ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ще стане ли мол "Марково тепе" сграда на годината?
Автор: Мариана Панчева 15:42 / 21.11.2016Коментари (2)7423
Номинираха мол "Марково тепе" в националния конкурс "Сграда на годината", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Най-новият търговския комплекс в града под тепетата се бори за приз в категорията "Търговски сгради" с още 5 комплекса от цялата страна.

В обосновката за номинацията на мол "Марково тепе" пише следното:

Парцелът, в който е построен, е с площ 8 500 кв.м. Общата разгъната застроена площ е 56 000 кв.м, разположена на 4 подземни и 4 надземни нива.

Отдаваемата търговска площ e 21 000 кв.м. Сградата предлага удобен външен паркинг, както и вътрешен, разположен на четирите подземни нива, с паркоместа за 560 автомобила.

Молът е проектиран така, че да осигурява оптимална циркулация на посетителите и видимост на търговските обекти. В новия проект на сградата са предвидени фунционални промени на търговските етажи, реорганизация на търговските обекти и клиентския поток. Променя се очертанието на търговските алеи, конфигурацията на площите за отдаване под наем, разположението на вертикалните комуникации в главния атриум и обособяването на кино комплекс.

В четирите подземни етажи промяната касае премахването на панорамните асансьори, премахването на два от четирите асансьора в основното ядро и обособяване на технически и служебни помещения за нуждите на сградата.

Част от паркинга се отделя за търговски обекти с площ от 2600 кв.м. с директен достъп от пасажа и вертикалната комуникация. Не се променя организацията на движение и паркинга, достъпът по рампите и другите вертикални комуникации. Запазват се съществуващите инсталации.

Партерното ниво е разположено на 7500 кв.м застроена площ, от които 4500 кв.м отдаваема търговска площ. На партерните нива, с цел обособяване на големи наематели, които генерират солиден и траен трафик, се организира еднопространствена търговска алея с покривно осветление и основни комуникационни ядра в двата края, както и необходимите евакуационни пътища.

Намалява се големината на главния атриум и с доближаването на ескалаторите до основната алея се осигуряват допълнителни търговски площи и се подсилва трафика в основната алея.

Ниво +1 е разположено на 8000 кв.м застроена площ, от които 5500 кв.м отдаваема търговска площ. В западния край на сградата, над рампите за подземния паркинг, се обособява междинно ниво, където се разполагат офисите на управлението на мола. Те имат директна връзка с търговската алея на партера.

С цел увеличаване броят на тоалетните за посетители, на партера се премества локацията на санитарните възли, увеличава се и площта им. Добавя се и помещение за преповиване.

Продължавайки идеята за еднопространствен мол, в северната част, около главния атриум се развива Food-Court-а с обектите за бързо хранене. Външната тераса по основния проект се увеличава, като има директна връзка със зоната за сядане. Обособява се ресторант с по-високо ниво на обслужване, към който се отделя външна покрита тераса. Ниво +2 е разположено на 7500 кв.м застроена площ, от които 4300 кв.м отдаваема търговска площ и 900 кв.м озеленени тераси.

На това ниво се разполага и касовата зона на кино комплекса. Кинокомплексът се състои от две части, връзката между които се осъществява през мола. За разполагане на киносалоните в съществуващата монолитна конструкция са предприети конструктивни промени, като част от залите се изпълняват с метална конструкция. Кинокомплексът предлага общо 6 зали, една от които е IMAX зала с огромен екран, 288 удобни кожени кресла и най-новата озвучителна система от последно поколение IMAX® ® Immersive sound.


Етажът кинокомплексът дели с голямия фитнес център, предлагащ зали на две нива. Ниво +3 е разположено на 5200 кв.м застроена площ, от които 4500 кв.м отдаваема търговска площ и киносалони, както и 3100 кв.м тераси.

Откритата зона се приобщава към общото пространство на мола и завършва с покривно остъкляване - преход между двата затворени обема.

Външната тераса и покривно озеленяване се запазват, като към площта на зеления покрив се прибавя и площта на покривните остъклявания според новото функционално решение.



Още по темата: общо новини по темата: 75
22.09.2022 »
10.01.2022 »
17.09.2017 »
15.09.2017 »
28.08.2017 »
17.08.2017 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Тя толкова време се строи тази сграда, че не сграда на годината ами сграда да десетилетието трябва да стане :D
+6
 
 
Така и не отидох там. То е някаква лудница и някакви псевдо пловдивчани с новите катове и грим на кило ходят само да ги видят...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: