ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Комисия към Европарламента подкрепи България за отпадане на американските визи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:15 / 09.02.2017Коментари (10)3489
©
По време на редовното си заседание в четвъртък сутринта членовете на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, сред които и българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, приеха с 34 гласа "за" резолюция в подкрепа на България и още четири държави-членки по отношение на визите за САЩ.

В резолюцията се казва, че т. нар. визова реципрочност е един от критериите за определяне на визовата политика на ЕС правило в европейското законодателство. Според правилото европейските граждани трябва да се ползват от същите условия на визов режим, когато пътуват към трета държава, както гражданите на тази трета държава, пътуващи към Европейския съюз. 

Евродепутатите подчертават още, че механизмът за визова реципрочност, приет през 2013 г., определя ясно процедурите и времевия период, в който Европейската комисия трябва да предприеме стъпки за гарантиране на визова реципрочност.

Имайки предвид, че все още гражданите на пет държави-членки на ЕС, сред които България, имат нужда от визи за пътуване към САЩ, въпреки че американските граждани пътуват към ЕС без визи, в резолюцията се настоява ЕК да спази многократно отлаганото си законовото задължение и да излезе с предложение за делегиран акт най-късно два месеца след приемането на резолюцията. 

Този акт трябва да предложи премахването на САЩ от списъка на държавите, които се ползват с безвизово пътуване към ЕС, и трябва да бъде обсъден от Европейския парламент и Съвета, преди да бъде окончателно приет.

Българският евродепутат Емил Радев, коментира, че с тази резолюция Европейския парламент изпраща много важно послание за подкрепа към България. "ЕП доказва, че е недопустимо гражданите на пет държави-членки да бъдат третирани по различен начин от нашите трансатлантически партньори", коментира Емил Радев. 

"Европейската комисия трябваше да излезе с делегиран акт още през пролетта на 2016 г., но изглежда тя не само поставя интересите на САЩ над тези на европейските граждани, но и пречи на европейските законотворци - Европейския парламент и Съвета на ЕС, да си свършат работата и да вземат решение за бъдещата визова политика на ЕС спрямо САЩ", допълни евродепутатът след гласуването. В заключение той изрази надежда, че диалогът с новата американска администрация по отношение на отпадане на американските визи ще продължи.

През 2013 г. беше приет нов механизъм за реципрочност на визовата политика, който има за цел да гарантира повече солидарност с всички държави-членки, особено в случаи на постоянна липса на реципрочност. Тази реципрочност се изразява в следното: ЕС да въведе визов режим за трети страни, които нямат безвизов режим с някоя държава-член, въпреки че целият ЕС има безвизов режим с дадените трети страни. 

Механизмът за възстановяването на визовия режим е следният: шест месеца след влизането в сила на Механизма ЕК трябва или да приеме имплементиращ акт за отмяна на безвизовия режим или да публикува доклад защо не е отменила безвизовия режим. Такива доклади се публикуват на всеки шест месеца, като междувременно се водят преговори и обсъждания с третите страни, които имат визов режим към дадени европейски държави-членки. 

След 24 месеца, ако не се стигне междувременно до отпадането на визовия режим, ЕК трябва да приеме делегиран акт, с който да отмени безвизовия режим за съответната трета страна. Две години след активирането на Механизма от България, през 2016г. Европейската комисия многократно отказа да излезе с делегиран акт, поради възможни икономически загуби. В момента държавите-членки на ЕС, чийто граждани имат нужда от визи за САЩ, са България, Румъния, Хърватска, Кипър и Полша.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Боли ма ФАРА дали ще отпаднат визите за тази измислена държава САЩ,нито ми трябва виза за там нито имам намерение да ги посещавам,то който иска да иде си намира начин да го прави и сега така,че ДЕРЗАЙТЕ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: