ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Язви по ръцете и краката на мигранти в Харманли! Искат ги под карантина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 09.11.2016Коментари (1)6133
© Монитор
"В лагера в Харманли има десетки случаи на тропическата болест лайшманиоза и стотици заразени от краста. Затова настоявам за спешно поставяне на бежанския лагер в Харманли под карантина", заяви взам.-председателят на общински съвет Светлана Николова.

"Поисках преди време официална проверка от Министерството на здравеопазването в РПЦ в Харманли, но такава не е направена и досега. Заради множеството сигнали от медици направих собствено проучване", каза още Николова.

Само в рамките на един ден тя е заснела 16 обитатели на центъра, които имат язви по ръцете и краката. "Веднага след това изпратих снимките на известен специалист, светило по паразитни и тропически заболявания в България, който ме информира, че това на снимките е кожна лайшманиоза. В България досега се среща само висцералната форма на заболяването, кожната е непозната. Тя се причинява от тропически насекоми", допълни Николова.

Пред "Монитор" тя отказа да разкрие името на лекаря, който е потвърдил заболяването по снимките. Тя уточни, че става въпрос за кожна лайшманиоза, известна като "тропическа язва", "Алепска пъпка", "Бяла проказа". Наричали я още "Злото от Алепо".

Характеризира се с язви, които причиняват отпадналост и болезнени сърбежи.

"Сред бежанците има случаи на кожна лайшманиоза, но тя трябва да се дигностицира от лекара в Разпределително-приемателния център в Харманли. След това случаите трябва да се изпращат за лечение в специлизираната клиника по тропически болести в Пловдив". Това съобщи д-р Станимира Тананова, зам.-управител на Регионалната здравна инспекция в Хасково - РЗИ.

Според РЗИ обаче лайшманиозата не попада всписъка на опасните заболявания, които те са длъжни да следят и контролират по разпоредбата, известна като "Наредбана 21". Сред тях не попадала и крастата, за която също се твърди че е пламнала сред бежанския център.

От началото на годината досега има само 3 официално регистрирани случая на лайшманиоза в Хасковско. И трите случая са от чужденци, търсещи временно убежище в България. Два от тях са били в центъра от затворен тип в Любимец. Един е именно от РПЦ-Харманли, който е от отворен тип. Това означава, че чужденците се движат свободно из града. Тъй като тово са предимно млади мъже, много от тях контактуват с местните проститутки.

"Ако се докаже, че има такива зарази освен бежанския лагер ще пламнат и ромските махали. След това и целия град", втрещени са местни жители.

Лайшманиозата се развива при по-топло време, тъй като е тропическа болест. Зимата е много удобен период да се излекува и да се спре масовото й разпространение, смятат медици.

Разпространител са тропически насекоми, но в България тази роля могат да изиграят пясъчните мухи и т. нар. папатаци.

Досега управата на лагера в Харманли категорично е отричала, че сред обитателите има преносители на заразни болести.

Общинската съветничка Светлана Николаева е и журналист. В Харманли обаче тя е известна със симпатиите си към националистически формации. Неведнъж е била упреквана, че спекулира по темата с бежанците.

"В никакъв случай проучването ми не е предизборно. Започнах работа по него още преди първия тур на изборите. Оповестих съмненията си, защото смятам, че в лагара стават ужасяващи и наистина опасни за целия град неща", каза Николова пред "Монитор".

"В лагера в Харманли няма нито един потвърден досега случай на лайшманиоза или краста. Всички кожни обриви по кандидатите за убежище в РПЦ-Харманли са причинени от лоша битова хигиена. Всеки път при съмнения за заболяване нашите лекари изпращат чужденците при кожни специалисти. Няма място за тревога и паника", коментира по-късно временният началник на лагера в Харманли Димитър Захариев. 

Според него дори случаят от лятото, който е влязъл в регистрите на РЗИ като заболяване от лайшманиоза в Харманли не се е потвърдил. 

"От специализираната клиника в Пловдив пациентът се върна с диагноза за друго кожно заболяване, не толкова опасно и не заразно", допълни Димитър Захариев. Според него в момента в РПЦ в Харманли има настанени около 3000 чужденци. Прави се всичко възможно да им се осигурят поносими битови условия. Огромен проблем обаче бил нежаланието им да чистят помещенията и да спазват лична хигиена.



Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Типично по комунистически, правителството и министрите лъжат и потулват случая.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Български национален отбор по футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
Зима 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: