ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Началникът на спасителите за загиналия програмист: Лош късмет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:13 / 02.11.2016Коментари (6)21444
©
Намереният мъртъв под връх Ботев 34-годишен Мирослав Късовски пил доста ракия в хижата вечерта преди да тръгне към върха, а във фаталния ден - две бири. Със себе си взел само вода и концентрат, но не и храна. Бил сигурен, че ще качи върха за няколко часа и ще слезе в местността "Паниците" край Калофер. Това разказа пред "24 часа" началникът на сопотския отряд спасители Цвятко Цветков. 

Програмистът Мирослав Късовски от София, когото 400 военни и полицаи и 50 спасители издирваха в Стара планина, бе открит мъртъв на седмия ден, както "24 часа" писа. На трупа му попаднали членове на сдружение "Централен балкан", след като армията и служителите на МВР се оттеглиха от акцията във вторник вечерта. 34-годишният мъж е издъхнал в местността "Маринка", която е от източната страна на връх Ботев. 

"Районът е открит. Силният вятър сваля температурите до минус 15-20 градуса. С тънкия си колоездачен екип Мирослав не е могъл да оцелее на този студ и вероятно е починал от измръзване", коментира шефът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов. 

По думите му мястото, където Късовски е намерил смъртта си, е близо до заслон. Заради гъстата мъгла младият мъж не е могъл да стигне до него. Не е успял и да покори връх Ботев - бил е на час път от него.

"Поне 3 пъти претърсвахме района на "Маринка". Не е трудно достъпна местност, но е пресечена. Има много дървета и паднали листа, което затруднява видимостта", обясни началникът на сопотския отряд спасители Цвятко Цветков. 

Той и екипът му са участвали в акцията до събота. Според Цветков туристът от столицата вероятно е търсил адреналин, след като на 26 октомври е тръгнал с колело от хижа "Тъжа" към връх Ботев. Тъй като не е знаел маршрута, е разпитвал хижаря откъде да мине.

Предната вечер пил доста ракия в хижата, а във фаталния ден - две бири. Със себе си взел само вода и концентрат, но не и храна. Бил сигурен, че ще качи върха за няколко часа и ще слезе в местността "Паниците" край Калофер. Извадил лош късмет, че не е бил забелязан на "Маринка", където всеки ден имало пастири.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Аман от глупави коментари и идиоти, които си правят смях на гърба на умрял човек.. Помислете малко, преди да пишете, няма нищо забавно в смъртта.. Да почива в мир момчето.
+4
 
 
Мир на праха му!!! НО да катериш балкан с ракия ...... и бира ...... това не го разбирам !!
+4
 
 
Мир на праха му. Допуснал е всички възможни грешки в планината - подценил е времето, тръгнал е въпреки лошата прогноза и въпреки че не е познавал маршрута, при това сам, не е взел храна, не е имал подходящи дрехи, да не говорим, че и е пил, което допълнително намалява издръжливостта. Казаха, че вероятно е стигнал до заслон Маринка, но тъй като вероятно вече е бил много премръзнал, а там не е имало никого, е решил да тръгне към заслон Ботев. Това пак е грешка, защото ако беше тръгнал надолу щеше да стигне гората и най-малкото можеше да се опита да си запали огън. Вместо това е тръгнал нагоре към заслона, вероятно вече след здрачаване когато температурата е била далеч под нулата и вятъра е бил силен, и е открит по средата на пътя, като колелото е било на стъпенка край пътя. Вероятно вече не е имал сили и е спрял, и хипотермията не му е оставила шанс в рамките на минути. Хора, не подценявайте планината, особено пък Балкана!
Aнонимен
на 02.11.2016 г.
-2
 
 
Като чуя за "покоряване" на някои булгарски врух, и ми се насулзяват очите от смях...
-2
 
 
концентрат какво .... алкохол или течност за чистачки :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: