ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивската ПГЕЕ с дуална система за обучение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 22.11.2016Коментари (1)4748
©
Бивши и настоящи ученици от
ПГЕЕ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Дуалната система за обучение вече прави своите първи, макар и плахи крачки в българското образование. На метода за обучение на две места - в училище и в реална работна среда, в Европа отдавна се гледа като на важен механизъм за справяне с младежката безработица. 

Сред страните, в които тази идея се практикува и отбелязва изключително добри резултати, неслучайно са едни от онези с най-добри показатели в образованието - Германия, Австрия, Франция, Китай, Унгария, Дания и др.

Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив е едно от учебните заведения в България, което първо въвежда дуалното обучение. Основният стремеж на ПГЕЕ винаги е бил да успее да предостави на своите ученици възможност за добра подготовка и така да им осигури качествена реализация на пазара на труда.

Училището участва в много проекти и създава стабилни партньорски отношения с едни от най-популярните компании у нас: "БТЛ Индъстрийз АД", "Инженеринг ЕОOД", "EVN - България ООД", "АББ България ЕООД" - Клон Раковски, "Скейл фокус АД", "Ай Ти Дабълю Испраконтролс България ЕООД", "Изоматик Комплект ООД", "РГБ и Изот сервиз ООД", "Евроуеб ООД", "Имеса БГ ООД", "Вискомп ООД", "КЦМ АД", "Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД", "Асел ООД", "ПИ ЕС ЕМ Електрик ЕООД", "N3 Цифрова телевизия и интернет", и др. Целта на партньорството с тези компании е възпитаниците на гимназията да приложат теорията на практика, в реална работна среда.

Основната идея на ръководството, в лицето на г-жа Анастасова и инж. Елена Динчийска, както и на целия колектив на гимназията е да обучат своите ученици на високо професионално ниво, за да бъдат те информирани за своята професионална насоченост и да могат да взимат адекватни решения, относно бъдещето си. 

ПГЕЕ вярва и в значимостта на отношенията и постоянната връзка родители-училище-бизнес и за това дава възможност на бизнес компаниите да вземат участие в регулярни родителски срещи, на които те разказват на учениците и техните семейства какво могат да предложат на сериозните млади хора, имащи желание да работят и да се развиват в България.

ПГЕЕ - гр. Пловдив работи усилено върху това да успее да удовлетвори изискванията на своите фирми партньори за създаване на качествени млади кадри, като осигури практика на своите ученици, в тези фирми, от екипа на които учениците имат реален шанс да станат част. Това, разбира се, е дългосрочен проект, за който се изисква строго обмислена организация и внимателно планиране. 

Заедно със своите фирми партньори пловдивската гимназия организира и различни инициативи - "АББ България ЕООД - Клон Раковски", например е организатор на състезание за учениците от специалности Електрически инсталации и Електрообзавеждане на производството, а "Монди Стамболийски" създава извънкласната форма на обучение "По пътя на хартията". 

Фирма "БТЛ Индъстрийз" АД пък дарява на гимназията иновативен уред за физиотерапия - BTL-4000 Topline, който се използва от учениците със специалност Микропроцесорна техника за лабораторни упражнения, каквито иначе училището не би могло да провежда.

Желанието на всички тези компании е да подкрепят младите хора в България и да им покажат пътя на професионалното развитие. Заедно с ПГЕЕ те се борят да подобрят способностите на учениците, да осигурят съответствие между техните умения и нуждите на бизнеса и така страната ни да се превърне в едно по-привлекателно място за живот за младите хора.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е голяма грешка. Завърших ТЕТ-а и се радвам, че се махнах. Същите тези "фирми и компании" изобщо не се занимават с учениците и не им дават истински важните неща в професията. Също така и се ходи по тези "фирми и компании" много рядко, тъй като на тях просто не им се занимава с бъдещите им колеги. А и поколенията (наборите), които идват в ТЕТ-а са от зле - по-зле. Те не ходят на училище или ако ходят, са зомбирани и изпълняват всичко дословно и нищо повече - нито емоция, нито нищо. Тези "фирми и компании" буквално се подиграват на учениците и в крайна сметка в общия случай се научава едно голямо нищо. А организацията в ТЕТ-а е на страшно ниво. Буквално. Жалко. Дано осъзнаят, че учениците на гимназията сега едвам завършват годината (без значение от собствено желание или от натовареност на програмата), а какво остава за по-нататък... Та тази година до 24 Юни не беше сигурно ще има ли дипломиране (на 27 Юни), или не. Нещо, което се тръбеше още от преди 3-4 години, че ще е така. Тези в Техническия не знаеха, че ТЕТ-ът планира дипломиране в Аулата им. Докато това ръководство на гимназията си стои по постовете, нашето любимо училище ще продължи да запада.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: