ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Годишната заплата на учителите в България е до 10 пъти по-ниска, отколкото в Германия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:50 / 10.10.2016Коментари (6)6444
©
Учителските специалности в университетите - последен вагон на последния влак в желанията на кандидатите. Защо никой не иска да учи в тях? А тези, които все пак се записват - не стигат до класната стая? Само ниските заплати ли са причина за това? И кога образованието ще стане приоритет за държавата?

Като данни - годишната заплата на учителите в България е до 10 пъти по-ниска, отколкото в Германия например. В "учителските специалности" се влиза с един от най-ниските балове, защото желаещи няма. Хората, завършили учителски специалности, които накрая наистина стават учители, са единици.

Българският учител. Навремето - един от най-уважаваните, заедно с попа и кмета. Възрожденец! Не само преди освобождението, но и след това. Възрожденец по дух. Който гледа към бъдещето, възпитава в родолюбие, национален идеал, свобода.

Българският учител днес - работа без достатъчно уважение, срещу малко пари.

Проблемът бил най-сериозен при така наречените "учителски специалности" - история и география, физика и химия, математика, български и история.

Повишаването на квалификацията е за тези, които вече са решили да се посветят на тази професия. Важният въпрос обаче е как те да станат повече. Като дори практическата подготовка, за да станеш преподавател, среща финансови проблеми.

Но ние знаем. 4 лева на час. Толкова се плаща на един учител за това, че обучава студенти. С тези 4 лева добрите учители трябва да са мотивирани да стават наставници.

Преди дни държавата обеща на учителите по-високи заплати от 1-ви януари. С 10%. Така средната учителска заплата у нас става близо 10 693 лева за една година. Ще я приравним в евро, за да я сравним с другите европейски държави. В съседна Румъния срещу нашите 5 467 евро годишно учителите получават минимум 5 617. И докато тук разликата е малка, сравнението е фрапиращо когато става въпрос за Западна Европа. 

Един български учител трябва да работи близо десет години, за да вземе толкова, колкото колегите му в Дания взимат за една година - там таванът е 57 000 евро. По сходен начин изглеждат нещата и за Великобритания и Франция. Най-голяма е разликата с Германия, където учителската заплата може да стигне до 70 000 евро на година.

Ако се върнем към 80-те години и сравним нашето образование с това във Финландия, те са били много по-назад от нас. А днес - да си учител там е престижно, а учениците са в първите три места на тестовете на ПИЗА. В техния модел няма елитни или посредствени училища - всички са с еднаква материална и финансова база. Държавата гарантира 100% безплатно образование - включително учебници и тетрадки. И обратно у нас.

А когато в една професия няма нито пари, нито престиж, остава да се надяваме, че има идеалисти. Като Венера Илиева, която е учител за първа година. Каза ми, че първата ѝ страст е била журналистиката, но след като става майка, решава, че трябва да работи с деца.

С ентусиазъм и лична мотивация, Венера продължава напред - в учителството. А някои вече са извървели този път. Валери Видас - повече от 25 години преподавател. По български език и литература. От тази година - пенсионер. Или по-точно - изхвърлен от системата. И огорчен.

Източник: Нова тв








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.10.2016 г.
0
 
 
Пак статистика ! Там един хлйаб струюа 4лю. а ю БГ 1лю.
0
 
 
А нивото на образование е сто пъти по-ниско, та само с пари тази работа не се върши.....
+2
 
 
Ако трябва да се сравняваме с Германия,не само учителската заплата е различна.
+1
 
 
Проблемът не е само в парите,а и в обществото,семейството,училището като институция,психопатите от МОН,и т.н
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: