ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Свършиха ли специалистите в Пловдив? Сериозни западни фирми "внасят" персонал от Монтана, Ловеч, Сливен и дори от чужбина!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:18 / 06.12.2016Коментари (56)20782
©
Стратегическа инициатива за наемане на работници за индустрията в "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ от населени места с висока безработица извън област Пловдив обявиха пет индустриални компании на пресконференция днес в БТА-София. Кампанията започва с Монтана, Ловеч, Сливен, Бяла Слатина и Стамболийски и ще продължи с други 15 града в страната и чужбина.

"Над 5000 работници са необходими на предприятията в ТИЗ през 2017 г.", съобщи инж. Пламен Панчев, председател на "Клъстер Тракия икономическа зона". 

В тази цифра се включват приблизително: 600 специалисти с висше образование и 1000 средни специалисти. За да посрещнат растящата нужда от кадри, едни от най-големите инвеститори в страната като "Сенсата Технолоджис България", "АББ България", "Белла България", "Кауфланд България" и "Либхер Хаусгерете - Марица" се обединиха около концепцията за търсене на кадри не само от цялата страна, но и от чужбина. 

Инициативата започва с информационна кампания, като свободните позиции в Пловдив се обновяват постоянно. Информационни дни на кариерата са следващата стъпка, като работодателите ще представят както отворени позиции в предприятията си в региона на Пловдив, така и възможностите и условията за трудова миграция и ще могат да се срещнат с местните общности, за да инициират процеса по подбор на персонал.

Първият етап ще обхване следните градове: Монтана, Ловеч, Сливен, Бяла Слатина и Стамболийски. Градовете са избрани на база ниво на безработица, налични квалификации у безработните лица и потенциал за преместването им в Пловдив. 

"Община Пловдив от своя страна има готовност да осигури достатъчно места в училищата и детските градини за записване на децата при преместване на цели семейства", допълни Стефан Стоянов, заместник-кмет "Образование и бизнес развитие". 

"Пловдив се наложи като индустриален лидер в страната и продължава да привлича нови инвестиции от цял свят. Ние в Пловдив работим по различни програми, които подпомагат образователната система, включително програма за дуално обучение, чрез образователно-индустриален борд, инициатива на община Пловдив, Министерство на образованието и науката, "Индъстри Уоч" и "Клъстер Тракия икономическа зона". Целта ни е да помогнем на образователната система да се реформира по-бързо и да подготвим повече квалифицирани кадри. Тези процеси отнемат повече време, затова подкрепяме инициативата за привличане на таланти в региона и сме готови да работим за това".

"В Тракия икономическа зона е изготвен и проект за жилища за индустриални работници", допълни инж. Пламен Панчев. 

Програмата цели да насочи вниманието към регион Пловдив и възможностите за работа и живот там. През последните години "Тракия икономическа зона" се превърна в една от големите индустриални зони в Югоизточна Европа. Постоянно навлизащите нови инвеститори имат нужда от допълнителен човешки капитал и от привличане на таланти. Заплащането в редица сектори вече е атрактивно не само за страната, но и за чужбина. Затова вторият етап на кампанията ще обхване Молдова, Украйна, Македония, Северна Гърция и др. 

Чавдар Каменов, оперативен мениджър на "Сенсата Технолоджис България", сподели, че компанията има 2800 служители в България в момента, като плановете са броят им да се увеличи до 4000 в следващите години. 

"Търсим дългосрочни решения - налага ни се да мислим 5-10-15 години напред", заяви той.

Елза Маркова, изпълнителен директор на "Белла България", изтъкна, че и сега всяка компания има целенасочена политика за кадрите, но ТИЗ ще продължава да се развива, за да привлече един от големите миграционни потоци на работници в страната.

Уве Чирнер, управител на клон Раковски на "AББ България", потвърди, че с 1600 работници в производството на компанията в Пловдив то е от изключително значение за групата в европейски мащаб. Employer Branding, или изграждане на работодателска марка е нещо, в което компанията влага усилия, за да привлече кадри.

"Кауфланд България" оперира чрез 56 обекта в цялата страна, като предстои да открият 10 нови през 2017. Емил Димитров, директор направление "Логистика", изтъкна колко важен за бизнеса на Кауфланд е централният склад в Пловдив, който е оборудван с последна дума на техниката: 

"Нашата стратегия е насочена към растеж, и затова подкрепяме инициативата и смятаме, че за изпълнение на нашите стратегически задачи ще можем да успеем, ако работим заедно с всички в ТИЗ."

Григор Ендрев от "Либхер - Хаусгерете Марица" сподели подкрепата си за проекта: "Вярваме в тази инициатива и сме уверени, че общите ни усилия ще доведат до видими резултати".



Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кондуктори - 600 лева. Работници в хранителни магазини - 600 лева. Оператори на ЦПУ машини, технолози, конструктори и инженери - 600 лева. Успех. От другата страна пък за програмисти обявяват от 1200 до 2500 лева в Пловдив, а тези по кол центровете взимат над 1000 лева.
0
 
 
Вие първо се научете да пишете грамотно, пък след това искайте високи заплати.
0
 
 
Ако заплатите бяха като за специалисти нямаше да се налага да ги търсят а щяха до имат право на избор.
+4
 
 
Свършиха балъците! И като докарат народ от Монтана, Ловеч, Сливен, Бяла Слатина и Стамболийски, те ще са едни специалисти - стой, та гледай!
+8
 
 
Като им трябват специалисти да плащат като на такива...ако искат и от Азия да си ги карат....
+8
 
 
Не е добра идея северо-западнала България да се обезлюдява още повече, чрез вътрешна миграция. Да бяхте строили цехове там! От Видинско и Монтанско и малкото останали читави хора като се преселят насам, тези региони ще станат анклави на "тъмнозеленичките" събратя. Там дори има и достъп до пристанища, а една магистрала София-Враца, ако беше построена, щеше да се стига за 1 час до столицата...
0
 
 
по добре глад за специалисти отколкото куп безработни специалисти :) новината е добра а червените тролове скимтят ли скимтят :) .... те милите много мразят някой да печели повече от мизерните им стотинки плащани за осиращ пост :)
+3
 
 
Навремето един от бившите ми чорбаджии много обичаше да си фантазира как ще вкара китайци да му бачкат за без пари, От тогава през България минаха и китайци, и сирийци и афганистанци, но не знам защо никой не пожела да остане тук. Затова вече чорбаджиите започнаха да си фантазират как ще наемат някой от Симитли да им бачка за без пари. Само че това че си от Симитли не означава, че си идиот. Но моите приятели чорбаджиите си въобразяват, че така ще ни манипулират да продължим да им бачкаме за без пари.
+9
 
 
докато търсите хигиенист с професионална книжка англииски икомпютърна грамотност да работи по 20часа за 700лв ще е така !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: