»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
„итателски
ќбщество
 риминални
»нституции
ƒруги
Ѕизнес
‘абриките около ѕловдив се множат: 72 000 си изкарват хл€ба там!
»зточник: Plovdiv24.bg 09:03 / 13.02.2017 ќтпечатай »зпрати
©
ќбратно на попул€рното мнение, че в Ѕългари€ не се произвежда нищо - фабриките около ѕловдив се множат. — тази позитивна констатаци€ започна филмът на bTV, който бе излъчен на 11.02.2017 г. след централната емиси€ новини. 15-минутното видео показа как от индустриалните зони в района на ѕловдив, обединени в "“раки€ икономическа зона" /“»«/, за ц€ла ≈вропа и света излизат авточасти, осветителни тела, хладилници, асансьори.†

–епортажът започва от американската "—енсата технолоджис", ко€то откри миналата година завода си за високотехнологични сензори, без които една съвременна кола на практика не би могла да се движи. ¬ зона "ћарица", част от “»«, е третото по-големина производство на тази компани€ след ћексико и  итай.

" огато ми задавате въпроса дали сме тук само заради "евтината работна ръка" - не, в никакъв случай. »мам предвид, че в Ѕългари€ виждаме много хора с технически познани€ и това е гол€мо предимство", за€в€ва “оми ¬ер ≈лст - генерален мениджър на "—енсата".

"¬ момента това, което един работник получава за себе си, е между 800-1000-1200 лева в зависимост от неговата квалификаци€. »мат ли добра квалификаци€, хората получават и добро възнаграждение ", коментира инж. ѕламен ѕанчев, създател на "“раки€ икономическа зона" и председател на " лъстер “раки€ икономическа зона".

"Ќапоследък често се забел€зва, че ако средни или големи компании навлизат в Ѕългари€ за първи път и искат по-бързо да намер€т хора, те таргетират между 10-20% над средните заплати за конкретни€ сектор. “огава нещата стават много по-лесно", казва зам.-кметът на ѕловдив —тефан —то€нов.

"«а последните 3 години ръстът на заплатите е около 30% и това заедно с област –усе е може би най-бързо в страната.... ¬ индустри€та заплатите растат по-бързо, отколкото в услугите, макар че те са скачени съдове - когато покупателната способност расте, тези хора започват да дават повече пари за наеми и за услуги", об€сн€ва икономически€т наблюдател от "»ндъстри ”оч" √еорги —тоев.†

“ой посочва, че в района на ѕловдив "са заети около 72 000 човека в този сектор на икономиката и това е повече от —офи€, повече от ¬арна и Ѕургас взети заедно и повече от вс€ка друга област на Ѕългари€".
¬с€ка година тук се търс€т между 3000 и 5000 нови служители. –езонно изниква въпросът с кадрите.  ÷ћ започва да мисли в тази посока още преди 12 години и почти "осинов€ва" една от професионалните гимназии в јсеновград като спонсорира паралелки според това от какви специалисти има нужда комбинатът.

"ќтглеждаме сами персонала, учениците идват при нас на производствена практика. “ова е естествен филтър за тези, които жела€т да останат на работа. ќт 12-13 деца, които идват на летен стаж, между 60-70% остават на работа за посто€нно", разказва във видеото –осица “емизова - ръководител отдел "–азвитие на човешките ресурси".

јлександра јнгелова е една от т€х. —ега е на 25 и вече магистър по хими€, ко€то об€сн€ва, че именно възможността за производствена практика в  ÷ћ, шансът и да види реалната работна среда, € ориентира да избере професи€та си.†

—ледващото предпри€тие, в което влиза камерата на bTV е "јЅЅ Ѕългари€". ¬ двата завода на шведско-швейцарска компани€ в зона "–аковски", част от "“раки€ икономическа зона", работ€т повече от 1600 души.

"—ъс сигурност има трудности да се намер€т хората, от които се нуждаем. ≈то защо правим вътрешни обучени€, както с други фирми тук, така и с останалите ни заводи - най-вече в √ермани€ и »тали€", об€сн€ва ”ве „ирнер - мениджър на производствените бази в зона "–аковски".†

“ака след 1 година обучение, 23-годишни€т ¬ладимир јлваджиев вече е един от ценните служители - сред малкото, които работ€т на специфична за производството машина. «авършил е професионалната гимнази€ по електроника и електротехника в ѕловдив. Ќад€ва се да не му се налага да заминава за чужбина за разлика от много негови съученици.

ѕетър  иров е дошъл от Ѕотевград в ѕловдив преди 4 години, за да работи във фирмата за асансьори "ѕролифт".†

"–еших, че тр€бва да се развивам по н€какъв начин, а в Ѕотевград н€маше как да се случи това. ƒойдох с влака, а пък сега си пътувам с мерцедеса. ¬същност, в нашата фирма работ€т още н€колко човека от Ѕотевград - и те не са отишли в —офи€", казва ѕетър.

"ѕри нас винаги се опитваме да плащаме така, че хората да се чувстват добре и стабилни, да могат да отглеждат семействата си", коментира управител€т на фирмата за асансьори ƒам€н ѕетров.

„аст от работодателите от “»« вече обръщат поглед за служители и към —еверозападна Ѕългари€, където безработицата на места е над 50%.

"“ова е една възможност и за хората, и за компаниите. ќт една страна хората да вид€т още една алтернатива за работа в Ѕългари€, алтернатива на това да отидат в чужбина и да работ€т по-ниско квалифицирана работа, а от друга страна компаниите да намират повече и по-качествени работници", за€ви зам.-кметът на ѕловдив —тефан —то€нов.

Ќад€ват се и поне част от българите, който учат зад граница да последват примера на јтанас „илингиров. ѕреди две години той се прибира от јнгли€, за да прилага наученото там на родна зем€, във фирма "Ѕиомашиностроене", ко€то изнас€ над 90% от огромните съдове за бира, мл€ко и вино, които произвежда.

„етвъртата индустриална революци€ ще остави отпечатъка си и у нас. ќчаквани€та са в следващите години в “»« да се концентрират най-вече високотехнологичните компании, а това ще промени правилата на играта - по-малко, но по-квалифицирани хора, заедно с компютри и роботи ще произвеждат повече.

"“ук ще започнат да се концентрират интересите на инвеститори с по-високотехнологични заводи, с по-висока добавена стойност на зает, съответно хора, които са готови да плащат по-високи заплати", см€та √еорги —тоев.

«а целта подготовката на специалисти в следващите години ще тр€бва да отговори директно на нуждите на бизнеса. «а да спре изтичането на мозъци, той от сво€ страна ще тр€бва да отвърне с достатъчно добри услови€. ¬ момента в професионалните гимназии там учат около 30-те хил€ди млади хора, които тр€бва да са убедени в перспективата за добра кариера, за да останат у дома, а това не е лека задача.

„уждите компании у нас също търс€т сигурност. —м€ната на правителства не ги притесн€ва, стига това да не води до драстични промени в данъчната система. »стината е, че когато инвестират десетки милиони долари в завод в Ѕългари€, те гледат поне 20-30 години напред в бъдещето, заключават bTV –епортерите.


ќще по темата: общо новини по темата: 193
18.01.2019 »
18.01.2019 »
12.01.2019 »
05.01.2019 »
31.12.2018 »
28.12.2018 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ѕри население в ѕловдив от около 540 000 души, 72 000 си изкарвали хл€ба там. ¬ие как си го представ€те това 1/7 от населението на града вдействителност да работи там по тези данни.?
+1
 
 
".... дойдох с влака, сега пътувам с мерседеса...." —елтак! Ќа всеки селски бек, мечтата му е да "кара" 17-18 годишен мерцедес в ѕловдив и като си отиде събота и недел€ на село.....най- велики€т!
0
 
 
"...дали сме тук само заради "евтината работна ръка" - не, в никакъв случай..." “ака е, освен евтини€ труд тук има и безнаказаност, беззаконие, корупци€, евтини лобита и още куп "благопри€тни" за бизнес средата фактори ;)
0
 
 
“е едни фабрики дето се наговар€т за заплати знам ги и аз членувам в една
0
 
 
“ук всички са ѕловдивчани.¬сички имат нотариален акт и никой друг не тр€бва да ми пипа родни€ ѕловдив.ќбаче на всичките бабите и д€довците все са дошли от нейде да напълн€т спалн€та “раки€,—мирненски,√агарин,ёжен и всички панелки които преди 1950-60 та ги ЌяћјЎ≈ .  ога станахте калайджии кога ви почерн€ задника.√рада винаги е бил с различни етноси и на кръстопът...хора вс€какви са минавали и са се заселвали. ато не ви харесва ,прецен€йте си къде ў≈ живеете.» на мен не ми харесва как бетонираха черноморското крайбрежие разни "граждани" с пари,но сел€ните “јћ н€маха избор къде да отидат да живе€т след това!
+3
 
 
ќт селата дойдоха в ѕловдив, а ние пловдивчани сега на селата им ли да идем да им копаме по нивите?  ой ще работи на къра, като всички искат да са граждани?!? ¬с€ка жаба да си знае гьола!!!
0
 
 
ѕосле не се чудете защо шофират на по бутилка раки€ - ами така са свикнали на село!!!
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќовини от ѕловдив:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« януари 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
“¬ и шоу сезон 2018/2019
ѕърви€т учебен ден
—портен риболов
Ѕотев в ѕърва лига, сезон 2018/2019
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
ўе гласувате ли на предсто€щите местни избори?
ƒа, вече съм решил/а за кого
ƒа, но все още не съм решил/а за кого
Ќе
 олеба€ се
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: