ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
След случая с Лора: И убитият на зебра виновен, ако не се е огледал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 23.12.2016Коментари (15)4106
© Монитор
Нели Петрова, майка на прегазената Лора
Пострадалият пешеходец на зебра също има вина за причинена катастрофа, ако не се е огледал. Абсурдното определение е записано в тълкувателно решение на Върховния касационен съд.

Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС трябваше да отговори на седем въпроса, поставени от главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Екатерина Захариева

Те се отнасяха до това абсолютно ли е правото на пешеходеца и носи ли и той вина освен шофьора и бяха отправени към ВКС заради противоречива съдебна практика в страната. 

Емблематичен за казуса бе случаят със загиналата на пешеходна пътека във Варна Лора, която бе убита от моторист. Водачът обаче получи по-ниска присъда точно защото магистратите приеха, че момичето е
съпричинител на катастрофата.

В тълкувателното си решение на ВКС от вчера е записано, че пешеходецът носи вина за причиняване на смърт или телесна повреда наравно с шофьора, когато е преминал през пешеходната пътека, но нарушавайки правилата и задълженията на пешеходеца, посочени в Закона за движение по пътищата. 

Там е казано, че преди да навлязат на платното за движение, пешеходците трябва да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост, да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане. 

Също така да не спират без необходимост на платното за движение, да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика, да не преминават през ограждения от парапети или вериги, да не навлизат внезапно на платното за движение, да не пресичат платното за движение при ограничена видимост, да извършват търговия и услуги на платното за движение. 

Пресичането на пешеходците на местата, регулирани със светофар, включително и на такива, предназначени специално за пешеходци, трябва да става съобразно вида на светлинните сигнали. На регулирано със светофар място правото на пешеходеца при пресичане на пътното платно е абсолютно и безусловно тогава, когато пресича на разрешен за него сигнал.

Налице е съпричиняване, ако пешеходецът не е спазил светлината на светофара, казва ВКС. Тогава водачите не са задължени да ги пропуснат. При пресичане на пътното платно извън определените за целта места правото на пешеходеца не е абсолютно.


Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
това е пешеходна пътека,пешеходеца има абсолютни права,разбира се не трябва да изскача внезапно като Юсеин Болт.В Пловдив ще му помогне много ,ако се огледа внимателно преди това ,иначе ....
+1
 
 
Всичко така го извъртат, само и само да не направят надлези. Място има за надлези, на доста места из града. Само че от един надлез не може да се открадне много, затова не си мърдат пръста. Всеки който пресича пътното платно на пешеходна или не, трябва да спре и да се огледа. Повтарям за по-тъпите, да спре и да се огледа. На пътя автомобилите са с предимство, не пешеходците, пешеходците са с предимство на тротоара, освен в конфликтната зона, пешеходната, където, както и на много други места, пешеходци рязко се хвърлят на пътя, без да оставят интервал от време шофьорите да ги видят. Друг е въпроса, че има доста шофьори, с комуно цигански манталитет, които дори ако се движат със скорост, позволяваща им да спрат, за да пресече чакащия пешеходец, не спират, и доста често не спират демонстративно, буквално тръгват да газят пресичащия пешеходец, докато другите автомобили са спрели и го чакат. Т.е. и от двете стада има говеда, които трябва да бъдат бити ежедневно по главите и без жалене. Тогава какво е решението? Камери. Шофьорите да се глобяват чрез камери. Масово. Пешеходците да се глобяват от КАТ, които няма да има нужда да чакат в храстите, защото ще има камери. Без налагане на солени глоби проблема само ще се задълбочава.
+1
 
 
Най-лошото е ,че промениха закона само ,за да извлечат облаги определени хора(визирам моториста,който явно не е случаен).
+1
 
 
защо трябва да прециняваме с каква скорост се движе автомобила ,като знаем че разрешената скорост в града е 50км.Или да сложат на всяка пешеходна пътека радар да показва с колко се движе идващият автомобил.
-3
 
 
Ами има вина, ами. Че повечето пъти и той е виновен. Изскачат без да мислят и като ги отнесат после друг им виновен. Да се пазят!!! Само вкарват шофьорите в проблеми. Не може да не мислиш за живота си и да очакваш, че някой е длъжен да те пази. Имаш си зелен светофар, червен за пешеходец, и изведнъж ти изскача - ами сори...
на 23.12.2016 г.
+1
 
 
В Австрия е точно обратното. Шофьора винаги е нащрек като наближава пешеходна пътека защото пешеходеца на тротоара изведнъж може да реши да пресича и тогава всичката вина е на шофиращия.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: