ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бизнесът против сливането на почивни дни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:04 / 04.10.2016Коментари (21)6416
©
Бизнесът е против сливането на почивните дни, става ясно от писмо, изпратено до Министерския съвет от национално представителните работодателски организации (НПРО) - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

"Страната ни губи между 300 и 400 милиона лева през 2016 г. вследствие на "дългите празници". Сливането на почивните дни между Великден и Гергьовден заедно с отделното празнуване на 24 май, например, доведе до това, че през м. май 2016 г. имаше 18 работни и 13 почивни дни!", пише в писмото на НПРО.

"Досегашната практика на сливане на почивни дни се отразява отрицателно на производствените и работните процеси в предприятията, както и на цялостното състояние на бизнеса", се казва още в позицията на работодателите.

Според тях тази практика не води до възстановяване на силите на работниците и служителите, нито до пълноценна почивка, а напротив - до допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работната място.

"Чисто икономическите и финансовите щети от създаването на изкуствени поредици от пет-шест почивни дни също са добре известни и многократно коментирани. Практиката да се "затваря" държавата за периоди от няколко дни е порочна, вредна и нанася осезаеми щети на икономиката", се посочва в писмото.

Бизнесът обръща внимание върху относително произволния характер на решенията на Министерския съвет за "сливане" на групи от празнични дни, което силно затруднява бизнес планирането и разстройва системата на разплащане в държавата.

"Наличието на два официални празнични дни в седмицата означава автоматично появата на четири дни, в които не могат да се извършват никакви банкови операции и финансови трансакции", оплакват се организациите.

Според проучване сред представителите на бизнеса, проведено в края на април 2016 г., повече от половината мениджъри категорично възразяват срещу дългите празници и отчитат ясно изразен негативен ефект върху функционирането на техния бизнес.

В писмото си НПРО отчитат, че сливането на празниците и дългите почивни дни се отразява добре на фирмите от сферата на туризма, както и на част от фирмите от транспорта и търговията, но те представляват едва около 10% от всички компании в страната. В същото време целият реален производствен сектор е ощетен.

Източник: в. "Труд"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
При тея заплати наглеят да им работим 24/7 май,дреме ми скапания бизнес колко губел!!!
+1
 
 
Ако може да бачкаш без почивка за 400 лева и накрая да не ти ги платят . Това са хората от бизнеса в България ...
-1
 
 
Пичове, тия сливания ги няма никъде на запад, а вероятно и на изток. Вярно е, че специално на запад нямат и като цяло празници, но бизнесът наистина страда от това сливане, пък и като се замислите реално е напълно безмислено.
+2
 
 
Бизнеса като се пишат европейци що не плащат 600 евро минимална и извъредни до 12 часа дневно? :)
+2
 
 
И аз съм навит да не се сливат ама срещу 3 бона месечно !
+1
 
 
Алчноста на работодателите е огромна
Aнонимен
на 04.10.2016 г.
+2
 
 
попитайте колко работодатели плащат двойно когато си на работа по време на празници. работя в обменно бюро и нито празници дават, нито отпуски, нито плащат на празници, отпуски, болнични и т.н. само знаят да искат и не плащат. в рая ли ще ги носят тези пари не знам, не им ли засядат не знам. щракат с пръсти и това е другите кучета ги яли.
+1
 
 
Робовладелците се чувстват ощетени
+1
 
 
Абсолютно правилно.....и после това отработване е напълно безсмислено
+2
 
 
Смешно е искането на така нареченият " БИЗНЕС " , когато има норма да се изпълни , а няма време се взима решение да се работи извънредно съответно и заплащането е двойно или тройно...НО ТОВА СА МЕНИДЖЪРСКИ РЕШЕНИЯ, НО ЗА ЖАЛОСТ УМСТВЕНИЯТ КАПАЦИТЕТ НА ПОВЕЧЕТО ХОРА НА РЪКОВОДНИ ПОЗИЦИИ ИМ СТИГА ДО ТАМ ДА НАПРАВЯТ НЯКОЯ ДРЕБНА ДАЛАВЕРКА И ДА СЕ ЗАДОВОЛЯТ С ТОВА:).... по-скоро бизнеса трябва да е против отработването на почивните дни, а не сливането им ! Дните, които се отработват са безмислени освен, ако не са на предприятия с определена норма за изпълнение, като Либхер...Ако някой от екипа на Пловдив24, чете , нека да напрвят проучване на запад в европейските държави, как се процедира с нац.празници, отработване и т.н. и след това да се пускат такива примери !Аз съм за сливане на празничните дни и да се отработват тези дни по приценка на рабодотателя ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: