ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обобщено от днес: Ето как върнаха Тотев на кметския стол
Автор: Мариана Панчева 18:02 / 24.01.2017Коментари (3)12544
"Отстраняването на кмета на Пловдив с решението на Окръжен съд е немотивирано, необосновано и незаконосъобразно". Точно тези си твърдения напълно успешно доказаха защитниците на Иван Тотев в съда днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg

За близо 2 часа адвокат Васил Василев и адвокат Красимир Елдъров разбиха аргументите на прокуратурата, което доведе до възстановяване на кмета Иван Тотев на длъжност. Василев и Елдъров атакуваха искането за отстраняване с мотива, че то е в нарушение Европейската конвенция за правата на човека и нарушава правото за справедлив процес, тъй като по делото липсват данни софийските прокурори по случая да са определени на случаен принцип, както повелява законът. 

"Когато това условие не е спазено, тогава е нарушено правото за справедлив процес и това срива искането за отстраняване", категоричен бе адвокат Василев. 

Най-скандална обаче се оказа практиката на прокуратурата да провежда разследването си по случая извън законовия за това срок. 

В съдебната зала стана ясно, че досъдебното производство е започнало на 3 ноември, законовият срок за удължаване на производството е 2 месеца, към момента той е изтекъл. Няма данни обаче да е направено искане този срок да бъде удължен, което означава, че каквито и действия да са водени след това, те са незаконни. 

Тук дойде и най-странният отговор от страна на прокуратурата - ако срокът е изпуснат, ще се удължи със задна дата, което удиви защитата на Тотев. 

"От 1980 г. съм в тази система и за първи път чувам подобно твърдение на човек с такава длъжност да говори за очевидни нарушения", коментира адвокат Елдъров. 

По думите на кметските защитници прокуратурата работи извън срока и само това е достатъчно да се обвини в злоупотреба с власт. 

Адвокатите на Тотев бяха категорични още, че съдът не трябва да е регистратор на волята на прокуратурата, която се изживява като господар на досъдебното производство, а що се отнася до изявленията, че, оставайки на власт, Тотев може да възпрепятства разследването, то това са единствено хипотези и предположения, породени от представителите на прокуратурата.

Недоумение събуди и фактът, че са разпитани повечето свидетели, но зам.-кметът Димитър Кацарски, който се сочи за основен свидетел, все още не само не е привикан за разпит, но и няма индикации, че някой се е свързал с него. Що се отнася до възможността Тотев да влияе на своите служители, то защитата изтъкна още веднъж, че всички документи по случая са предоставени чрез пълното и тотално съдействие на самия кмет, а до този момент няма нито едно доказателство, че той е влияел на подчинените си. 

Но най-вече защитата обърна внимание, че отстраняването на един кмет е деликатен въпрос, тук се преплитат избирателните права на гражданите, а съдебната власт не бива да се намесва в изпълнителната. 

"Прокурорите искат отстраняване на кмета заради това, че с институционалното си присъствие ще повлияе на свидетелите, но всъщност иска да го махне на всяка цена", коментира адвокат Елдъров.

По думите му се създава порочна практика, която противоречи на основното правило, че всеки е невинен до доказване на противното. 

"Това важи и за г-н Тотев. Всяко едностранчиво тълкуване обаче води до положение, при което човек може да е невинен, но все пак да бъде отстранен. След това вече няма спасение за такъв гражданин. Освен всичко ролята на пловдивската прокуратура губи своите позиции, защото са й изпратени "надзираващи" прокурори от София и се получава ситуация, при която Пловдив не решава нищо, а се решава съдбата на пловдивския кмет", възнегодува адв. Елдъров и бе категоричен, че в папките така и не се откриват данни кметът да е злоупотребил с 1 млн. лева и това са единствено публични внушения. 

По отношение на този един милион прокурор Виктор Янков коментира, че едно нещо може да е много хубаво за града (визирайки Зоологическата градина), но важна е цената, която се плаща за него: 

"Защото я плащаме всички. Това е целта на производството - да открие къде е потънал този 1 милион".

"1 млн. лева потънали? Това да не е "Титаник"?", попита обаче адв. Елдъров. 

Иван Тотев пък бе категоричен: "'Съвестта ми е абсолютно чиста."





Още по темата: общо новини по темата: 247
27.01.2024 »
20.12.2023 »
29.08.2023 »
29.06.2023 »
14.02.2023 »
30.01.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От София показаха на Тотев, какво го чака, ако прояви своеволия и иска да се отклони от зададената му линия. Сега ще е още по-послушен и изпълнителен. Много пари има да се усвояват още.
0
 
 
Мине се не мине време и във връзка с някое "знаково" дело се изпращат "надзиратели" (използвам термина в статията) от софииска прокуратура да "контролират" провинцията. И тук идва въпроса - а софииска прокуратура някой надзирава ли я? Както се казва в една стара поговорка "А кой ще пази пазачите?". Тази реплика със задната дата показва как всъщност разсъждават тези хора и какъв е манталитета им.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: