ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Шефът на известна пловдивска болница извърши уникална операция за премахване на тумор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 16.01.2017Коментари (7)19940
Уникална ендоскопска операция за премахване на аденом на хипофизната жлеза извършиха в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги". Пациентът е 50-годишен мъж от пловдивско село.

Достъпът до хипофизната жлеза, която се намира в малка костна ямка на черепната основа, бе осигурен през носната кухина - т.нар. трансфеноидален достъп, затова и водещият операцията е специалист по оториноларингология - УНГ хирургът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги". 

Заедно с него в операцията се включиха д-р Владимир Наков от Клиниката по неврохирургия на "Токуда Болница", доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Свети Георги" и д-р Иво Кехайов, неврохирург от същата клиника.

Възстановяването от интервенцията за пациента е в значително кратки срокове - след едно денонощие той вече е на крака.

Все още обичайното лечение при микроаденом на хипофизата включва единствено прием на медикаменти, а класическият трансфеноидален метод е микрохирургичен - под микроскоп. Ендоскопският ендоназален подход в световен мащаб става все по-предпочитан, поради по-добрата непосредствена визуализация на оперативното поле. А операциите се извършват след консултации с неврохирург. След хирургичната намеса пациентите могат да водят нормален живот.

Не всички аденоми обаче е възможно да се оперират през носната кухина. Методът се прилага, когато туморът е в т.нар. "турско седло" - костната ямка. Транскраниалната - отворената, операция се извършва при тежки случаи, когато туморът излиза извън пределите на турското седло. 

Поради високия риск от усложнения съвременната неврохирургия се опитва да прибягва до този метод единствено когато е невъзможно туморът да бъде отстранен ендоскопски.

Интегралният център е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на лечебното заведение и е оборудвано с О-рамо, навигационна система и модерна ендоскопска апаратура. Към настоящия момент пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" е единствената болница в България, която разполага с подобна система за високоспециализирана хирургия.

Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата; ендоскопски операции на базата на черепа; всички неврохирургични интервенции върху мозъка, изискващи невронаигация и микроневрохирургия; миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни. 

Всички хирургични интервенции могат да се записват или да се наблюдават в реално време чрез видеовръзка, обясни изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги" проф. Карен Джамбазов.

"Създаване на високотехнологичен център за трансфер на знания и здравни технологии в район Южен-централен" е съвместен проект на УМБАЛ "Свети Георги" (94%) и Медицински университет - Пловдив (6%) по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". Общата му стойност е 3 329 680,85 лева, като половината от средствата са осигурена от собствени приходи на лечебното заведение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: