ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шефът на "Пътна полиция" обясни за предимството на пешеходеца на зебра
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:51 / 21.10.2016Коментари (5)14021
© Plovdiv24.bg
Пешеходецът има абсолютно предимство след стъпване на пешеходна пътека, но има и задължения и обстоятелства, с които трябва да се съобрази преди това. Такава позиция по спорната тема, която разискват от месеци магистратите, изрази в ефира на "Дарик" шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

По думите му, ако пешеходецът не е съобразил доколкото може скоростта на приближаващите се автомобилите или ако изскочи внезапно на платното, има голям риск да стане жертва на произшествие.

Рановски посочи още, че към момента няма ръст в броя на загиналите пешеходци спрямо миналата година, но все пак цифрата остава твърде голяма за нашата държава.

Пълното предимство на пешеходеца, който е стъпил на зебра, не се оспорва от никого, обясни Бойко Рановски, но допълни: 

"Там никой не отрича, че той е с предимство, но за запазване на неговото здраве и живот, преди да стъпи на пешеходната пътека, не трябва да излиза рязко на пътното платно, трябва да се огледа, да съобрази по възможност скоростта на приближаващите автомобили и да прецени дали те имат възможност да спрат. Разбирам, че не всеки случай може да бъде преценен, но по възможност да го прецени".

В коментар дали не трябва да се вземат мерки с оглед на позицията на Висшия адвокатски съвет и допускането, че ако човек се появи внезапно на зебра или не вдигне ръка при пресичане, може да се окаже съпричинител на катастрофата и водачът да се размине с по-лека присъда, макар да е причинил смърт и могат ли да се сложат камери на всяка пътека, Рановски отговори: 

"Няма как да се сложат видеокамери на всяка пешеходна пътека".

"Тук говорим за отговорността и ангажираността на всички участници в движението. И санкциите са не толкова за да се съберат едни пари, а да се повлияе върху поведението на участниците. Да се повлияе на поведението, да спазват правилата и да има по-малко пострадали на пътя", каза шефът на "Пътна полиция".

Броят на глобените за неправилно пресичане пешеходци също остава много малък, обясни още Рановски. Миналата година глобените пешеходци са били 5000-6000 души, а тази година са много по-малко. 

"Има си и обективни причини. Броят на служителите по места е на минимума, има много вакантни длъжности, служителите са ангажирани основно с посещение на пътнотранспортните произшествия, контрол основно за скорост, която е най-честата причина за възникване на катастрофи и остава все по-малко време за контролиране на пешеходците", коментира той.

Статистиката на "Пътна полиция" показва ръст в броя на заловените зад волана пияни шофьори - 13 184-ма са те за първите 9 месеца на годината. 6042-ма от тях са шофирали с над 1.2 промила алкохол в кръвта.

Средно всяка седмица по около 30 дрогирани шофьори хващат катаджиите в страната, но статистиката в този аспект не е точна. Причината е, че само 10 дирекции на МВР разполагат с мобилни уреди, които тестват употреба на наркотици.

До края на годината обаче вътрешното министерство щяло да снабди всички свои подразделения с такива устройства, обеща шефът на КАТ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако всеки када с разре6ената скорост 6те могат да спират
+2
 
 
В тази страна кои са нормалните -милиционерите или шофьорите.Мисля ,че в тази страна управия няма.Как в германия спира само ако към пешеходната пътека се насочва пешеходец а какви са тези глупости излязъл от невиделица.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: