ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Председателят на Общинския съвет прие делегация от Шанхай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:22 / 09.12.2016Коментари (0)3440
©
Дългосрочно развитие на взаимоотношенията в областта на бизнеса и културата между Пловдив и Шанхай обсъдиха председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова и водената от Ли Минг, член на Шанхайския общински конгрес и на комисията по бюджет към конгреса, делегация, която посети Пловдив днес.

"За нас е удоволствие да ви посрещнем в най-стария жив град в Европа. Мога да споделя, че през последните няколко години Пловдив е насочил своето внимание към градовете от Китай. Имаме засилено сътрудничество между нашите две страни в областта на бизнеса, на културата, на туризма. Един от акцентите във външната политика на Община Пловдив и Общинския съвет Пловдив през последните години е именно развитието на взаимоотношенията ни с Китай.

От 2013 година сме побратимени с мегаполиса Шънджън, което позволи на община Пловдив да изгради свой офис там, чрез който да представи директно пред китайския капитал възможностите за бизнес в Пловдив и областта. През 2014г. китайският бизнес гостува на Пловдив, когато 50 от големите китайски компании се срещнаха с пловдивския бизнес по време на икономически форум. 

Имахме редица прояви и в културната сфера, като например изложбата "Шанхай в моето сърце", която гостува на Пловдив. Това лято бяхме посетени и от друга делегация, водена от Джоу Уенджун, член на Националния конгрес", сподели председателят на Общинския съвет.

"Бях в Пловдив преди 10 години и идвайки сега, мога да кажа, че градът е много променен. Определено е израснал в икономическо отношение", сподели първите си впечатления от Пловдив Ли Минг. 

Той сподели, че има потенциал за развитие на взаимоотношенията между Пловдив и Шанхай. 

"Ние сме концентрирали своите усилия в посока строеж и развитие на хай-тек индустриални зони, като местната управа инвестира сериозни средства в тях, които после си връща под формата на данъци", сподели Ли по време на срещата. 

Членът на бюджетната комисия на Шанхайския общински конгрес попита дали Пловдив прави подобен тип инвестиции. Председателят на комисията по бюджет и финанси към Пловдиския общински съвет Спас Гърневски сподели, че все още няма специфични финансови инструменти, които да бъдат директно насочени към подобен тип хай-тек зони, но бъдещото развитие на града неминуемо ще наложи това. 

По думите му икономическата структура на града се променя коренно през последните години, като вниманието на местната управа се насочва към развитието на IT сектора, аутсорсинг индустрията, "Тракия - икономическа зона". Той попипа какъв е принципът на формиране на местния бюджет в Шанхай и в Китай като цяло. Бюджетирането е на три нива - държава, провинции, град. Има различни типове данъци съобразно ниво на което се прави бюджетът, като например този, с който се облагат индустриалните ни зони остава директно в Шанхай, отговори Ли.

Пламен Панчев, съуправител на "Тракия икономическа зона" сподели, че зоната е една от най-интензивно развиващите се индустриални зони в Източна Европа и част от инициативата "16+1" - платформа на взаимодействие между Източна Европа и Китай.

"Провели сме много срещи и в Шанхай с Агенцията за инвестиции, която няколко пъти посети и Пловдив", уточни Панчев. 

Има какво още да се желае по отношение на инвестициите от Шанхай, тъй като политическите връзки са на едно високо ниво, сподели Кръстьо Белев от своя страна. Все пак той сподели, че инвестиция в размер на 40-50 млн. долара е била направена в областта на селското стопанство от държавна китайска фирма, която е закупила земя и селскостопанска техника в Пловдивска област.

Димитър Чолаков попита как Шанхай се справя със своя транспорт, как е структуриран, има ли дотации от местната власт.

"Шанхай е 24-милионен град и задръстванията са неминуеми. Освен автомобилният транспорт ние сме изградили 400 км. метро, което ще бъде удължено в следващите 5 години с още 100 км. Инвестицията е огромна,а в момента приходите покриват разходите, които се правят за поддръжка. В последно време скорост набира предвижването с велосипеди, които гражданите могат да наемат, за да се придвижат от едно място до друго. За тяхно улеснение има мобилно приложение, което показва къде има станции за отдаване на велосипеди под наем. Шанхай подпомага пътуване на хората на 65-годишна възраст с определени суми", обясни гостът от Шанхай.

Общинският съветник и зам.-председател на Общинския съвет Пепа Деведжиева поиска да разбере колко е финансовият ресурс, който Шанхай отделя за своята администрация. Шанхай е многомилионен град и за да получават неговите жители качествени услуги е необходима администрация. Местната власт е фокусирала своето внимание в три основни услуги за гражданите - повишена медицинска защита, безплатно 9-годишно образование и специфични услуги за хората над 65 години, обясни Ли.

Зам.-председателят на постоянната комисия по "Бюджет и финанси" Петя Манева се поинтересува как е структурирано здравеопазването. Ли отговори, че общинските болници са многопрофилни и целта е да обхванат цялото население, като таксите които се плащат от гражданите са минимални. На следващо ниво са вече специализирани болници, които мога да бъдат и частни.

Общинският съветник Костадин Гаров поиска да разбере как Шанхай успял да интегрира транспортната технология МАГЛЕВ т.нар магнитна левитация, която позволява придвижване и управление на транспортно средство. Ли сподели, че в момента приходите покриват разходите, но инвестицията за разработването на тази технология е била огромна, но там където минава линията вече има завишаване на цените на имотите.

Председателят на Общински съвет се съгласи, че предстои още по-голяма динамика в развитието на взаимоотношенията и предвид факта, че Пловдив ще е Европейска столица на Културата 2019 г. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: