ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МВР Пловдив с много важни съвети към велосипедистите в града ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:59 / 15.12.2016Коментари (19)9795
© Plovdiv24.bg
Независимо от влошаването на метеорологичните условия и настъпване на есенно-зимния период, в Пловдив се наблюдава активно използване на велосипедите като средства за придвижване. С цел предотвратяване на пътнотранспортния травматизъм и гарантиране живота и здравето на всички участници в движението Областната дирекция на МВР припомня основните правила за движение по новоизградените велосипедни алеи на територията на град Пловдив. 

Съгласно Закона за движение по пътищата велопътеките са сигнализирани с пътни знаци и хоризонтална маркировка, които следва стриктно да се спазват. 

При пресичане на кръстовища по трасетата на велоалеите, които са регулирани със светофарна уредба, колоездачите трябва да се съобразяват единствено с подаваните светлинни сигнали на допълнителната секция за тях. 

Преди преминаването през кръстовища, сигнализирани с обособени велопътеки, е задължително колоездачите да спрат и да преминат през кръстовището, когато няма автомобили. Недопустимо е пресичането на кръстовищата да се извършва без спиране и без съобразяване с другите участници в движението. 

При преминаване на велоалеи през автобусни спирки на платното за движение е задължително колездачите да спрат на обособените места и да преминат безопасно през автобусната спирка, когато няма автобус. 

В зона, сигнализирана като "споделена за велосипедисти и пешеходци", е необходимо велосипедистите да се движат с повишено внимание, намалена скорост и съобразявайки се с пешеходците.

Препоръчително е деца под 12 години да управляват велосипеди в паркове и отделни места, извън трасетата по уличната мрежа, а при необходимост - да бъдат съпроводени от родители или близки, които да разясняват безопасните условия за движение по велоалеите и спазването на Закона за движение по пътищата. 

При движение по пътищата, отворени за обществено ползване всеки велосипед трябва да има изправни спирачки; звънец; устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; бели или жълти светлоотразители или светлоотразителни елементи отстрани на колелата.

ОД МВР Пловдив апелира към всички участници в движението - водачи на МПС, велосипедисти и пешеходци, да проявяват необходимата толерантност и отговорност към спазване на правилата за пътна безопасност, за да бъдат гарантирани здравето и живота им.


Още по темата: общо новини по темата: 142
09.03.2024 »
13.09.2023 »
13.06.2023 »
20.01.2023 »
22.10.2022 »
03.10.2022 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Аз държа да припомня, че велоалеите по Източен и Мария Луиза са еднопосочни от двете страни на булевардите и е проблем за нормалното движение, когато някой се движи от грешната страна.
0
 
 
А за пешеходците, които изкачат върху велоалеите или дори понякога си крачат гордо по тях, при наличието на 3 пешеходни тротоара (на бул. Македония например) няма ли съвети от МВР и към тях?
0
 
 
Тоя пост ме кара да спазвам правилата.
0
 
 
За съжаление е пълно с велосипедисти, които карат по пътното платно въпреки че на метри от тях има велоалея. Много често го забелязвам това поведение по бул. Източен например или Марица Юг. И друго..... в Правилника за движение по пътищата има ясно разписани правила за преминаване през кръстовище регулирано със светлинна сигнализация (т.е. светофар). Нека от КАТ да хвърлят малко разяснение има ли право велосипедиства да се вре и муши измежду колите докато те изчакват за зеления сигнал. Това ваши и за мотоциклетистите. Онзи ден един такъв велосипедист се навря в междината която се отваря между автобуса и тротоара и в този момент светна зеленото при което шофьора на автобуса потегли и тръгна да прави десен завой. Добре че един от пътниците реагира, извика на шофьора и той моментално "закова" автобуса. Но ако го беше блъснал и го беше убил кой щеше да е виновния? Велосипедиста между другото продължи мина си от дясно на автобуса все едно че нищо не беше станало. И тук питам органите на КАТ, какво казва правилника за това поведение?
+1
 
 
1ви съвет: "За малко съм" е с предимство при паркиране върху велоалея. Заобикаляте, като се включвате в лентата с автомобили, движещи се с несъобразена скорост :D
0
 
 
АЗ СЕ СТАРАЯ ДА СПАЗВАМ НО ДРУГИ НЕ МИ ПОЗВОЛЯВАТ ТОГАВА КАКВО ПРАВИМ
+2
 
 
Не да го буат, ми направо на гръб да го носят. Оня ден таман си пробвам чисто новите гуми на бавареца(дот 2008) на кръстовището и един дедо с "Школьник" ми излиза с бясна скорост по няква червена пътека. Добре че съм играл Need for speed, та направих една невероятна маневра. Сега дедото си изяде боя, а аз трябва да си взимам нови гуми. А тия червени килими ли са кво са, да ги махат и да слагат гаражни клетки, щот имам 3 коли от 90-те и 2 бидона кисело зейе(от наште в Смолян). Питам общината къде ша ги слагам тия работи, а ???
+3
 
 
Бих добавил, че на зебра трябва да се БУТА велосипеда, а не да се изкача изведнъж!
+3
 
 
Прочетох внимателно текста, за да не бъда голословен. След споделените съвети, така и не ми стана ясно как стоят нещата със санкциите за тези, които не спазват съветите. Превенцията е изключително важна, но разликата между психоложките в кабинети и МВР е, че вторите следва да налагат санкции при неспазване на препоръките.
+1
 
 
Краино време да си земат мерки Карат дето искат и после са виновни
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: