ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Директорката на елитно пловдивско училище изригна във Фейсбук заради тази снимка!
Автор: Мариана Панчева 17:00 / 31.10.2016Коментари (15)27289
©
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Патриарх Евтимий":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Във връзка с публикациите за пропускателния режим в СУ "Свети Патрирах Евтимий" от училището разпространиха във Фейсбук становището на директора Валентина Георгиева. Plovdiv24.bg го публикува почти без редакторска намеса. 

"Сигурността на децата, учениците, педагогическите специалисти и помощния персонал в институциите на предучилищното и училищното образование е от изключителна важност за всички местни и национални институции, свързани с организацията на дейностите в училище - МОН, МВР, Общински администрации. 

Тя е многопластова и е един от основните приоритети на МОН. В подкрепа на това е създаването на Национална програма "Достъпно и сигурно училище" на МОН, единият от модулите на която е "Сигурност", чрез който се осигурява финансиране на средства за изграждане на качествен контрол на достъпа в държавните училища.

За съжаление, ние сме общинско училище и най-вероятно възможност за кандидатстване по проект за "Достъпно и сигурно училище" ще има на по-късен етап. В много големи училища в гр. София, Варна, Бургас и други големи градове в страната вече са изградени турникети с контрол на достъп чрез чип-карти с цел превенция на достъп на недобронамерени външни лица, превенция на агресивни прояви и наркоразпространение.

В нашето училище броят на учениците нарасна неимоверно и от началото на тази учебна година вече е около 1700. Педагогическите специалисти и непедагогическия персонал наброява 134 човека. Нашите ученици се обучават в 3 сгради и 2 апартамента - публична и частна общинска собственост. 

Не е възможно служителите и охранителите от СУ "Свети Патриарх Евтимий" да познават всички ученици, които се обучават в училище. Поради тази причина до момента сме реализирали редица мерки в тази посока - физическа охрана, охрана чрез СОТ и видеонаблюдение, ученически униформи. 

Въпреки това считаме, че е необходимо, следвайки държавните и местните общински политики за сигурност, с цел превенция, да осигурим и контрол на достъпа до сградите с турникети и чип-карти за да избегнем зачестилите случаи на физическа агресия, проблеми с наркоразпространението във и около училищата и нерегламентирано влизане в сградите на недоброжелателни лица, които напоследък се наблюдават в други училища в страната. 

Считаме, че техническите средства, които сме въвели до момента и тези които предстои да бъдат въведени в експлоатация в максимална степен ще подпомогнат подобряване на цялостната организация на охрана в сградите с учебен процес, ще дисциплинират учениците и служителите и ще бъде реализиран контролиран достъп за външни лица. 

Всяко външно лице, което посещава училище ще трябва да бъде регистрирано от физическия охранител в дневник на външните посетители, като се вписват данните му и при кого отива, като достъпа му ще бъде чрез чип-карти за посетители.

Предвиждаме и системата да бъде свързана с интернет-страницата на училището и така всеки един родител ще може да проверява чрез персонален номер, дали детето му е в училище.

Публикуваните в някои медии статии не отговарят на истината. Пари за изграждане на системата за достъп не са искани от родителите и тя е изградена изцяло със средства от бюджета на училището. Няма стъпкани и премазани охранители.

Създадена е организация, така че всеки учител, който има последен час да изведе класа си до входа, както и наличие на дежурни учители, които също подпомагат организираното извеждане на учениците. 

Големият брой ученици на снимката на изхода е след последния час и дали ще има или няма да има турникети, този процес е неизбежен. Така както се излиза от кино или театър е логично да има струпване на хора на изхода. Видно от снимката няма прегазени и премазани деца, а напротив те изчакват реда си и даже се забавляват, снимайки с телефоните си.

Оставям без коментар и твърденията, че така влизат учениците, защото снимката е направена при излизане. Смешно и несъстоятелно е твърдението, че учениците били бити от учителите, когато те се опитвали да снимат. Контролираният достъп ще дисциплинира учениците и ще има възпитателен ефект, както и ще ги подготви за бъдещата им реализация в живота.

Предвидени са и мерки за евакуация на всички ученици. Турникетите са с чупещи рамена, които при необходимост падат и контролът на достъпа отпада, има изход с летящи вратички, както и възможност от служебния вход/изход, при екстремални ситуации също да се извеждат учениците по план за евакуация, който е изработен и съгласуван с ПБЗН. 

Броят на турникетите е изчислен на база брой преминаващи лица, като за 1 минута през 1 турникет могат да преминават от 20 до 30 човека. Това на практика показва, че през 3-те монтирани турникета могат да излязат учениците за около 5-6 минути.

Според новия Закон за предучилищното и училищното образование на педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността. За съжаление общински съветник, позволил си да нарича педагогическите специалисти и директора "болен мозък" е недопустимо с общественото положение, което има в обществото и в качеството му на родител. Какво бихме могли да очакваме като отношение от децата на такива родители към техните учители и директор?!

Ръководството и педагогическия екип сме на разположение за отговор на всички въпроси. Логично е, родители или медии публикувайки в интернет пространството факти, те да бъдат проверени и да се потърси отговор на всички въпроси и от нас за потвърждение или отхвърляне истинността на посочените факти, като отговорни за живота и здравето на нашите ученици, а не да се всява паника с публикуване на снимки с подвеждащи текстове.

Безотговорно е, когато претендиращи за независими и безпристрастни медии тиражират новина, която меко казано е неистина. Обръщам внимание и на факта, че по отношение на коментари, свързани с това, че "училището ни не е затвор" или ние не сме в Бронкс..., смея да твърдя че в западните държави това е рутинен начин за достъп в училищата, включително и в най-елитния квартал на Ню Йорк - Манхатън.

Очакваме от родителите подкрепа, от учениците по-голяма дисциплинираност и организираност, защото всичко е в името на това да се осигури сигурна среда за всички.

Валентина Георгиева, Директор на СУ "Свети Патриарх Евтимий" - Пловдив"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Престанете да наричате това училище елитно.
+3
 
 
Жалко,че няма кой да отрази случващото се пред училището вечер когато многото компетентни родители спират на средата на улицата,защото не им се търси място за паркиране или детето им да не върви 100м. и решават,че е по-добре да задръстят улицата.
+1
 
 
Дори с това, което е написала тя самата си противоречи - за каква сигурност говорим, госпожо директор, при пропусквателност 20 човека на минута?! При толкова хора, ако не дай си Боже се случи пожар или земетресение не ми се мисли. Ама въпросът е, че трябва да се усвоят едни пари по една програма!
-1
 
 
С едно съм съгласна с излиянието на директора: Не е начина да се обсъждат училищни проблеми във фейсбук (освен, ако не е правен опит и за директен контакт). Особено един общински съветник би трябвало да знае процедурите и правилата. Колкото до пропусквателния режим - далеч съм от мисълта, че такъв би спрял наркопласьорите. Те не стоят вътре в коридорите, а отвън, където няма пропусквателни режими... Агресията също не би се ограничила така, напротив би се улеличила! Лично аз се надявам, в нашето училище да не се стига до подобен "Режим".
+1
 
 
Абсолютна цървулана. Вместо да си признае грешката и да каже, че ще решат проблема, шматката напада и се оправдава. Абсолютен болен мозък. Типична "даскалица". Добре поне че реагира, макар и на четвъртия ден след разкриване на простотията и. Дано не стане някакъв инцидент, защото тогава тая първа ще започне с оправданията. Между другото голяма част от учителите също са на мнение, че този начин не работи, но си мълчат, защото този цербер ги заплашва с уволнение....
0
 
 
Не бих могъл да коментирам другите неща, защото не съм запознат, обаче налагането на контролиран достъп до училищата лично на мен ми се струва хубаво и правилно нещо. Работя точно до това училище и често минавам покрай входа - прави впечатление, че както външния вход към двора, така и самите входове за сградата, са доста тесни. Според мен именно това създава проблема. И въпреки това контролираният достъп ми се струва добра идея и напълно в интерес на децата. Колкото до събиране на пари за дарения и охрана - крайно време е тези неща да бъдат прекратени, а там където продължават да ги правят да се намеси прокуратурата.
+3
 
 
Да, и ние използвахме само този изход, другият беше само за учители и директори, освен след последния час. Относно директорката - абсолютно неадекватна. Както казаха по-надолу - бюрократ. Към нея човек не можеше да се обърне, а дори и да се обърне - реакция никаква, поне не и адекватна. Събират се пари за охрана (???), поне преди около 5 години, и така нареченото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО дарение на стойност 20 лв.(поне преди 5 години беше толкова, може сега да се е вдигнало "дарението"). Обяснение това дарение къде точно отива, така и не е давано никога. Получават се едни обяснения за един 9ти кабинет, който беше напълно ремонтиран преди 9 години, и след 4 години, все още се отговаряше, че парите от дарения отивали за ремонти, например 9ти кабинет. Четири години събират за един кабинет. Прах в очите. Пълен хаос е. Защото аз за 5 години друг ремонтиран кабинет не видях. Нито обновена база. Нито нови придобивки по физическо. Нито нови компютри. Понякога сме си носили маркери за дъските сами.
+5
 
 
И преди години излизахме само от този изход, но такова блъскане като овце не си спомням. В прогимназията и гимназията бяхме до "Ж" паралелка по 30 души. Проблемът според мен е във възпитанието на учениците и авторитета на учителиете. За тази директорка - нищо друго освен бюрократ и администратор!! Жалко за гимназията ни!!
+5
 
 
Сметките не ми излизат. При 1700 на две смени, това означава че в училищитето средно има по 800 ученика (без отсъстващите). Ако през турникет за минута могат да минават по 20 или 30 ученика, при 3 турникета в първия случай ще са необходими над 13 минути само за излизане, а при втория - 9 минути. Една смяна ще излиза средно за 11,5 минути. Ако ще им отнеме и толкова време да влязат, възниква въпросът, кога ще си купят закуски и ще се нахранят?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: