ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Анализ: Пловдив е най-доброто място за индустрия в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:17 / 18.10.2016Коментари (0)6792
© Капитал
Зоната до Пловдив се разрасна с бързи темпове. Други градове искат да постигнат същото
Вероятно сте чували тезата, че българската индустрия е умряла преди години. Докато много места продължават да я повтарят, други работят усилено, за да докажат, че това не е така. Пловдив е центърът на тези усилия.

Преди време разказахме за възраждането на Пловдив и околните общини като индустриална дестинация и как се развива икономическата зона там. Сега искаме да покажем хората зад това, както и да свържем бъдещи инвеститори с бъдещи дестинации.

Първото издание на най-голямото събитие за инвестиции в България е на 1 и 2 ноември. Организираната от "Капитал" и община Пловдив конференция "Doing Business in Bulgaria: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал" ще обедини опита, идеите и визията хора от различни сектори и държави. 

Ще бъдат представени още дестинации, които искат да са следващите индустриални хъбове, ще се обсъдят всички детайли около това как точно се прави инвестиция в България, какво може местната власт, какво позволява законът и как се намира финансиране.

Няма да остане без внимание и основният проблем - намирането на кадри. Ще се обменят идеи и добри практики за сътрудничество между държавата и частния сектор, ще има ценни насоки за това как да образоваме и запазим служителите си, както и къде да ги търсите.

С две думи: защо в Пловдив

В момента това е най-живата икономическа област извън София и най-живата зона за индустрия изобщо. Заводите там са над 100 след инвестиции от над 1 млрд. евро и продължават да се увеличават непрекъснато. Според някои производители показателното за успеха на зоната и доброто й бъдеще е, че идващите инвеститори са все по-значителни компании.

Показателно е как развитието на една такава зона може да се случи без намесата на държавата и само с добри идеи и желание. През 1996 г. тя все още не се наричаше "Тракия икономическа зона". Но точно тогава - преди 20 години - пловдивската строителна компания "Сиенит" построи първата индустриална база на чуждестранния инвеститор "Агри България". И с това сложи началото на икономическа зона "Марица". После бизнесът се разрасна и започна изграждането на втората икономическа зона "Раковски".

Двадесет години по-късно новосъздадените работни места са над 20 000. В "Тракия икономическа зона" работят предприятия, търговски и логистични бази на световни лидери като ABB, "Либхер-Хаусгерете Марица", Socotab, Schneider Electric, DB Schenker, "Агри България", Sensata Technologies, Osram, Shell Gas, William Hughes, Kaufland, Zobele, Magna, Mecalit, "Техно Акташ". 

Тук развива дейност една от най-значимите компании в България - "КЦМ 2000". Както и най-разпознаваеми български фирми като "Белла България", "Макском", "Димитър Маджаров", "Рефан", "Атаро Клима", "Анди", "Биофреш", "Агрия - България".

Инж. Пламен Панчев - съуправител на "Тракия икономическа зона" обаче е категоричен, че тя не е запазено място само за големия бизнес. "Малкият и среден бизнес също има място при нас, защото му е по-изгодно. По-малките фирми, което е валидно и за чуждестранните инвеститори, не разполагат със собствени екипи за проучване на българското законодателство, на терените, на българските практики за присъединяване към различните експлоатационни дружества.

Тук те намират тези услуги, като първоначалната инвестиция излиза с около 25 на сто по-малко, ако сами се заемеха да решават тези бизнес въпроси и направят инвестиция на "голо поле"", казва инж. Панчев. И припомня, че например английската William Hughes започва работа край Раковски с 20 работника и 1000 кв. м сградна площ. Сега компанията има 5000 кв. м сгради и над 180 работници и продължава да расте.

Къде са хората?

Спирачка пред този очакван ръст ще бъде недостатъчната по количество и качество работна сила. Градът Пловдив и сателитните селища край него имат потенциала да поемат още 100 000 нови работници и служители. Южен централен район има ресурса да "даде" тези хора. 

Университетите в Пловдив и центровете за обучение в самата "Тракия икономическа зона" са в състояние да обучат "по поръчка" нови кадри. Но за това трябва време, а бизнесът ги иска готови тук и сега.

Това е проблем, с който се сблъсква всеки бизнес, навсякъде. Пловдив е добър пример за решения, защото такива се търсят ежедневно, под натиска на бизнес-нуждите. Наскоро Министерство на образованието, клъстър "Тракия икономическа зона" и община Пловдив подписаха създаването на образователно-индустриален борд, който да помага за връзката държава-община-бизнес.

На ивента компании за подбор на персонал, министерството и образователни институции ще разкажат какви проблеми срещат и как могат да бъдат преодоляни.

Да влязат следващите

И накрая, но не по важност: успехът вдъхновява. Други градове искат да следват този път и да привличат индустриално производство. Плановете на четири от тези градове - Русе, Хасково, Бургас и Габрово, също ще бъдат чути и изложени на конференцията. 

Ще бъдат обсъдени с експертите, които имат поглед върху развитието на различни зони. Ако искате да разберете къде ще се случва бъдещето на бизнеса ви, Пловдив ще бъде мястото да го разберете.

Източник: в.Капитал



Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: