ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът обясни защо за Пловдив е важно да има градска железница
Автор: Мариана Панчева 15:00 / 14.10.2016Коментари (15)24712
© Уикипедия
Вуперталската окачена железница
Пловдив си "резервира" няколко имота, стопанисвани от НКЖИ за реализиране идеята за скоростна железница, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

С 46 гласа "За" общинските съветници решиха да бъде отправено искане чрез областния управител до Министерството на регионалното развитие и благоустройството за внасяне до МС за безвъзмездно прехвърляне на 8 имота в собственост на Община Пловдив.

"С решението си даваме заявка пред държавата. Тази територия трябва да стане общинска, защото през годините има примери как държавни имоти се приватизират и стават частни. 

С цел превенция на този процес поискахме да влезем във владение на имотите, за да не стане така, че някой друг кмет и някой друг Общински съвет да поскат нещо, което вече е продадено. Така резервираме територия за бъдещи поколения", поясни кметът Иван Тотев

По думите му за Пловдив е важно да има дълга линейна инфраструктура, която да свързва "Кукленско шосе" с бул. "Александър Стамболийски". 

"Тя обаче може да бъде използване по различни начини. Как точно, ще кажат експертите. За нас е важно да имаме коридора", категоричен бе Тотев. 

Очакванията му са имотите да бъдат прехвърлени до пролетта на 2017 година. "След това ще представяме проекти", коментира той. 

Основната обосновка за изграждане на скоростна железница в Пловдив е свързана с натоварения трафик и завърсения въздух. 

Трафикът се очертава като един от големите източници на замърсяване на въздуха в Южна България. Причина за това е най-вече огромният брой коли, съсредоточени в града под тепетата. И още - трафикът е интензивен, а някой от традиционните трасета, които обслужват транспортната система на града, продължават да се товарят и да поемат значителна част от трафика, се казва в обосновката на предложението.

Проблемът с паркирането се изостря и задълбочава. При липса на алтернативи водачите паркират на пътната улична мрежа, което затруднява допълнително движението и намалява пропускателната способност на улиците.

Проблемът се задълбочава, докато в един момент не доведе до пълен колапс в движението, особено в централната градска част, където - освен всичко, преминават основните пътни трасета поради липсата на по-мощна превозна система, която да служи за разпределител.

Отделно околовръстната жп линия не е оптимизирана по отношения потока на пътниците, трасетата са остарели или недоизградени и в ремонт.

С оглед на всичко това е изследвана възможността за изграждане на скоростна градска железница, пише в обосновката на предложението. 

Плюс в случая е, че има запазени стратегически трасета от жп мрежата в града. Те могат са влязат в експлоатация и да се използват за създаване на новата превозна система - бърз градски релсов транспорт S-бан, който да стане гръбнака на масовия обществен пътнически транспорт.

Това ще позволи на хората, живеещи извън пределите на града, да стигат за минути до централните части, да учат и работят в Пловдив. Реално налагането на този вид транспорт ще реши до голяма степен проблемите със задръстванията и трафика, а очакванията са и намаляване броя на катастрофите.



Още по темата: общо новини по темата: 39
25.10.2023 »
25.07.2023 »
19.04.2023 »
19.04.2023 »
18.04.2023 »
07.03.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Да поправят системата с тези билетчета на градският транспорт ! Нека бъде с карти като по цял свят и да се плаща за пропътуваното растояние. Толкова неща изкопираме това да не можем ....
0
 
 
Не искам да бъда включен към коментиращите некомпетентно темата урбанистика , но за сравнение Флоренция е 360 000 . Всички сме видели пешеходения център с велосипеди , периферно таксита и рейсове , автомобили на
+1
 
 
коматевско шосе ще го правят с тези темпове 100 години най малко, за железница 500 г.
0
 
 
Не виждам кой би пътувал с евентуална железница тръгваща от Кукленско шосе и стигаща до квартал Смирненски. Преди време имаше градска железница и никой не я ползваше. На хората в България им е внушено, че навсякъде трябва да се предвижват с кола, ако ще и до най-близкия магазин. За това и стават задръстванията. И велоалеи направиха, и уж умни светофари, уж модернизиран градски транспорт, но положението с трафика си остана същото. Най-удачния вариант за Пловдив си остава изграждането на нова тролейбусна мрежа обхващаща целия град и конкурентни цени на билетчето за тролейбус от 0,30-0,40лв.
-2
 
 
Едва ли е изглеждал така преди 20 години....и едва ли не е ползван етикета Кмет, за да стане бързо отчуждаването на един двор на училище....алчността си носи последствията!!!
0
 
 
Няколко пъти като съм ходил в Германия съм имал възможност да се возя на същата тази железница, която е показана на снимката. Действително би било прекрасно ако се построй една такава в нашия град, но..... мечти..... мечти. Преди няколко часа, когато беше публикувана тази статия ей така за занимавка седнах и прилагайки елементарни похвати на статистическия анализ, както и някои математически инструменти от теория на вероятностите си изведох един вероятностен модел чрез който си смятам каква е вероятността такава железница да бъде изградена тук в Пловдив в бъдеще време. Вероятността това да се случи разбира се нараства с всяка изминала година, но....... интересно е колко години са нужни същата да достигне (и дори да надвиши) 50%. Мога доста да изпиша по въпроса, но ще се въздържа, че не ме обичат мен много администраторите и най-вероятно пак ще ми изтрият коментара.
на 14.10.2016 г.
+4
 
 
Идеята е много добра. Най-накрая да сетиха за нещо полезно. Надявам се, че ще се реализира, а да не само на думи. Също дано стане поне в близките няколко години ( защото ако е като ремонта на руски, не ми се мисли колко години ще трае. Само да спомена че 20 км подземна железница в София , се строи за по малко от три години. Да видим колко време ще нужно на Пловдив да построи назаемна градска железница , лично залагам , че ща са поне 8 години :D:D:D ) Но се радвам , че някой се решил да направи нещо подобно. Сега чакаме реализацията :)
+4
 
 
Идеята е добра и логична. Пловдив трудно ще поеме увеличаващият се брой автомобили. Метрото облекчи проблема на софиянци, но при нас е малко трудно да се копае, за трамваи улиците са ни теснички, така че предложената идея е по-добра.
+2
 
 
Ще е добре с не по-малко усърдие да се строят и многоетажни паркинги. На отремонтираните основни улици - задължително бус-ленти! И Полицията на КАТ да не дреме, ами да запретне ръкави и да си върши работата!
-4
 
 
Нагла лъжа, иска да вземе терена на жп линията от Централна гара до Филипово и на него да се построи скоростен булевард .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: