ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Прокуратурата иска отстраняване на кмета, свидетелите били служители на общината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:41 / 13.01.2017Коментари (33)8987
© Plovdiv24.bg
Софийска градска прокуратура внася в Окръжен съд - Пловдив искане за отстраняване от длъжност кмета на община Пловдив - Иван Тотев. На 10.01.2017 г. СГП привлече Тотев като обвиняем за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лв. и случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК.

На базата на събраните доказателства и от повдигнатото обвинение по отношение на Иван Тотев, прокурорът счита, че са налице предпоставките на чл. 69, ал.1 от НПК за налагане на мярка за процесуална принуда - "Отстраняване на обвиняемия от длъжност".

Според прокурора е налице първата предпоставка, визирана в горепосочения текст от НПК, а именно - обвиняемият да е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер, както и че то е извършено във връзка с работата му (обвиняемият Тотев е кмет на община Пловдив и е възложител по смисъла на чл. 7, ал. 1, т. 1 от ЗОП).

Съществува и друга предпоставка за искането за отстраняване на Тотев от длъжност - наличието на достатъчно основания да се счита, че заемането на поста кмет на община Пловдив ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

В подкрепа на това твърдение са следните аргументи: Лицата, които предстои да бъдат разпитани по делото, се намират в пряка йерархична зависимост от Тотев, която би повлияла върху събирането на доказателства по настоящото производство.

Може да се направи и извод, че такава зависимост съществува и по отношение на вече разпитаните по делото свидетели. Сред тях са и служители на общината, които са били назначени за членове на комисията по Закона за обществените поръчки (ЗОП) по проведените процедури. За тях отново може да се направи извод, че биха допълнили показанията си, ако не са в пряка йерархична зависимост с Тотев.

Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април - 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на "Зоокът" - град Пловдив.

Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. 

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на "Зоокът" Пловдив с изпълнителя - "Запрянови 03" ООД. Това Иван Тотев е направил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Досъдебното производство по случая е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура - Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство. Процесуално-следствените действия продължават.



Още по темата: общо новини по темата: 247
27.01.2024 »
20.12.2023 »
29.08.2023 »
29.06.2023 »
14.02.2023 »
30.01.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
БОЙКО ЛОШИ СЪВЕТНИЦИ ИМАШ ОКОЛО ТЕБ.ТОТЕВ ТИ Е НАЙ-КАДЪРНИЯ КМЕТ,ДА НЕ Е ГЪЗОЛИЗНИК КАТО НЯКОИ ДРУГИ,НО Е НАЙ-КАДЪРНИЯ.НЕ ГО ГУБИ.
0
 
 
Форумните слуги на Гергов са окупирали тази тема и скимтят за разрухата от Тотев.Минавания от всякъде лицемер върти задника и обяснява тези,спуснати му от ония свинар с Панаира. Сменяла се власта "Горе"(може би на Альоша),Коц-а и за още едно желание на Боко,което явно за минавания е секретно щото не го споменава. Коя е новата власт СЕГА бе пе*ерас червен ? Отговори бе лъжец мръсен,кога избрахме и коя е новата власт ? Президента ли е нова власт или амбицията на лъжкинята Курнелия ? Ти наясно ли си,че с тези глупости дето ги пишеш само малоумните ти колеги с футболните шалчета от двата обора могат да ти повярват :)
+2
 
 
Тотев много направи досега за града ни. Но беше и със силната подкрепа на държавата. Сега се сменя властта горе и тези които си отиват гледат да изобразяват някаква борба срещу корупцията. Нали искат пред Брюксел да се похвалят, че имаме прогрес в тази посока. Дянков и Прокопиев за акциите на ЕВН, Тотев за това, че се опъна на Боко за КОЦ-а и за още едно желание на Боко му отказа. Сега при новата власт не е нищо ясно дали ще продължи държавната подкрепа за инфраструктурните планове на Тотев, от които нашият град наистина има нужда.
+3
 
 
ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИМ КМЕТА СИ... ХОРА ДАВАЙТЕ ДА СЕ ОБЕДИНИМ!!!!
Здравейте,след огромните свлачища през последните дни, какво е състоянието на Асенова Крепост?
+5
 
 
Много жалко, атаките са отвсякъде. Кога пловдивчани са имали такъв кмет, кога е правено толкова за града ни? За съжаление и в града ни гнилите ябълки не са малко и ето действат. Господин Тотев, аз съм убедена, че атаката е не основателна, желая Ви да сте силен за да удържите на натиска!
+6
 
 
Най-лошата новина за града ни!!!! С любезното съдействие на Цацаров.... Ще си останем с грозния партиен дом, с грозния площад и с множеството проекти които Тотев буташе... лошо, много лошо....
+5
 
 
Лоши новини за града ни. Защото без кмет, управлението ще куца. Подозирам, че Маминият ще го отнесе за всичко, което прокуратурата не е свършила през последните години - ще го нарочат за най-големия грешник, защото е най-удобен за боксова круша. И най-вероятно всичко става с мълчаливото съгласие на Боко. Ще поживеем, ще видим.
+5
 
 
Ако върнем лентата до смешника атанасов ще видим ,че тогава гергов даваше едни 400хил. лева за зоокъта.....убеден съм ,че това е атака от гергов и компания !Също така съм убеден ,че Тотев е невинен!
+3
 
 
ши*ани комунистически подлоги , оставете ни кмета на мира и да продължи с добрия си принос за града ни . Няма друг, който да е направил повече за града ни .
+7
 
 
Мотивът за отстраняването е логичен. Въпросът е дали наистина кметът предварително се е договарял с изпълнителя преди да се обяви поръчката? Наистина ли имат безспорно доказателство за това? Аз не вярвам да имат доказателство. Мисля си, че е дългата ръка на Бойко, който иска да смени Тотев с повече послушен кмет.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: