ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Къща и пари за всеки бежанец: Кой рекламира страната ни пред мигрантите в Гърция?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 05.10.2016Коментари (5)5743
© bTV
Мигранти от Афганистан, настанени в бежанския център във Враждебна по програмата за релокация на мигранти в Европейския съюз, плашат с гладна стачка, ако не бъдат върнати обратно в Гърция. 

Причината - съседите ни им обещали, че тук ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

Шивачът Иса и неговата съпруга Авин пристигат в България заради тези обещания. Те платили хиляди долари на трафиканти, за да избягат от войната в Сирия. 

"Показаха ни снимки с безплатни апартаменти, казаха че една седмица бъдем в този комплекс, след което ще получим право на пребиваване за пет години с паспорт и право на пътуване. След това ще ни настанят в къща, ще ни дадат финансова помощ за цяла година", разказва Иса.

Двамата се озовават в центъра за бежанци във Враждебна, където има още една група, слушала подобни обещания. Таж ал Мълла и приятелите му също пристигат то Гърция по програмата за релокация.

"Показаха ни някакъв лагер, но той като хотел. Все едно петзвезден хотел и ни казаха, че има всичко, дори и спортен клуб", разказа Таж пред камерата на bTV.

Мигрантите показват на репортера Мария Цънцарова брошура, с която рекламират страната ни в Гърция. Същата брошура са получили Иса и Авин. В тях пише:

След като получиш статут на бежанец в периода, който може да продължи до една година, ще ти бъдат предоставени финансови помощи, с които да покриеш разходите за жилище и живот, ще ти бъдат осигурени социални услуги и здравни осигуровки, обучение на български език, социални и културни насоки (консултации), техническо и професионално обучение, покриване на разходите за транспорт и придвижване, преводачески услуги.

По думите на Иван Пенков, директор на Центъра за настаняване във Враждебна, не би трябвало гръцките власти да обещават подобни неща на мигрантите. "Международната организация по миграцията рекламира така България пред тях", допълва той.

В Международната организация по миграцията членува и България, а ръководител на мисията в София е Радослав Стаменков. Той е категоричен, че неговите колеги, работещи на територията на Гърция, никога не са "рекламирали" по подобен начин страната ни. Отрича да е виждал и брошурата, която е напечатана на бланка на организацията.

Сирийците, попаднали от Гърция у нас, предупредили всички свои близки, че тук къщи няма, няма да получават и по 500 евро на месец, но следващата група се очаква другата седмица.

"Казаха ми: "Имаш 10 минути - или подписваш и се съгласяваш, или оставаш в Гърция". И ми казаха: "Ако останеш тук, ще останеш незаконно, без документи", допълва Иса.

Други мигранти също се оплакаха от натиск при попълване на документите за релокация в страната ни.

Проблемите не спират до тук.

Веднъж подписали документите, мигрантите летят със самолет към страната ни, но още на летището биват арестувани, въпреки че трябва да бъдат посрещнати от представител на Международната организация по миграцията.

Сирийците, настанени във Враждебна, поставиха ултиматум пред директора: дават му седем дни, за да ги върне в Гърция или моментално да получат статут и парите, които са им обещани от нашите съседи. Ако до края на седмицата нищо от това не се случи, мъжете и жените обявяват гладна стачка.



Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
Да обявяват гладна стачка, но освен това трябва и да я спазват стриктно ! Не ми е жал за тях. На фона на стотиците хиляди гладуващи БЪЛГАРСКИ пенсионери и работещи бедни, които не могат да покрият минималните си нужди не изпитвам и грам съжаление за някакви навлеци, дошли без покана в България, и които на всичкото отгоре с най-голямата си наглост поставят условия ! Нека гладуват, хиляди Българи гладуват и никой не го е грижа за тях !
+2
 
 
Да се разнищи случая докрай и да се търсят компенсации от миризливите византийци! А като искат гладна стачка - да действат! Тамън ще ни решат проблемите сами!
+5
 
 
Номерата на византийците в действие.
на 05.10.2016 г.
+5
 
 
Тихо и подло по византийски.
+7
 
 
Добре са ги прецакали,само и само да им се вдигнат от главата,хайде сега обратно в Гърция!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: