ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Европейският съд оневинил България и граничарите за смъртта на турския рибар
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:18 / 10.02.2017Коментари (2)8205
©
Във връзка с медийни публикации за изпратена призовка до бившия граничен полицай Михаил Цонков по случая с починалия турски рибар при нещастен инцидент на 17 април 2008 г., Министерството на правосъдието спешно изпрати днес уведомителни писма до всички заинтересовани органи, относно решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) със задължение да го спазват.

Уведомителни писма с приложено решение по делото "Дерия Ерджан и други срещу България" и изразена позиция на българската държава, като страна по него, са изпратени до Върховна касационна прокуратура, председателя на Окръжен съд-Бургас, окръжния прокурор на Бургас, военно-окръжния прокурор на Сливен, председателя на районен съд-Царево, Главна дирекция "Гранична полиция", Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас.

Жалбата пред ЕСПЧ се отнася до твърдени нарушения на чл. 2 и чл. 6 § 1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, с оглед гарантиране правото на живот и ефективността на проведеното от националните власти разследване по случая.

Правителството на Република Турция е упражнило правото си по чл. 36 от Конвенцията, като е встъпило като трета страна по делото.

Процесуалното представителство на България пред ЕСПЧ към Министерството на правосъдието оспорва от името на държавата оплакванията, като предоставя становища и доводи.

В решението си от 16 декември 2014 г. съдебен състав на ЕСПЧ единодушно обявява за недопустима, поради явна необоснованост, жалбата на роднините на починалия, след нещастен инцидент турски рибар, при който български гранични полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море.

Съдът приема, че случаят касае настъпването на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие, и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие. В решението е записано още, че с оглед установяване на обективната истина, националните власти са провели ефективно разследване на действията на полицейските служители по време на инцидента, както и на всички обстоятелства по случая, включително и планирането и контрола на полицейската операция.

Съдът отбелязва, че обществената кампания, предприета в защита на граничния полицай, не е оказала въздействие върху обективното и безпристрастно разследване по делото. Приема, че националните власти са извършили задълбочено разследване на обстоятелствата около смъртта на турския рибар, като техните изводи са в съответствие със събраните доказателства.

ЕСПЧ изразява своето несъгласие с твърдението, че разследването в конкретния случай е опорочено от пристрастност и предубеденост.

Решението по делото "Дерия Ерджан и други срещу България" представлява интерес с оглед констатациите на ЕСПЧ относно изложените в жалбата оплаквания и мотивите, с които обосновава недопустимост на същата и основание за отхвърлянето й в съответствие с член 35 § 3 (а) и § 4 от Конвенцията.



Още по темата: общо новини по темата: 15
12.03.2019 »
12.03.2019 »
16.10.2018 »
16.10.2018 »
16.10.2018 »
13.10.2018 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Решението на Бургаския окръжен съд не е ли в противоречие със решението на Европейския съд по правата на човека? Турция може би не е длъжна да се съобразява с решенията на Европейския съд по правата на човека, но България е. Нали?
+8
 
 
Айде сега Турция да вземе да предаде избягалия гастарбайтер дето уби няколко човека и изчезна неочаквано,пък и само него ли ?!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: