ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Край на сливането на почивните дни? Какво мисли народът за това?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:27 / 10.10.2016Коментари (30)19034
© Plovdiv24.bg
Дълги уикенди вече да се отпускат само ако националният празник се пада в събота или неделя. Тогава неработен ще е и следващият ги понеделник. Тази промяна в Кодекса на труда подготвя социалното министерство, научи "24 часа". 

Това става след настояването на бизнеса да се премахнат дългите почивки и отработването в събота, засега предложението още е само работно, уточниха експерти, които работят по промените. 

Но министър Зорница Русинова вече обяви, че търси варианти да се съобрази с исканията на бизнеса. При новата система допълнителните неработни понеделници няма да бъдат отработвани, както това става в момента. 

С промяната в Кодекса на труда (КТ) ще отпадне правото на Министерския съвет да отпуска допълнителни почивни дни, за да се образуват т.нар. дълги уикенди, когато празничният ден се пада близо до съботния и неделния. 

Когато празникът е през седмицата, неработен ден ще е само той, предвижда предложението за промени в трудовия кодекс. Допълнителният почивен понеделник няма да се прилага за великденските празници. По КТ тогава се почива от петък до понеделник включително. 

Да се сложи край на сливанията на почивните дни, както и на отработването в събота, поиска и шефът на парламентарната комисия по икономика Петър Кънев. Той съобщи, че в две от комисиите на НС - икономическата и правната, е получено писмо от 4-те основни работодателски организации срещу тази практика. 

Това пречи на бизнеса, бе категоричен Кънев и цитира проучване, според което едва 8% от работодателите имали положително становище, вероятно от туристическия бранш, а над 60% смятат, че тази практика е вредна и пагубна. Според бизнеса загубите от дългите почивки били от 400 до 600 млн. лева на година. Кънев даде за пример "уникалния" май тази година - с 18 работни и 13 почивни дни. 

Той определи като абсурдна практиката за отработването, която освен у нас съществувала само в Румъния и Естония. Никой не трябва да дава право на правителството да определя работното време на частния сектор, категоричен е депутатът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най-близко на тази снимка е излязла една доста яка кола, едно Peugeot от новите модели. Познава ли някой от вас това Peugeot ? Който познава това Peugeot кефи ли се на това Peugeot ?
+1
 
 
Еми да, сега българинът ще започне все повече да "боледува" и фирмите, които продават еднопосочни самолетни билети ще се опаричат. И без това няма работна ръка, сега хептен ще си я закъсат и на работодателите ще се наложи да си бачкотят сами, та да видят много ли е хубаво в такива условия.
0
 
 
Поредната малоумщина на подлогите от правителството!!!
0
 
 
ми тъпо ... до сега почивах и не птработвах ... а ся да си гърмя отпуската ли
Красивите дървета около пазара до Стадиона загиват! Не са подкастряни откак са засадени. Ако това се направи, те ще бъдат спасени.Моля отнесете проблема до отговорния фактор.
на 11.10.2016 г.
0
 
 
Най-бедните най-празнуващи! Всички на работа!
на 11.10.2016 г.
+2
 
 
Сливане на почивните дни и без отработване. - Както е в Испания.
0
 
 
Аз съм съгласен. Не искам да отработвам в събота. Има си празник, почиваме и после на работа. Какви са тези простотии със сливане на празник с уикенд
+1
 
 
Срамота,а сега "софиянци" кога ще ходят в Гърция?
+4
 
 
Мисля, че ако сега си замълчат хората това просто ще докаже, че е имало причина да сме под турско робство и сме жалък народ и историята ще се повтори отново и отново. Работодателите твърде много си позволяват, а аз към тях ще се обърна със следното: като не можете да се справите с бизнеса, никой не ви е карал, има много заводи, които търсят работници. Защото работодателите си ходят по почивчици, ходят в офиса веднъж - дваж седмично да контролират и не се замислят, че нормалния българин, който им робува се смачква от работа и няма време да отгледа дете, да работи над себе си, да почива, да се забавлява, да живее нормално. Ставаме едни мизерни мравки - работнички, които спят и работят, работят и спят. Не стига, че няма частна фирма, в която да осигуряват на нормално получаваната заплата, масово не се издават касове бележки и се укриват приходи, сега и това ли искат тези фирми??? Надявам се, че управниците поне това ще съзрат и няма да позволят на жалките пишман - бизнесмени да заробват народа, защото и без това сега хората живеят бедно, нямат пари децата да си нахранят, а тия тъпи статистики дето някои си ходят по почивки в Гърция - това са вашите работодатели, които харчат вашите пари като ви плащат безкрайно мизерни заплати и дори не ви осигуряват нормално. Достатъчно е позволил българина, нека не позволява и това! Ако това се приеме, българи няма да останат, просто и сега хората си бяхат навънка и по улиците е обезлюдено откъм млади хора 20 - 27, пък тогава хич не ми се мисли. Тотални наглеци са тези частници, гадни оядени нахални хора. Те почиват постоянно и грам работа не вършат, а ако някой иска отпуска почват да го иронизират какво се бил изморил той пък... нищо че бачкоти нон - стоп. Да се въведе закон аз предлагам пък, да следят жалките фирми изкъсо, защото много ме кефи как една фирма, например, има оборот от 15 000 лв на месец, а в касовата книга са отчетени само 70 лв. И като дойде проверка всеки настръхва и крият плика с парите, които не са отчели. Или пък как си дават личните банкови сметки клиента да плаща там и после теглят и правят врътки. Купуват си мебели и други от име на фирмата заради ДДС и т.н. Жалка работа, държавата над това да се замисли, а не да им дава на тези нехранимайковци още, те и без това много взимат И СА АЛЧНИ ДОБЕЗКРАЙ!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: