ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От МОН признаха: Има проблем с образованието на ромската общност
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:25 / 24.10.2016Коментари (7)3996
© Plovdiv24.bg
Инвестицията в образование сега намалява бъдещи инвестиции в социалната система като в обезщетенията за безработица и социални пенсии, защото образованието е условие за намиране на работа. Очаква се през 2020 година една четвърт от вливащите се в пазара на труда да са роми. Има проблем с образованието на голяма част от ромската общност. 

Да не го признаваме и да не предприемаме мерки означава да си крием главата в пясъка. Да не се взимат специални мерки за образователна интеграция на ромите би било безотговорно. Това обяви днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на въпрос за протестите на родители срещу обявената миналата седмица инициатива ромски деца да получават стипендия за успех.

Учениците от ромски произход ще получават по 24 лева от държавата по проект "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование". Проектът се реализира от Министерството на образованието и науката през Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства съвместно с Ромския образователен фонд.Сумата на практика е по-малка, отколкото се отпуска за стипендии за успех, обясни Кунева.

Тя припомни, че участието на МОН в проекта за подпомагане на обучението на ученици от ромски произход е 40%, т.е. държавата гарантира едва 12 евро (или 24 лева) от общия размер на стипендиите. Останалите 60% от предвидени 30 евро за стипендии се дават от Ромския образователен фонд. Кунева посочи, че държавата отпуска стипендии за успех в размер между 35 и 50 лева. За тази година от бюджета на министерството са отделени близо 21 млн. лв за различни видове стипендии за учениците след VIII клас.

Кунева посочи, че не приема критиките, че проектът за ромски стипендии дава наготово пари на децата само заради етноса им. По този проект са предвидени стипендии само за 700 ученици, при това в гимназиалния етап. Тук говорим за ученици, които са полагали усилия. Борили са се с бедност, с предразсъдъци, имало е социален и приятелски натиск да се откажат. Очевидно не става дума за плащане за ходене на училище, а за стимулиране на по-добър успех и е неправилно въпросът да се политизира, коментира министърът. 

Тя припомни, че миналата година заради бедност и по социални причини от образование са се отказали 2300 деца. Ние не делим учениците по етнически произход, но от разговори с директорите ни става ясно, че огромният процент на отпадналите са от ромската общност и затова е необходима допълнителна подкрепа, заяви Кунева.

Едно дете, което расте в къща с книги, в която се говори на български и родителите му са грамотни, не стартира от едно и също ниво с дете, в чийто дом се говори ромски, няма книги и родителите му не могат да му помогнат. Децата от ромската общност започват първи клас с по-големи трудности, категорична беше Кунева. Тя каза, че новият закон разчита много на предучилищното образование да изравни нивото и децата да наваксат с българския език.

По думите й това е само една от мерките, които МОН прилага за учениците от ромски произход. В министерството работи система за ранно предупреждение за отпадащи ученици. По проект "Твоят час" са заложени мерки за подкрепа на децата с образователни дефицити. Не на последно място екипът на МОН фокусира вниманието си върху професионалното образование и въвличането на повече деца в овладяване на професия, обобщи министърът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.10.2016 г.
0
 
 
на колко бедни и желаещи да учат българчета отпуснаха стипендия да учат. защото те дори да не са отличници все пак искат да учат.
Aнонимен
на 25.10.2016 г.
0
 
 
Преди отпускане на стипендия е желателно да бъде направен поне един тест за елементарна грамотност. Изкласилите до гимназия ученици от гетата в повечето случаи едва сричат, а за осмисляне на текст дори не може да се говори. Училищата, в които се обучават предимно цигани, бълват неграмотни и това се вижда от резултатите от външното оценяване. Системата е абсолютно сбъркана. За да се пооправят донякъде нещата следва да бъдат закрити всички училища в гетата.
Aнонимен
на 25.10.2016 г.
0
 
 
Пълни глупости "едно дете което расте в дом с книги" - това е така защото родителите избират така, а не поради нещастно стечение на обстоятелствата. И да въпроса опира наистина до етнос и политика, защото забравихте г-жо Кунева, че тези хора са неграмотни и неадекватни, просто защото не им ПУКА, а цялата държава се грижи за тях. Ако едно дете е българче и няма пари за образование, колко стипендии бихте му отпуснали? Пресен пример преди година-две българче, гений от Пловдив беше спечелил участие на престижно математическо състезание, дали държавата му помогна да отиде, или хората събраха пари, за да може детето да ходи да прославя България. Колко циганчета могат да се похвалят с това? И какви усилия простете полагат - да се явяват в клас за едното присъствие и тройки по милост? Айде им вижте първото нивото , ама истинското такова, а не само оценките, защото всички знаем в наше време какво представляват оценките - система за точене на делегирани бюджети....Наистина започвам да се замислям на къде да спасявам собствените си деца! Защото да живеят в страна, в която ще се чустват по-чужденци от чужденците си е егати наказанието!
+1
 
 
Добре де, как така ще взимат пари защото са цигани, а ние няма, защото сме българи. Ай да ви и*а майката на всичките умници и боклуци. Циганите са добри, джихадистите са добри, пе*алите са добри, ама българина е лош
Aнонимен
на 24.10.2016 г.
0
 
 
Тия сериозно ли??? Признали? 1-во - кой не знае за този проблем и 2-ро - кой пък толкова ги "изтезава", че чак до си "признаят"???
+3
 
 
Помощи само след доброволна кастрация
Сподели какво ново....
на 24.10.2016 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: