ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
3 дни учениците ще работят срещу заплащане, а 2 ще учат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:02 / 24.11.2016Коментари (10)13699
©
От началото на 2017 г. стартираме български вариант на досегашния проект ДОМИНО по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" с финансиране за бизнеса, който предвижда три дни в седмицата учениците да работят срещу заплащане и два дни да учат. 

Това обясни вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева на среща с учители и ученици в Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Варна.

С оглед на съвременните реалности професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители. 

Трябва да се търсят дългосрочни партньорства с фирмите, да кандидатстват по проекти за обновяване на материалната база, да предлагат по-привлекателни специалности и съвместими учебни планове, да се съобразяват с пазара и да рекламират по-агресивно своя продукт.

Според Кунева е налице парадокс - има безработица, бизнесът се задъхва заради дефицит на кадри, а в същото време професионалните училища се опразват за сметка на езиковите. Системата обаче не може да се регулира със санкциониращи административни мерки, а с добро менажиране, с повече учебни практики, с покачване престижа на търсените професии и тясна връзка с бизнеса и неговите реални потребности, каза министърът.

По думите й професията готвач е хит за учениците. Готвачите са изключително търсени и добре платени в ресторантите, затова расте и интересът към професията. Телевизионните предавания за готвене допълнително предизвикват още по-голям интерес сред учениците и родителите.

Демографският срив, остарялата материална база, трудностите при осигуряване на индивидуални работни места за производствена практика на учениците и слабият интерес у подрастващите към водещи сектори като туризма, бяха формулирани като основният препъникамък пред развитието на професионалното образование. 

С промяната в Закона за професионалното образование са направени две важни положителни стъпки, а именно: олекотяване на държавните зрелостни изпити и увеличаване на часовете по практика за сметка на теорията, каза министър Кунева. През 2017 г. ще се даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след 7, и след 8 клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения у подрастващите и да съумее да ги задържи в България, коментира още тя.

В професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Варна, се подготвят висококвалифицирани специалисти в областта на туризма и ресторантьорството. Обучението се осъществява в три професионални направления: "Хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг", "Хранителни технологии", "Пътувания, туризъм и свободно време".

Гимназията разполага с много добра съвременна материално-техническа база, в която се обучават 920 ученици в 37 паралелки и работят 71 учители. Учебната практика се провежда в учебни кухни, кабинети по сервиране и на реални работни места, а производствената - в реномирани хотели и заведения за хранене и развлечение. По традиция летният производствен стаж на учениците се провежда в България, но и в Германия, Франция, а от лятото на 2016 г. и в Испания.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мрънкалници, вечно сте недоволни. Става въпрос за професионалните гинмазии.
Aнонимен
на 24.11.2016 г.
0
 
 
Я не сакам да работя ,сакам да клецам .
0
 
 
Направо ще преучат! И какво ще работят?
0
 
 
Нека и политиците да са на този режим !
0
 
 
майка ви долна и децата ни ще експлоатирате ще им плащате за да им облагате и тяхното заплащане с данък чудите се от къде да крадете вече кучко Кунева като се махнеш от този пост нищо хубаво не ти пожелавам нито на теб нито на другите най тежката клетва да ви се стовари на главите продажници цял народ продадохте
0
 
 
Аз викам 5 дена да си работят и хич даже да не си учат."Толкова свободни работни места има...няма кой да работирџ?Ѓ"Извинявам се ама по-голяма ПРОСТОТИЯ от тази не съм чувала
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: