишени от родителска грижа "Олга Скобелева". 

Заедно с млади научни работници и студенти те се запознаха с особеностите на семена от зърнени култури и приложението им в храненето, като проведоха състезание по приготвяне на здравословни сандвичи, "рисуваха" със зърнени семена и извайваха склуптори от тесто и фондан.

За поредна година в Медицинския университет в Пловдив също се проведе Нощ на учените.

"Тази година тя премина под надслов "Среща на медицината с археологията" и за първи път бе двуезична, за да даде равен достъп на българските и англоезичните студенти.", заяви зам.-ректорът по "Научна дейност" проф. д-р Виктория Сарафян.

Директори на музеи, археолози и преподаватели на МУ-Пловдив представиха любопитни факти и артефакти от медицинската традиция на територията на Пловдив през вековете.

На специален кулинарен благотворителен базар беше представена интернационална кухня, а събраните средства ще са за подкрепа на археологическа експедиция в града.

Интерактивен куиз с участието на студенти по медицина, дентална медицина и фармация привлече отново традиционно най-много зрители. Отборът победител спечели участие в археологическа експедиция на територията на Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: