ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Читател на Plovdiv24.bg с интересен въпрос относно новите велоалеи в Пловдив
Автор: Мариана Панчева 15:40 / 01.10.2016Коментари (19)15379
© Plovdiv24.bg
Здравейте, Plovdiv24.bg. От известно време в нашия град се появиха множество велоалеи. Така наш читател започва писмото си и продължава:

"Немалка част от тях пресичат кръстовища успоредно със зебрите. В тези случаи участниците в движението са пред следния проблем:

В закона не става ясно какво трябва да е поведението на велосипедистите, когато пресичат кръстовище по алеята, но същевременно има поток от коли, например правещи десен завой. 

Един велосипедист е длъжен да бута колелото си или е свободен да го кара в кръстовището по алеята до зебрата? Ако велосипедист се движи по зебра, по закон трябва да бута колелото си. 

Но за велоалея не става ясно и поради този факт велосипедистите изскачат с бясна скорост, а от там е възможно да се случи ПТП. 

Моля за разяснение, което е редно да даде представа на всички участници в движението. Много велосипедисти нямат книжки, като считам, че е редно под някаква форма те да бъдат образовани за това как трябва да участват в движението по пътищата. Поздрави!".

Очаквайте продължение!



Още по темата: общо новини по темата: 142
09.03.2024 »
13.09.2023 »
13.06.2023 »
20.01.2023 »
22.10.2022 »
03.10.2022 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
и след като има сфетофар за велосипедисти..няма значение бута или го кара велосипеда..само да не е на червено!!!!!
Сподели какво ново....
на 02.10.2016 г.
-2
 
 
Ако ми обесниш изкачането с бясна скорост от колко километра се състои.От 3-5-8 или с поне едно 80 в час.
Искаше ми се да пиша до редакцията, но понеже не виждам как, дано пък така стигне възмущението ми до вас. Иде реч за температурата в Пловдив, която винаги съм я гледал от първа страница. Но на последък се усъмних в нея когато гледам, че навън се топи всич
на 01.10.2016 г.
0
 
 
Аплодисменти за въпроса !!! Много актуален! И неуточнен. Трябва разяснение от оторизираните защото и аз карам, и аз не знам да слизам ли, да бутам ли когато пресичам по лентата. Вярно е, че имаш стоп, но пък имаш и светофари! Безспорно е, че трябва култура на пресичането и да няма момент на изненада Да стъпиш на лентата непосредствено пред близката кола - колкото и предимства да имаш , ти ще си съучастник. И това трябва да се разглася! Да се разсее заблудата, че стъпил на пътеката си хванал Господ за шлифера.
+4
 
 
Велосипедиста има избор : 1. Да слезе от велосипеда и да пресече по "зебрата " с предимство. 2.Да спре на STOP (написан на асфалта) и да пресече без предимство!
-4
 
 
Велоалеите са направени точно за да може човек с велосипеда си да стигне от точка А до точка Б без да му се налага да слиза от велосипеда си. Тоест където има велалея пресичаща булевард, то велосипедиста може да премине по нея карайки колелото си, но С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ и след като се огледа. Същото важи и за дяснозавиващите шофьори на автомобили.
+9
 
 
Аз съм шофьор, активен колоездач и пешеходец понякога. Поради опита ми с велосипед от малък по целия град и извънградско независимо лек трафик или час пик, мога да кажа, че при подхождане с внимание и доза уважение риска за всички се намаля до минимум. Има обаче индивиди зад волана които са опасни и правят глупости. Има и индивиди на велосипеди които просто се возят обаче без идея какво правят. Нагли пешеходци също има по улици и велоалеи. Извода е, че всички хора в града грешат понякога, но някои имат много по-добра преценка от други и могат да пазят себе си и да се пазят от останалите. Дано не става по-зле от това, а всичко да върви в правилна посока :)
0
 
 
Обикновено праводвижещия се е с предимство...
0
 
 
Не съм проверявал закона, но съм слушал експерти по медии да заявяват, че когато има светофар за велосипедисти те могат да преминават без да слизат от колелото. Не знам кой гений го е измислил това, но ако един велосипедист се движи със скорост 25 км/ч (има такива) как ще успее завиващ шофьор да реагира. Да не забравяме, че става дума за човешки съдби и животи, а не за статистика.
0
 
 
Как така не е ясно ... Велоалеята си е велоалея, пешеходната пътека си е пешеходна пътека в който и смисъл да ги погледнеш. Велосипедиста си има светофар както и маркировка по велоалеята която задължително трябва да спазва. Когато велосипедиста слезне от колелото става пешеходец и се ръководи от пешеходните правила, когато е на колелото си е ППС. :)
+13
 
 
От три седмици активно използвам новите велоалеи и от личен опит мога да споделя, че по-скоро шофьорите и пешеходците са тези, които трябва да се образоват относно движението по улиците, тротоарите и велоалеите. Масово при преминаване на кръстовище много шофьори не ми дават предимство нито като пешеходец, нито като колоездач. Пешеходците не се съобразяват и при 5-метров тротоар вървят най-нагло по велоалеята без дори да се оглеждат дали няма някой, който кара велосипед... P.S. Аз също съм шофьор, при това активен. Въпросът е в културата и възпитанието, не в свидетелството за правоспособност...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: