ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Катастрофираш с летни гуми през зимата, глобяват те до 2 бона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:18 / 29.11.2016Коментари (22)6533
© Plovdiv24.bg
КАТ да ни дере с до 2 бона глоба, ако направим катастрофа през зимата и сме карали с летни гуми. Това обмислят да предложат в парламента експерти по пътна безопасност, които вече подготвят новите текстове в закона.

Според сега действащите правила зимните гуми у нас не са задължителни. Очакваше се след промените в Закона за движение по пътищата да се налагат глоби на шофьорите, които в заснеженото време карат с летни гуми. Заради липсата на дефиниция какво е зимна и какво е лятна гума обаче промените се забавиха.

В настоящето актуално издание на Закона за движение по пътищата, в сила от 20 октомври 2006 г. няма конкретен текст, регламентиращ използването на специални зимни гуми (т. нар. тип M+S) от водачите на моторни превозни средства.

В глава седма, където са регламентирани нарушенията и наказанията е записано, че водачът на МПС се наказва с глоба 50 лв., ако "управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми". Минималното изискване за дълбочината на протектора на гумата е 1,6 мм.

Логично е, че автомобил с летни гуми с дълбочина на протектора, близка до тази, която е записана в закона, е, меко казано, труден за управление при зимни условия.

Глобата според катаджиите не притеснява шофьорите и именно поради тази причина почти всеки втори водач е неподготвен за зимата и кара колата си със стари галоши, които в повечето случаи дори са летни.

Според експерти обаче това само може да доведе до още жертви на пътя. Затова те подготвят предложение, с което дори да бъде налагана солена глоба на водачите, които не са оборудвали автомобилите си с необходимите гуми за зимните месеци, пише "Монитор".

"В Австрия карането със зимни гуми, чийто грайфер е поне 4 милиметра, е задължително през студените месеци. Глобата е 35 евро. А при катастрофа може да достигне до 10 хил. евро", обяснява Игнат Арсенов, изпълнителен директор на Европейския потребителски център - България.

Той даде пример и с много други европейски държави, където карането със зимни гуми е задължително и също се налагат сериозни санкции. Сред тях са Латвия, Естония и Финландия. В Швеция също има подобни изисквания. Според него е редно и в България да се въведе тази практика.

"Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия", обясни пък шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Източник: dnes.bg



Още по темата: общо новини по темата: 474
20.04.2017 »
20.04.2017 »
20.04.2017 »
19.04.2017 »
18.04.2017 »
12.04.2017 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ехе ще налагат глоби от 2 бона ако караме в заснежено време... Ами ако заснежи след като вече сме излезли с летни гуми, тогава кво правим. Хубаво слънчево топло време отивам на екскурзия в чужбина някъде на юг, връщам се в България тука зима вдигат ми палка и ме питат що съм с летни гуми, да си носа зимните гуми в багажника за всеки случай ли...??? Ммм ко прайм? :D :D :D --- Господин Игнат Арсенов директор на незнам си къв си център да не ни обяснява какво е в Австрия защото двете държави България и Австрия не могат да се сравняват по нито един параграф. Заплатите ни не са еднакви с тези на австрииците, така че тези глоби от по 10 000 за тях може и да не са проблем. Ама то си е малоумие на управляващи ако го приемат това. Да сравняват България с Австрия .... идиоти
0
 
 
Защо до 2000, а не до 3000 или до 5000? Не се научиха, че зад всяка цифра трябва да има обосновка!
+1
 
 
Австрия е по-близо до нашите условия, но и от нея не следва като папагали да копираме закона. Едно отиване от Пловдив до София и може 2 пъти да се промени обстановката и пътят да е отначало сух, после заснежен, после мокър и накрая пак да е сух, също така и температурите да се променят. Ами да се премине през Шипка или Хаинбоаз? Във всички случаи можеш да караш със зимни гуми, но чак да е задължително? Мирише ми на лобизъм. По мое скромно мнение най-добре е при температури около 0 градуса и минусови температури да се кара със зимни гуми за по-добра безопасност на шофирането. Разбира се, нещата опират и до финансови възможности за шофьорите. Другият въпрос е като си купиш 4 зимни гуми, да намериш подходящо място да оставиш на съхранение летните гуми. За болшинството шофьори това също си е главоболие. От друга страна това проблемче отваря възможност за частния бизнес да прави парици. Ако човек разполага с подходяща барака или помещение, за определена невисока сума би могъл да събира и съхранява гумите на немалко свои клиенти.
+1
 
 
Балтийските и Скандинавските страни могат да имат различен поглед върху зимната обстановка.Нека се поучим от страните които са на север от нас до тези страни.Нека някой да цитира как е в Румъния,Словакия,Полша,Чехия,Унгария,Австрия,Герма
ния или бивша Югославия...не да ми дават за пример страни от Северна Европа. Нека обяснят и колко ще е глобата за Тир-ове,Автобуси,Камиони и прочие...за зимни гуми,като такива за "тях" все още не са измислени.
+1
 
 
Аборигените не могат да измислят закона правилно. Такава глоба трябва да има, ако ИМА сняг, виновния за ПТП-то е бил с летни гуми, без значение от грайфера, или със зимни, но с недостатъчен грайфер. Какво толкова има да мислят тези маймуни? В Пловдив има снежна покривка около 72 часа годишно, както и на много други места, смятам че по желание човек трябва да може да си прибере автомобила през това време, а останалото да си шофира с летни гуми, с добър грайфер. Казвам го от опит с лек автомобил, товарни не съм шофирал. На утъпкан сняг, както и на лед, съм поднасял сериозно и с летни, и със зимни гуми, и с АБС/тракшън контрол, и без, и всички комбинации между тях. Включително И нарочно извън града, като няма трафик, за да тествам резултатите. Между зимна и лятна гума в много добро състояние, в магазина и от КАТ могат да ви уверяват, че има разлика, но разлика няма. Не и на пътя. Поднесеш ли, разчиташ единствено на реакцията си, и евентуално ако имаш система против поднасяне на автомобила, ако ще и да си с чисто нови зимни гуми. Това е. А те искат да го направят, като си с летни, Ноември в Пловдив да видяхте натрупал сняг по пътя?, няма и да видите..., като е мокро но без лед и сняг, и си с летни гуми, и Любчо наркомана те изпраска с едно ауди 3 тона, хиените от КАТ да ти искат един тлъст подкуп, за да не платиш 2 бона. Ако искате го асимилирайте, ако искате ревете, реално си е точно така.
0
 
 
Който знае да каже : от 1лв , до 2000лв ли е глобата ? И как ще се преценя колко да е ? А ще може ли да се пазарим с катаджиите?
+1
 
 
А ако катастрофираш през лятото със зимни гуми - колко ще е глобата?
+2
 
 
Каква е зимата в "Латвия, Естония и Финландия" и каква у нас? Сравнението е меко казано неуместно и цели лобизъм. Защо не се сравнява със страни на нашите географски ширини - Италия, Испания и Франция.
ок сам и слушам това http://m.dir.bg/new_song_open.php?sid=41909
на 29.11.2016 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: