ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чии интереси всъщност защитава БХК?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:56 / 02.01.2017Коментари (11)9542
© komentator.bg
Български хелзинкски комитет (БХК) е организация с над 20-годишна история. Дейността на неправителствената организация, както е упоменато в предмета й на дейност, е да защитава правата на човека. Общоизвестен факт е, че акцентът й на работа пада върху проблеми на етническите малцинства, жените, децата, лишените от свобода и бежанците.

Но дали помощта към тези социални групи не се прави за сметка на други български граждани? Помагайки на тях, БХК не потъпква ли правата, достойнството и българското у всеки един жител на България, извън тези групи?

От години негативите, насочени към БХК, заливат медийното пространство. Най-честото обвинение е, че организацията работи против интересите на българите, защитавайки цигани, престъпници, а напоследък и мигранти. Имат ли основание хората, отправящи укор към дейността на БХК, или роптаят, за да са "модерни"?

Организацията влезе в новинарските заглавия, сякаш под команда, след началото на Милениума. Първият по-известен случай бе поетата защитата на джихадист през 2004-та година. Две години по-късно БХК атакува изказвания на Волен Сидеров и го обвини, че създава предпоставка за дискриминация. Интересно защо 2011-та, БХК не защитава ударената с камък депутатка Деница Гаджева.

През следващите години, тази правозащитна организация, вдига сериозен медиен шум около себе си. Главната причина са лицата, които са защитавани от комитета и съдебните дела, в които се намесва той.

През 2015-та година, БХК номинира за човек на годината, осъден за убийство, който е чужденец. Въз основа на обществения негативен отзвук, организацията оттегля кандидатурата си. Година по-късно, БХК поиска закриване на "Български воински съюз "Васил Левски"" и "Българско национално движение "Шипка"". Причината е, че имало възможност за извършване на престъпления от страна на двете родолюбиви сдружения, твърдяха те. Явно дейността на патриотите в помощ на Родината не среща симпатии в лицето на БХК.

Българският хелзинкски комитет се обяви против разходките в горите на граждани, които се натъкваха на мигранти и сигнализираха на Гранична полиция, за да ги отведат. БХК се обяви против условията в мигрантските центрове, против отношението на обществото към мигрантите, против отношението към циганите, източващи социалната ни система, против журналистите и блогърите, изразяващи мнение по тази тема. Против всичко!

В същото време мълчат по други болни за обществото теми или се опитват да подменят истината в неописуема хибридна война, която в последните години тотално изкриви медийното пространство.

Какво ще каже БХК за бунта на мигрантите, за престъпленията, извършени от мигранти срещу българи? Какво ще каже БХК за престъпленията от цигани срещу други български граждани? Какво ще каже БХК на хилядите възрастни хора, които ежедневно са подложени на тормоз от страна на цигани... на хилядите българи, на които не им достигат средства за нормален начин на живот. Нали един от акцентите на правозащитната организация е да помага на хора в неравностойно положение. Тези българи не спадат ли към категория "хора в неравностойно положение"? Защо на тях не им се помага?

Българският хелзинкски комитет защитава хора, незаконно преминали през границата на Република България. Същата тази граница, на която преди години по нарушителите се стреляше без предупреждение. Правят го показно и с ясното съзнание, че насаждат недоволство страна на обществото към организацията и дейността й.

Заради това и мнозина, са убедени БХК работи против интересите на българите. Други стигат по-далеч и са категорични, че дейността й трябва да бъде преустановена, а членовете й - разследвани.

Организацията се обявява против "езика на омразата", но с действията си често става причина за появата, използването и разрастването именно на този език? А, може би това е една от целите на комитета...

Около БХК витаят куп въпроси, а отговори за повечето от тях няма. Кой спонсорира организацията, кой стои зад гърба й, каква е истинската й цел? Въпроси възникват и за дейността на НПО-то: защо не защитава български граждани, които са потърпевши от цигани и мигранти; по какъв начин решава на кого да помогне? Неизвестните са много, а известните не са особено удовлетворяващи за обикновения българин.

Безспорна е помощта, която организацията оказва на жени и деца, не може да се отрече, че са помогнали не на един човек с увреждания, благодарение на тях са се подобрили условията за живот в домове за деца и места за лишаване от свобода. БХК има принос и за по-доброто здравеопазване - все дейности, които заслужават адмирации. Но това е само едната страна на монетата.

И все пак - спорно е доколко БХК помага и дали организацията не обслужва чужди интереси, които имат за цел внасяне на етническо напрежение, потъпкване националното самочувствие на българите и инжектиране на дейности, целящи раздор. Основният въпрос е дали БХК има интерес да помага на всички нуждаещи се български граждани или предпочита да е против част от тях? Има ли разпънат държавен чадър над организацията? За мен лично, а предполагам и за обществото, едно нещо има значение: защитници или продажници са БХК?!

Източник: Стефан Петров








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ционистките интереси на богати психично болни еврей опитващи се да създадат едно общество от олигофрени , които да контролират лесно
0
 
 
Плащат му явно от други прганизации.
Aнонимен
на 03.01.2017 г.
+1
 
 
Много хубава статия! Нека разберат повечето хора, какво означава БХК... Да лъсне истината за всички емигранти и мангали, които те "пазят" и, че всъщност това е всичко друго, но не и Българска..... организация!
+1
 
 
За всички е ясно, че защитават определени етнически групи. Както и всякаква друга етническа измет. Както и всеки, потъпкващ България. Тези хора са за затвора - всичките. Редно е да не си играят на костюмчета, адвокатчета и тнт, за да не стане като случката от преди месец-два, когато на един от членовете в София някой изтърси 2-3 туката посред бял ден... За мен лично членовете на тази организация са за затвора - не може да защитаваш хора, които явно нарушават закона - в такъв случай това те прави съмишленик и престъпник. Г-н главния прокурор би трябвало отдавна да е потърсил сметка за тези неща, както и за това как се финансират господата от БХК, както и с какво точно се занимават. Но това би станало само в една нормална държава, където управниците не спят и не прибират това и онова срещу услуги
+2
 
 
Кои са техните спонсори, от къде се издържа БХК?
+2
 
 
Защитават мангалите и тея боклуци които приютихме ! В Русия такива измислени организации са ЗАБРАНЕНИ ! Нали американците ги финансират. Има си програма за подмяна на населенията и затова се толерират тея неща. Всички имат интернет и който се интересува нека намери епизода на Новото познание в Интернет, не помня точно как се казваше епизода, ще разберете за какво става на въпрос !
Aнонимен
на 02.01.2017 г.
+8
 
 
Как на кого защитава интересите? НА СПОНСОРИТЕ СИ И НА ТЕЗИ, КОИТО СА ГО СЪЗДАЛИ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: